dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa) 4 jabłka starte na tarce jarzynowej 8 łyżek suchej(...)koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. 7. Krem: Na mleku ugotować budyń, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, po czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka
Kuchnia domowa Aniwertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy. A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście tłusto-czwartkowy ! Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego. Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne ! To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek(...)masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej
kolorowotorcikowopuszka masy krówkowej / toffee – orzeszki, migdały, orzechy włoskie Krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzeszkami. Umieść wszystkie suche składniki w jednej misce i wymieszać je. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć mokre z suchym za pomocą łyżki i dodać czekoladę. Na spód papilotek nałożyć trochę ciasta, potem masę „snickersową”. Przykryć resztą ciasta. Piec
Szybko Tanio Smacznieopakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam 2/3 puszki WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z łyżeczką
Pani na desermnie 10/10;) Oczywiście rozpatrywane w kategorii ciast zwyczajnych/tygodniowych… Chociaż, jakby się uprzeć, to i na jakąś uroczystość mogłoby być – np dziecięce urodziny, A Co!;) 250 g herbatników 1 litr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej 200 g cukru 200 g masła 2 łyżki ciemnego kakao 60 g orzechów włoskich, posiekanych Dodatkowo: 50 dag płatków migdałów 100 dag czekolady
Smaki Na Talerzucienkich szparagów ,zanurzonych we wrzątku na 5 minut orzechy włoskie cukinia ,nieduży kawałek orégano ,sól i pieprz Najpierw trzeba ugotować buraka wyszorowanego do miękkości. Ja gotuję kilka,zużywam w miarę potrzeby . W ciepłej wodzie z buraków rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać pozostałe składniki .Mąkę stopniowo,aż do momentu kiedy ciasto przestanie kleić się(...)rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy na nie śmietanę z oregano ,sól i pieprz do smaku . Na wierzch cukinię i orzechy .Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut .5 minut przed końcem pieczenia dokładamy szparagi , jeśli dacie
Ladylaura.puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać. Upieczone orzeszki, ostudzić, nałożyć masę, przykryć drugą połówką. (function
Kuchnia Danusiróżnych etapach mojej „wprawy kulinarnej”. I choć mam wrażenie, że wizualnie za każdym razem wychodziło mi nieco inaczej, to pamiętam, że zawsze, ZAWSZE byłam zachwycona smakiem:) Ciasto jest wysokie, podzielne, dlatego nada się na różnego rodzaju święta czy uroczystości. Polecam bardzo:) Biszkopt kakaowy: (pieczemy 2 takie biszkopty) 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1 łyżka(...)oleju Masa serowa: 750 g twarogu z wiaderka 100 g masła 250 g cukru pudru 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Kulki orzechowe: 300 g orzechów włoskich 1- 1 i 1/3 szkl. kwaśnej śmietany 3-4 łyżki cukry pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 200 g masła 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki
Smaki Na Talerzuzrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka miła praca z ciastem. Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy. Składniki 4 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki cukru 200 ml kwaśnej śmietany
O kuchni z uczuciemszklanki suchego maku 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego Blaszka 35x22 Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja 2/3 do 1/3)wstawić do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem
magiczna kuchnia Kasirazem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 3 łyżeczki kawy 6 jajek 50 ml wody
Krakowskie smaki Aniserka (typu soft cheese Philadephia) 300 g karmelu (lub mleka skondensowanego w puszce, wcześniej ugotowanego) 3 jajka 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 50 g posiekanych grubo orzechów łączymy z rozkruszonymi biszkoptami, cukrem brązowym i roztopionym masłem. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy (średnica 20 cm), wysmarowanej masłem. Ugniatamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Serki(...)masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi orzechami. Wstawiamy do lodówki, na kilka godzin lub całą noc. The post Sernik Karmelowo – Orzechowy appeared first on Made
Made By Mom And Sonstykały się ze sobą, suche drożdże i sól. Uruchomić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu(...)wolnej przestrzeni pomiędzy papierem a ciastem. Makowce ułożyć w keksówkach lub na blasze pozostawiając między nimi kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć. Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować. Resztę kajmaku lekko podgrzać(...)będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia
Smakołyki Asimnie ochota na ciasto marchewkowe, które kojarzy mi się z jesienią :) Lubię takie ciasta do kubka gorącej herbaty na rozgrzanie ;) Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe , 1/2 szklanki startych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy wolnym(...)olej, cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy starte orzechy i marchewkę, mieszamy łyżka do połączenia się składników. Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu
Aga w kuchni