ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:508/988)

Domowy ekstrakt z wanilii 97

W wielu przepisach przeglądanych przeze mnie, dość często pojawiał się składnik : ekstrakt z wanilii. W sumie nigdy się nie zastanawiałam nad nim. Wydawało mi się, że

Moja Delicja
Sernik Rafaello - fit 145

Pomysł na sernik znalazłam na instagramie @jedz_fit. Zaglądajcie tam również bo mnóstwo ciekawych propozycji tam znajdziecie. Sernik jest idealny, kremowy, pachnący kokosem i bardzo, bardzo

Moje Małe Czarowanie
Placek z daktyli - Dżamilah 146

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Jest to tradycyjne ciasto z Maroka, bardzo słodkie i przepyszne, kremowe i

Moje Małe Czarowanie
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 107

mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki  wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki można podać od razu

Krylowa Kuchnia
Przepis dnia: Pulpety z kaszy, indyka i cukini 124

czosnku i cebuli. Zmiksuj całość. Dodaj mielone mięso i jeszcze raz zmiksuj aż do połączenia wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy pomocy wałka do ciasta. Przesyp do misy. Panieruj pulpeciki w pokruszonych płatkach i rzekładaj na tackę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw pulpeciki do piekarnika

Niedzielny kucharz
Malinowa pianka 160

Przepyszna pianka, dla wszystkich łasuchów, idealna do kawy, koniecznie gorzkiej czy kubka zielonej herbaty. Polecam na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wytrawnej sherry. Pianka bardzo malinowa

Moje Małe Czarowanie
Karmelowy Mazurek Wielkanocny 140

szklanki cukru pudru opakowanie śmietanfixu  masa karmelowa puszka słodzonego mleka skondensowanego  do dekoracji migdały orzechy cukierki czekoladowe  Przygotowanie: mleko skondensowane w puszce umieszczamy w garnku, zalewamy puszkę wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3h.  ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Formę prostokątną wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto na blachę

Niezły Młynek
Biszkopt z jabłkami z kokosową posypką 158

Pyszne i aromatyczne ciasto dziś zaproponuję. Lubię takie niespodziewane w smaku ciasta, słodycz, kwaskowość i kokos uzupełnia całość. Jest super do kawy, herbaty czy czystka. Zachęcam

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Ferrero Rocher 200

Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w przygotowaniu. Smakiem przypomina popularne pralinki Ferrero Rocher.Polecam zrobić na noc musi kilka godzin się schłodzić. Składniki herbatniki kakaowe duża paczka 100 g orzechów włoskich,laskowych 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym( u mnie … Czytaj dalej Ciasto Ferrero Rocher

gotuj ze mną
Pączki ziemniaczane z korbaczem 149

dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, do środka wkładamy kawałek korbacza i formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej. Smażymy w kilku partiach w głębokim tłuszczu na średnim ogniu aż ładnie zbrązowieją. Gotowe

PatiGotuje
Bezglutenowe ciastka imbirowe 166

Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki.     Bezglutenowe ciastka imbirowe - sposób przygotowania Piekę

Gotuj Się Kto Może
PĄCZUSIE TWAROGOWE Z JABŁKIEM-SZYBKIE 111

pieczenia, sodą i solą, całość jeszcze raz ze sobą łączymy autorka przepisu sugeruje aby dłońmi które są naoliwione formować kulki wielkości orzecha włoskiego do których wkładamy po kostce jabłka. Ja sobie pracę trochę ułatwiłam, ponieważ ciasto jest lepiące i mimo posmarowania dłoni olejem lepi się . Polecam użyć łyżki do lodów, którą najpierw zamaczamy w oleju, a dopiero potem nabieramy ciasto

Słodkie zapomnienie
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 233

podaję najróżniejsze mini kanapeczki z pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów. Ale jeśli nie macie czasu na przygotowanie przekąsek, a jesteście w Gdyni to polecam wam zamówić je np. w restauracji Gruby Benek

Słodkie okruszki
muffiny orzechowe ze śliwkami 165

Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku.  Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło

babka w formie
pieguski 191

momentu powstania gładkie masy. Dosypywać powoli suche składniki i wyrabiać ręką. Ciasto rozłożyć na płasko (może być lepkie) i posypać czekoladą. Zagnieśćszybko ciasto i włożyć do lodówki(zawinięte w folie)na 15 min. Formować  kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na papierze do pieczenia w dużych odstępach. Piec 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka

cukrem pudrem posypane
Ciasteczka owsiane z żurawiną – pomysł na przekąskę 161

przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość wsyp do płatków. Dodaj dodatki czyli żurawinę, czekoladę, orzechy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyjmij na stolnicę lub na blat – ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Ciasteczka mogą mieć kształt koła, kwadratu to już jest zależne od Ciebie. Blaszkę do pieczenia pokryj papierem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina 178

Udało mi się zakupić piękny rabarbar i dzięki temu pyszne ciasto na mym stole. Ciasto jest bardzo proste, ciasto jest bardzo pyszne, ciasto znika bardzo szybko

Moje Małe Czarowanie
Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną. 116

ubitą śmietaną. Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu dodając mleko. Cały czas mieszać. Roztopioną czekoladą udekorować ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.  Polewę tym razem zrobiłam z czekolady z orzechami laskowymi

Agusiowe smakołyki
Papatacze 175

Hej! Dziś propozycja z innej beczki. Na razie zostawiam przetwory i piekę ciastka drożdżowe. Są to papatacze z wielką ilością bakalii i polane lukrem. Moi chłopcy

Tylko pysznie
Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami 165

Wilgotne, przepyszne ciasto o kwaskowatym smaku z chrupiącymi nerkowcami dziś na stole. Ciasto jest idealne bo nie za słodkie, chrupiące nerkowce nadają mu charakteru. Znakomicie sprawdzi

Moje Małe Czarowanie
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 138

kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe dowolne orzechy                                                               PRZYGOTOWANIE :  Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne ciasto ( można je wyrobić robotem kuchennym ). Gdyby było

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto serowo-orzechowe wg siostry Anastazji 1632

Już od dawna miałam ochotę na sernik z orzechami i jest! Ciacho wygląda na pracochłonne jednak takie nie jest. wystarczy upiec sernik, ciasto następnie przekroić je na dwa placki i machnąć szybką masę, gotowe! Przepis inspirowany jest tym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Kleryżki z nutellą 122

wymieszać i wsypać do miski lub na stolnicę. Dodaj jajka, nutellę i schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszcz. Piec w temp.180°C około 20 minut. Studzić na kratce. Dodaj

Pysznie & Pięknie
Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami 210

Kochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą. Tort bezowy z lemon

Moje Małe Czarowanie
PIERNIK BERNARDYŃSKI 254

czas mieszając , aż utworzy się gładka ,jednolita masa.Zdjać z ognia  i nadal mieszając dodawać po jednym jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 170

środek :p), spód posmarować konfiturą i przykryć druga połową ciasta. Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta. Ja przystroiłam wierzch dekoracją w kształcie płatków śniegu, ale można użyć do tego orzechów

Simply Food
Pyszne placuszki z twarogu 156

placuszki z twarogu Składniki 250 g twaróg chudy 1 szt jajko 100 ml mleko 2-3 łyżka mąka dowolna, ale nie z orzechów Sposób przygotowania Twaróg rozdrabniamy, miksujemy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę do zagęszczenia ciasta. Powinno być zwarte i gęste, ciężko odpadać z łyżki. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Jeśli placki przywierają do patelni

Kucharzyca
Kora 267

Bakaliowe blaty przełożone budyniowym kremem i brzoskwiniami, to pyszne połączenie, które jeszcze lepszego smaku nabiera podane ze schłodzonym, owocowym winem Monte Santi – ma piękny, intensywny

czarrna od kuchni
ciasteczka imbirowe z miodem 125

płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180stopni 10 - 12 minut (tylko do lekkiego

babka w formie
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 164

kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.  Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą

Codziennik Kuchenny
Ciasteczka pieczarki 195

kakao Cukier (puder i wanilinowy) utrzeć z margaryną, dodać jajko i ucierać na jednolitą masę. Następnie dodać wymieszane wcześniej mąki i sodę. Ciasto zagnieść na kulkę, włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.  Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/moreli. Gwintem butelki obtoczonym w kakao robić "nóżki" naszych ciasteczek. Piec w 180*C ok. 15 minut. Ciasteczka bardzo kruche, wręcz

Lubię to gotuję
Panierowane kulki ziemniaczane 210

złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą. 193

drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Posiekaną czekoladę i kwiaty ususzonej lawendy wmieszać ręcznie. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 203

Po pierwszym dniu praktyk nie mogę być bardziej zadowolona! Luźna atmosfera, przyjemni pacjenci oraz wspaniali pracownicy sprawili, że 7 godzin minęło mi bardzo szybko. W dodatku

Be Fit Be Strong
lodowy torcik malinowo-kokosowy 155

Z okazji zakończenia mojej licealnej edukacji, sprawiłam sobie nagrodę w postaci lodowego torciku. Przepis powstał spontanicznie, jak większość innych- ale mimo wszystko w efekt końcowy zwalił

healthy dreams
Ciasto kawowe z karmelem 230

Coś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki

czarrna od kuchni
Wegańskie ciasto cukiniowe z oliwą z oliwek 166

8 marca czyli Dzień Kobiet i nie ważne czy święto PRL-u obchodzicie czy nie kawałek pysznego ciasta zawsze mile posmyra podniebienie przy dobrej kawie i

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Maxi King 521

pierwszy kęs tegoż właśnie cudeńka były jednoznaczne : „obłędne!”, „najlepsze!”, „przepyszne!”. Mogę Was tylko zachęcić do jego przetestowania 3 godziny 16 składniki: spód ciasta: 250 g herbatników 100 g masła 3 łyżeczki kakao 1 czekolada mleczna z orzechami mleczna masa: TUTAJ znajdziecie przepis na mleczny krem. Powiększcie wszystkie składniki dwukrotnie, a wykonanie pozostaje takie same. dodatkowo: masa kajmakowa (400 g) wykonanie

Ania i Marcin gotują
Krówka z orzechowym karmelem 175

wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany

Kubki smaku
Piernik staropolski 286

Bardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 1 szkl cukru 150

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) 135

idealnie nadadza się na spotkanie z przyjaciółmi przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego. W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące. Ważne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan. Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich

Mieszam w Garnku
Naleśniki orzechowo-miodowe z cynamonem 173

Składniki: Kubek mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów 2 łyżki miodu 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju

Pychotkaaa
Czosnkowe kuleczki ziemniaczane 376

wbić jajka, wsypać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy. Tak aby po wrzuceniu kulek całe były przykryte oliwą. Smażyć kuleczki na rozgrzanej oliwie

na moim stole...
Magdalenki zwane Ufinkami 180

pomarańczy (cytryny) - wymieszaj 5) dodawaj na przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami 347

proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki wymieszać - składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać - na koniec dodać czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3 ciastem - piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka

Smakołyki Bereniki
mazurek klasyczny - kajmakowy 152

Klasyczny? Nie wiem czy na pewno, ale właśnie takie mam skojarzenie z mazurkiem kajmakowym :) Jest to chyba najłatwiejsza wersja mazurka. A to, że jest najłatwiejsza wcale

chili & sugar
Bułki tradycyjne 188

drożdży instant (około 1 łyżeczki) 1 jajko (do posmarowania bułek) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy wybrane dodatki (u nas orzechy włoskie). Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je trochę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem

Marder&Marder Manufacture
Orzechowe ciasteczka digestive 189

łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść na nie klejące się ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka i układać je na lekko natluszczonej blasze

My simple kitchen
Mocno czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną 182

Przed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpeciki czosnkowe z indyka z sosem brokułowo-serowym 325

chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion

Kto ugości moich gości?
Babeczki marchewkowe 179

pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza. 3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Dekoracja: 1. Almette połączyć z cukrem pudrem 2. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni 3. Na ostudzone babeczki nakładać krem a następnie dekorować orzechami . Smacznego

KreatywnePiny
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi 391

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą

Moja Delicja
Ciasteczka waniliowo - kakaowe 250

wymieszać i zagnieść ciastoCiasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao,a do drugiej łyżkę mąki. Każde ciasto zagnieść osobno, zafoliować i schłodzić przynajmniej przez godzinę. Po wyciągnięciu, odrywać kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem.  Ciastko ma mieć ok. 1 cm grubości. Układamy je na papierze

Lawendowe Niebo
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 155

cytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki.  Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce

KUCHARNIA
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 185

wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku roślinnym , no i same banany

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Banany w migdałowym krokancie 153

migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku

mojewypiekiinietylko
Orzechowe ciasteczka na święta 296

czekoladę PRZEPIS  (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor -  w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut

Serce zamknięte w formie pyszności
Pralinki amerykańskie 166

mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera

Świat Ciasta
Pierniczki brukowce 273

cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec

Delicious Titbits
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 186

kawałki  Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę

Food Square
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 168

Przepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie

Oryginalny smak
Małe pączki z cukrem pudrem 177

spirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut

Kulinarne przygody Gatity
Babka cynamonowa - na święta 172

momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli

Proste Potrawy
Kruche ciasteczka z orzeszkami i pistacjami 150

składniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie aż do otrzymania miękkiego ciasta. Ugniatamy porcje w małe kulki i lekko spłaszczamy w dłoniach, ugniatamy na wierz orzechy. Pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą jasnej złocistobrązowej barwy.  Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
TORCIKI TRUFLOWE - WERSJA DLA LENIUSZKÓW 175

Bardzo rzadko korzystam z gotowych produktów, ale ostatnio byłam z mamą w jednym z hipermarketów i skusiłyśmy się na kupną masę truflową - krówkową. Wróciłyśmy do domu

Przepisy Aleksandry
NIGELLA LAWSON: TARTA BAKEWELL Z MALINAMI 190

Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji

Przepisy Aleksandry
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 226

połowy cytryny. Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli.  Dodawaj po jednym jajku - ucierając. Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą

kolorowotorcikowo
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 222

chłodna noc. Wcześniej słońce się chowa za chmurami, a liście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej(...)się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni, zmieliłam do czasu, aż powstanie dość oleista "papka

W kuchni Karmel-itki
Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny 374

jest  niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie. Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi i rodzynkami. Bardzo polecam! Składniki na keksówkę dł. 31 cm: 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki 1 banan 1/2 szklanki oleju(...)banana, olej i cukier na gładką emulsję w dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki na gęste ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia piec 45-50 minut do suchego patyczka kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi w rondelku zagotować śmietankę, dodać połamaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 176

blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające  i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag, wiórek kokosowych 5 dag. rodzynek Składniki na masę: 2 puszki brzoskwiń 3 łyżki cukru 1 szklanka wody

W kuchennym oknie Ewy
Orzechowy murzynek 183

Rozpuszczamy margarynę w wodzie i wlewamy do mąki. Krok 3 Wbijamy jaja i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką.Orzechy włoskie wkładamy do woreczka i tłuczkiem tłuczemy, połowę wsypujemy do reszty składników . a drugą połowę zostawiamy do dekoracji murzynka. Krok 4 Przekładamy ciasto do formy prostokątnej na babkę , najpierw jednak smaruje ja tłuszczem. Wkładam do pieca i piekę 55 minut

Różowa kuchnia
Owocowa tarta krucha w kratkę 83

naprawdę żaden wyczyn. Nas do podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny mankament - wypiek jest tak kruchy, że wręcz niemożliwy do przetransportowania w stanie nienaruszonym :). Składniki(...)uprzednio w szklance ze śmietaną i dłonią, szybko zagniatamy ciasto w kulę, którą owiniętą w folię wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowaną na około 1 cm grubości wykładamy dno formy na tartę o średnicy 22 - 24 cm. Posypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy pocięte

Kronika Piekarnika
Brownies 156

jest typowe dla kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki(...)jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną czekoladę, po czym dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem. Idealna wysokość brownie powinna mieć 2- cm wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty. Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sklep internetowy Bee.pl- szeroki asortyment i najlepsza jakość produktów 188

naszej codziennej diety. Energia, którą dostarczamy naszemu organizmowi szczególnie ważna jest dla osób prowadzących aktywny tryb życia . Orzechy zawarte w kremie bardzo dobrze wpływają też na pracę naszego mózgu. Krem orzechowy możemy wykorzystać do: smarowania pieczywa i tostów dodatek do zapiekanek i ciast składnik smacznych lodów i deserów Krem orzechowy w znakomity sposób podkreśli smak wielu potraw, doskonale komponuje się(...)ostrymi smakami. Jeżeli zależy nam na urozmaiceniu swojej kuchni, z pewnością powinniśmy spróbować tego rozwiązania. Wykorzystać możemy go również jako dodatek do koktajli, ciastek czekoladowych, domowych batonów z orzechami , a także zupy kremowej na słodko . Produkt ten świetnie sprawdzi się jako podstawa do sosu orzechowego . Masło orzechowe doskonale komponuje się zarówno z deserami jak i wykwintnymi potrawami. Krem orzechowy Targroch

Sama słodycz i szczypta chili
Tort makowo-kawowy 219

wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. Dokładnie odcedzić na sitku i pozostawić do ostudzenia. Orzechy zalać wrzątkiem i odsączyć po ok. 10 minutach. Mak i orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać(...)resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 104

Dziś kolejne ekspresowe ciasto, bez miksera, bez wysiłku, pyszne i aromatyczne. Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową to ciasto, do którego możecie dodać inne kandyzowane owoce, świeże lub mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), bakalie, posiekane orzechy. Będzie pysznie! Zachęcam do wypieków SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka, u mnie(...)termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka. Wystudzone dekoruję polewą czekoladową. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 2 czubate łyżki masła 2 łyżki

Zasmakuj Kuchni
Keto rolada makowa (Paleo, LowCarb) 206

znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku , który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został natomiast ugotowany i namoczony w mleku kokosowym , a także rozdrobniony w malakserze, a następnie połączony z masłem migdałowym i orzechami włoskimi oraz laskowymi , dzięki czemu powstała kleista masa makowa. Taka(...)Bożego Narodzenia uratowane! Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasto kokosowe , jajka , makowiec , rolada Porcje 16 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Nadzienie makowe 200 g maku niebieskiego 250 ml gęstego mleka kokosowego 100 g masła migdałowego 50 g orzechów włoskich drobno posiekane 50 g orzechów laskowych drobno posiekane 1 garść

Modern Cave Girl
Pierogi z karpiem 222

kulinarnych. To co, robicie ? Składniki: ( na około 25 sztuk ) Ciasto: 250 g mąki poznańskiej 1/3 łyżeczki soli około 100-120 ml ciepłej wody Farsz: płat z karpia o wadze około 350 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny  2 gałązki rozmarynu 1 łyżka mielonych orzechów włoskich  pół pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka(...)wodą, na 20 minut przed przygotowywaniem farszu. Namoczoną odsączyć, pokroić i dodać do ryby. Do farszu dodać zmielone orzechy i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do lodówki. Połowę mąki wymieszać z solą i ciepłą wodą. Powstałe ciasto wyłożyć na stolnicę/blat, dodawać partiami pozostałą mąkę i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić

kolorowotorcikowo
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 165

proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich - sól, pieprz - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 jaka - 2 renklody  ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej

SMYKWKUCHNI
Orzeszki z kremem "Bueno" 547

każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników(...)suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie  margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko

Maślane ciasteczko