żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków. Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną
Świat Domowej Kuchniczerwona cebula1 majonez (400 ml)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprzSkładniki do dekoracji:połówki orzechów włoskichszczypiorekOstatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni. Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować :) Zaczynam od warstwowej sałatki ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu.Ziemniaki ugotować
Świat Domowej Kuchniłyżeczki chili w proszku ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka świeża kolendra lub pietruszka do posypania Tym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim
Świat Domowej Kuchnigłowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej. Mają ciekawe , zdecydowany smak. Są niezwykle sycące! Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam! SKŁADNIKI:* kasza gryczana – 250 g* ser biały
Ostra na Słodkozostały poddane naszym zmysłom. Prawdziwa burza mózgów , podczas której cześć zgadłyśmy prawidłowo … ale też nie obyło się bez wpadek.Świetna zabawa , którą wy śmiało możecie powtórzyć w domu – ciekawe ile z Was jest w stanie odgadnąć dany składnik bez próbowania i oglądania go.Z oknem mrok zapadał , a nasze wypieki pachniały zza drzwi.Burczenie w brzuchach zaspokoiliśmy przepysznym obiadem.Wyczekuj
Ostra na Słodkozaskoczenie!Takie pozytywne zaskoczenie , choć z całą pewnością smakosze domowych , kwaśnych bigosów będą mocno zdziwieni.Fajnie doprawiony , wyrazisty w smaku , ale zdecydowanie inni niż ten , który robię w domu.( ciekawe co tam było w środku :p )Biała kiełbasa – jak dla mnie świetna!Fajnie doprawiona , niesamowicie miękka , delikatna …T. nie zachwyciła – zdecydowanie woli te niemieckie.Pozostałe mięsa
Ostra na Słodkoblaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Czas pieczenia 12- 15 minut. Dekorować po wystudzeniuMój artykuł do nowego numer Małopolskiego Magazyn Apetyt, zajrzyjcie po ciekawe inspiracje świąteczne i nie tylko , aby przeglądać magazyn kliknij www.magazynapetyt.pl, zachęcam do lektury
Apetyczna babeczkaZapiekanka prosta na kolacje ze Dwoje lub znajomymi Pieczeń rzymską z jajkiemSzarlotkę, którą muszę dokształcić z pianką czekoladowąSchab z czosnkiem z sosem pieczeniowąPolecam i zapraszam codziennie na ciekawe przepisy:) naprawdę dobre jedzenie Pozdrawiam
pichcisztoKarithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych. Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam
Chilli Czosnek i Oliwasiedzi, raczkuje, stoi i chodzi przy meblach. Mówi mama, tata, baba, i pare innych prostych słówek. Uwielbia dużo i często jeść. Najbardziej kocha owocki, mamusie i wyjazdy w ciekawe miejsca. Ostatnio pierwszy raz widział morze
Z butelką mleczka w tlejeszcze nie ma pierników, z całą stanowczością musi skusić się właśnie na te :) Miękną już po kilku dniach. Moje leżakują już od tygodnia i sukcesywnie znikają :) ciekawe kto je tak podjada? Przepis od Doroty.Składniki:500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)200 g cukru1 jajko100 g miodu1 łyżeczka sody oczyszczonej3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika50
Delicious TitbitsDzisiaj znowu przepis ze zdjęciem odkopanym w czeluściach komputera :) Oryginalna zupa z ciecierzycą i awokado - ciekawe kto się skusi ;)Soczewicę poznałam całkiem niedawno, jednak od pierwszego kęsa polubiłyśmy się. Najczęściej przygotowuję ją lekko podsmażaną z dodatkiem ziół lub w formie najróżniejszych zup. Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym produktem i warto przynajmniej spróbować zaprzyjaźnić
Codzienna kuchnia niecodziennakarierę. Podobno znają się już od lat 70tych. Spotkali się w Neal Street Restaurant w Londynie, Carluccio był jej managerem, a potem właścicielem, zaś Contaldo został szefem kuchni.Co ciekawe, to właśnie od pracy w tej restauracji w latach 90tych zaczynał sławny Jamie Oliver. Gennaro stał się jego mentorem i przekazał mu swoją wiedzę na temat kuchni włoskiej. Połączyła
Chilli Czosnek i Oliwapyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól, pieprz, koperek w proszku masło duża cebula
Słodka Stronatradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki
Słodka Strona