trzeba się namęczyć, aby to się udało, wie chyba każdy studiujący nauki ścisłe. Ja za to, zaczęłam nową przygodę na studiach magisterskich. Wykłady wydają się całkiem ciekawe, zobaczymy na jak długo:) W związku z brakiem czasu, rocznice przełożyliśmy na sobotę, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie upiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają
Słodkie Przyjemnościodnajduję w kuchni i podczas spotkań ze znajomymi. Na przykład dzisiejsze serniczki przygotowałam na wczorajszy piknik Warszawskich Blogerów Kulinarnych. Co zawsze oznacza same pyszności, dobrą zabawę i ciekawe rozmowy. Przygotowałam kilka propozycji, nigdy nie wiem ile powinnam przygotować, aby trafić w gusta każdego. Jedną z nich były te aksamitne serniczki z malinami. Idealny piknikowy deser, nadający się
Słodkie Przyjemnościduże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą się ciągle pojawiać - i tak na co dzień ja nie jem tego wszystkiego co robię, tylko tuczę rodzinkę
Słodkie Przyjemnościjest smaczna i syta. Do przygotowania tarty miałam pomocnika w postaci mojego młodszego synka, który wylepił mi ciastem formę do tarty. Dobrze, że garnie się do kuchni tylko ciekawe na jak długo ?Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipopularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino, rum albo wódkę. Można też dodać różne alkohole uzyskując ciekawe efekty aromatyczno smakowe. Bardzo często dodaje się do ponczu przyprawy korzenne wzmacniające jego aromat. Jego końcowy smak i moc ogranicza tylko nasza wyobraźnia i możliwości. Dla ochłody na gorącej
Smaczna PyzaAle czad!Niesamowite jest to jak działa nasz mózg w połączeniu z kubkami smakowymi. Ni stąd ni zowąd przyszedł mi smak na coś, co ostatni raz
BaRepasJakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g sera żółtego gouda2 łyżki gęstej śmietany kilka listków pietruszkiszczypiorek lub natkę z młodej cebuli1 jajko pieprzPrzygotowanie :Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam
Mechanik w kuchnimamy produktów do robienia owocowych win. Dzięki dodaniu kompozycji ziół udało się uzyskać całkiem przyjemny wermut.Miejsce 5: Galaretki z wódką w cytrusachZnakomity pomysł na sylwestrowe imprezy. Oryginalne, ciekawe i … mocno procentowe. Jedno o czym koniecznie trzeba pamiętać – nie wolno jeść za dużo. Z małym opóźnieniem ale jednak – dość mocno uderza do głowy
Jakugotujesz.plKilka dni temu udało mi się w końcu zdobyć upragnioną żurawinę, więc stawałam na głowie, by wymyślić jakieś ciekawe przepisy. Głowa pełna pomysłów plus ogromny apetyt na coś słodkiego zrodziły ten oto przepis. Jest w nim zawarte wszystko, co uwielbiam, no i oczywiście, duża dawka miłości;) Taki trochę świąteczny, więc jeśli chcecie, możecie włączyć go do swojego Bożonarodzeniowego
Gotowanie to kochaniedowolnie wybraną grafiką Już niebawem Nowy Rok, dlatego życzymy Wam wszystkim pięknych chwil, pełnych miłości i życzliwości, w gronie szczerych przyjaciół i rodziny. Aby rok 2015 przyniósł nowe, ciekawe wyzwania, rozwój w wielu dziedzinach życia i miłe momenty. Do zobaczenia w styczniu!A wiecie, że blog właśnie kończy 2 lata? Szybko minęło
CoolinarniePLMoim zdaniem, taki jest najlepszy.Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe, apetyczne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Camembert kokosowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkotajniki, choćby tych najprostszych. Paski drobiowe w kokosowej tempurze nie należą do trudnych dań. Dla mnie przygotowanie ich zawsze stanowi kulinarną przygodę i zabawę. Niejeden raz przywołuje wizualnie ciekawe skojarzenia. Chrupiący, delikatny, aromatyczny kąsek – zanurzony w sosie z dodatkiem czerwonej pasty curry… Hmmmmm, sama rozkosz, zagryziona krążkiem cebulowym. Mam nadzieję, że Wasze serca też podbije. Smacznego. Wydrukuj przepisThe
mojewypiekiinietylkoposypać cukrem i cynamonem. Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych naturalnych smaków, to nowe, ciekawe doznania kulinarne. Kto woli ze śmietaną, jogurtem i cukrem oczywiście też się nie zawiedzie, bo prawdziwe knedle – same w sobie – są pyszne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Prawdziwe knedle
mojewypiekiinietylkoPonieważ sezon na jarmuż trwa do przymrozków, albo jeszcze dłużej, co jakiś czas pojawią się nowe, ciekawe potrawy z jarmużu. Sposobów na jego wykorzystanie i podanie jest bardzo wiele. Były już chipsy, teraz będzie surówka z jarmużu i żurawiny. Składniki: - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa
mojewypiekiinietylkopasowała w takim składzie, jak podałam. W wersji wegetariańskiej proponuję kurczaka zastąpić pieczonym tofu. Smakuje na zimno, ale również na ciepło (podgrzana w mikrofali). Może macie jakieś swoje ciekawe pomysły, z których mogłabym skorzystać? Jeśli tak, napiszcie proszę w komentarzu. Tymczasem – moja wersja i… smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem appeared first
mojewypiekiinietylko