ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:499/988)

Drożdżówki z masą kajmakową i orzechami 116

roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Ponadto: 400 g masy kajmakowej (użyłam masy kajmakowej od Helio ) orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku(...)ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Każdą część ciasta uformować w dłoni na wałeczek długości około 40 cm i rozwałkować lekko. Wzdłuż

Kocham..lubię..gotuję..
Banoffee w szklankach 149

Banoffee lub bardziej po polsku banofi czy bananofi (banany + tofi) to bardziej nowoczesna wersja ciast z proszku. Wiadomo, że ciasta z proszku są niezdrowe, więc zróbmy sobie ciasto z ciastek. I z kajmaku z puszki. Bez pieczenia oczywiście. Bardzo słodkie! Ale zawiera owoce. I jest bez dodatku cukru (bo ciastka są i tak koszmarnie słodkie). Jedynym problemem z banoffee jest(...)chcesz oszukiwać się, że taki deser jest zdrowy możesz zamiast bitej śmietany użyć jogurtu i posypać go orzechami. Ciastka miksujemy na proszek szatkownicą podłączoną do blendera. Nie ma sensu kruszyć ich ręcznie, bo zajęłoby to tyle czasu, co zrobienie własnego blatu do ciasta.   Składniki na 8 porcji:   200 g ciastek zbożowych np. digestive lub śniadaniowych 70 g masła

Ugotowane pozamiatane
Babka z kruszonką orzechową 140

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kruszonka orzechowa 150 g orzechów * 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę(...)orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy. Notatki * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców by Małgorzata Hert Inspiracja Baking Glory Inspiracja Baking Glory Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Babka z kruszonką orzechową 130

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kruszonka orzechowa 150 g orzechów * 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę(...)orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy. Notatki * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Pieguski z polentą 175

uzyskać -  sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy silikonową łopatką. Z podanej porcji wychodzi

Cooking Monster
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 215

tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z ananasem 163

łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie ciasta z serkiem homogenizowanym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Maślana chałka z migdałową kruszonką 124

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest

moj przepis na
Maślana chałka z migdałową kruszonką 215

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest

moj przepis na
Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami 204

koniec "oblizałam " łyżkę od ciasta...no i okazało się, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam  tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki

Moje domowe kucharzenie
Knedle z truskawkami i karmelowo orzechową posypką. 127

łyzka mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżeczki cukru odrobina soli 20 - 30 dag truskawek 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych 2 łyzki cukru gęsta śmietana Ziemniaki przeciskamy przez praske a następnie dodajemy  jajko, obie mąki, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, jeśli nadal jest za lużne dosypujemy mąke. Formujemy wałek i ucinamy po kawałku z którego formujemy placki. Do środka wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Trufle z masy kajmakowej i herbatników 182

jednolita masa , z której będziemy formować kulki. Gdyby masa była zbyt kleista , można do kruszyć w blenderze 2- 3 ciasta, albo dodać 2 łyżki mleka w proszku. Wszystko zależy od tego jaki kajmak kupimy. Uformowane małe kulki obtaczamy kawałkach orzecha włoskiego, którego wcześniej również zmiksowałam nieco z blenderze. I gotowe! Można cieszyć się smakowitymi truflami :) Jedne z najtrudniejszych zdjęć

W Moim Magicznym Domu
Chlebek bakaliowy 180

szlachetną część ciała, ale nie będziemy się na blogu kulinarnym pchać w politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe(...)mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka i dodajemy sól, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto

ladykitchen
Świąteczny piernik po świętach 260

kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 10 g cynamonu szczypta mielonego pieprzu czarnego ciasto 5 białek 150 g cukru 70 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zaprawa do piernika 50 g gorzkie czekolady 100 g powideł 100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie)  Wykonanie: Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około(...)Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temperaturze 190 ° C przez 15-20 minut. Po upieczeniu piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przecinamy go wzdłuż na dwie części. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugim blatem piernika.  W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią wierzch piernika. Na jeszcze świeżą czekoladę posypujemy resztę posiekanych bakalii (orzechy

Przysmaki Karolki
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 248

cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania. Do przesianej mąki dodaje

Ciastka - domowe słodkości