soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej. Foremki to podstawa bardzo szybkiego i prostego deseru. Mogą być z białej czekolady lub ciemnej, ciekawe będą również kolorowe. Smak zależy od upodobań, możemy je wypełnić ulubioną masą i dodatkami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Foremki z białej czekolady appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkougotuję Ktoś jednak zjada. Gdyby nie to, na pewno nie byłoby Moich Wypieków i Nie Tylko… Prowdzenie bloga, to nie tylko potrawy. Wśród kulinarnych zakamarków nawiązały się bardzo ciekawe znajomości, a nawet przyjaźnie. Drugi rok rozpoczynam z nadzieją na utrzymanie tych kontaktów, a także na ciągłe i nie słabnące inspiracje. Jeszcze raz dziękuję wszystkim i każdemu z osobna
mojewypiekiinietylkoszalotka i czosnek. Dodatkowo 2 liście jarmużu (zielonego i fioletowego) i świeże zioła, które wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca w doniczkach na tarasie. Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję dekoracyjną. Piękne, pokarbowane mięsiste liści, zielone lub fioletowe, długo mogą zdobić taras, nic sobie nie robiąc z niskich temperatur i dostarczając
SzczyptaSmaQwyszło słoneczko, a na dodatek w nocy przyprószyło jeszcze trochę śniegiem. Więc może by tak wyjść na sanki ? :DNa śniadanie Tamagoyaki, czyli omlet japoński. Jest to ciekawe urozmaicenie zwykłego omleta :)~ Tamagoyaki z szynką, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi ~Składniki:3 jajkałyżeczka wodyplasterki szynkiszczypiorekpomidorki koktajloweprzyprawy: sól, pieprz i dowolne ziołaJajka wbijamy do miseczki, rozbełtujemy z wodą
Kuchenny Skrawek NiebaGranoli popełniłam w swoim życiu wiele ale nie każda była tak smaczna jak ta. Przepis zaczerpnięty z 3go KUKBUKa i ciut zmieniony (oj bogaty ten KUKBUK w ciekawe propozycje!). Prosta, pachnąca, bogata w składniki, smaki i aromaty. Pyszna sama (Syncio tak lubi najbardziej) i z serkiem homogenizowanym (to moja ulubiona wersja). Na niedzielne śniadanie gdy upał za oknem
Dzieje kuchennej Wiewióryodbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego na dodatek. Pełnoziarnisty, z rodzynkami, cynamonem, trochę bardziej buła niż chleb ale PYSZNY i to najważniejsze :) lekko słodkawy, długo świeży, beżowy, pachnący i jeszcze wiele innych epitetów mi się na język ciśnie :)Przygód
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystkim na kwaśno... dla mnie niestety, choć może są amatorzy... połowę wyrzuciłam, chętnych nie było, następnym razem dodam po prostu mniej octu, sam w sobie przepis fajny, aromaty ciekawe tylko ten kwas... :) przepis z "Ulubionych warzyw Pana Wilkinsona". 150 ml oliwy
Dzieje kuchennej WiewióryProwadzę bloga prawie 3,5 roku. To kawał mojego życia, ciekawe doświadczenia, trochę nowych znajomości wirtualnych i w realu, to także TYSIĘCZNY POST, którego teraz właśnie dla Was piszę. Mam dziwny czas, rożnie się czuję, czasem mam wrażenie, że bycie mamą dwójki tak żywych i rozbrykanych dzieci o niebywałej wrażliwości mnie przerasta, tak jak i bałagan jaki
Dzieje kuchennej WiewióryCały czas kombinuję co by tu Córci zapakować do śniadaniówki. Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej
Dzieje kuchennej Wiewiórystwierdził Małżon "ciekawe połączenie smaków". Miał rację. Maślane, rozwarstwiające się, słodkie ciasto, z kwaśnym jabłkiem i słonawą kaszanką okazało się niebywale pyszną kolacją. Był to jeden z pierwszych przepisów wypatrzony w najnowszej książce Rachel Khoo "Moja mała francuska kuchnia".Kaszanka z jablkiem zapiekana w ciescieciasto:250 g mąkiszczypta soli2 łyżki
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka
Świat Ciastasię do siebie. Miernikiem bycia dobrze odżywionym jest nasze samopoczucie po posiłku a nie pełny brzuch!. By was zainspirować do jedzenia odżywczych posiłków przedstawię wam nowe ciekawe produkty, podpowiem połączenia smakowe i podzielę się wiedzą na bardzo interesujące tematy. Zapraszam do lektury
Kuchnia PROzdrowotnanewelli naturalnej. Optymistyczne śniadanie złoży się ze słońca z ananasów, kokosowych chmurek z newelli, pagórków z avocado i pięknej drogi z musu z owocu z kaki usłanej słonecznikiem. Ciekawe? No to zaczynamy :)Czas przygotowania: 20 minutPorcja dla 1 osobySkładniki:Newella klasyczna 100gAnanas 1/10Avocado 1/2Kaka 1/2Miód pół łyżkiCytryna kilka kropelKsylitolWiórki kokosowe 10gSłonecznik kilkanaście 10gŁyżka oleju kokosowegoPrzygotowanie:1/ Obieramy
Kuchnia PROzdrowotnaposypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika niż jabłka i nie mało fosforu i potasu więc szykujmy patelnie i do dzieła!Czas przygotowania 15-20 minutDla około
Kuchnia PROzdrowotnapowiedziecie na delikatne, maślane ciasteczka z dodatkiem karmelu i delikatnie uprażonych wiórków kokosowych - oblane przepyszną czekoladą? :) Hmmm... ciekawe - czy tak samo jak ja zarazicie się tym przepisem, znalezionym na blogu justataste.com :)Składniki na ciasteczka:1 szklanka masła (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Świat Ciasta