Używana jest do wzbogacenia wielu ciast, ciasteczek, bułeczek i deserów. Warto sobie zapamiętać podstawowe proporcje i wzbogacać je w miarę potrzeb o zmielone orzechy, migdały czy cynamon. Możliwości jest naprawdę wiele. 200 g mąki pszennej 100 g cukru, najlepiej domowego waniliowego 100 g masła Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania mokrych okruszków. Gdy chcemy uzyskać większe okruchy wystarczy
Smakołyki Asiłyżeczka proszku do pieczenia szcz. soli 4 łyżki rumu 1/2 szkl. mieszanki keksowej 2 garści suszonej żurawiny garść siekanych orzechów włoskich 2 łyżki kandyz.skórki pomarańczowej Lukier: 1,5szkl przesianego cukru pudru łyżka rumu kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania Ciasto: Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą
Smakołyki AsiDziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi(...)pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jajka 190 g masła lub margaryny, u mnie masło 4 łyżki posiekanych bakalii, u mnie rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Masło lub margarynę rozpuszczam w rondelku, odkładam na bok, studzę. Orzechy i migdały siekam, łączę
Zasmakuj Kuchnimąka do podsypania polewa :100 g czekolady deserowej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła spora garść orzechów włoskich do dekoracji Skwarki zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia po czym dodaj schłodzone skwarki. Dodaj pozostałe składniki ciasta, i wyrób szybko kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny po czym podsypując delikatnie(...)mąką rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra.] Wykrawaj niewielkie kółeczka po czym upiecz je w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Po ostudzeniu udekoruj ciasteczka. Stop czekoladę z dodatkiem mleka, dodaj zimne masło i mieszaj energicznie do jego rozpuszczenia. Na każdym ciasteczku zrób kleks z czekolady po czym przylep uprażone lekko cząstki orzechów włoskich
Gotuj Sam!następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy. Dzięki wszystkim składnikom, których użyłam, otrzymaliśmy zbożowe, wartościowe i pyszne śniadanie. Nie dość, że dobrze smakuje, prezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć dzień :) 3 porcje: ciasto: 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka 40 g roztopionego oleju(...)łyżka wody łyżka miodu z cynamonem dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki nerkowców Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W malakserze rozdrabniamy płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodajemy do nich jajka, oraz roztopiony olej. Zagniatamy, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki, wykładamy powstałym ciastem. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut
Mienta blognienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady . Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao . Świetnie zdaję sobie(...)instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia Wykładać na papier po łyżce ciasta, delikatnie rozpłaszczyć Ciasteczka piec 30 minut w piekarniku nagrzanym
peanutbuttermonsterbrudny piasek masy ;) Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 5 minut wkładamy do zamrażarki. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blaszce i ozdabiamy tym, co lubimy ;) U nas obowiązkowo są lentilki i orzechy. Dodatki można dobrać według uznania. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. I już można zabierać się za opróżnianie miseczek
Lawendowe NieboDrukuj Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia Składniki Ciasto 1 l mleka 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki ciemnego kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny herbatniki (ok 400 g) mały słoik domowych kwaskowych konfitur Polewa 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła siekane orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy(...)żemem, przykrywamy warstwą herbatników. Na całość wykładamy masę kakaową. Kładziemy warstwę herbatników. Górę smarujemy polewą i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce i jemy najlepiej drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/kaszak-ciasto-kasza-manna-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuBabka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową , ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w konsystencji ciasta, jak i w doborze dodatków. Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące(...)wysokości około 10cm, szerokości 22cm). Babka drożdżowa z bakaliami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 100g śmietany 18% 80g cukru pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku
Smakołyki BerenikiPrzychodzę dziś do Was z kolejnym słodkim przepisem, tym razem w wersji chrupiąco-ciągnącej, z ciasteczkiem kawowym na którym znalazł się karmel oraz orzechy pekan. Całość idealnie słodka. To pyszny pomysł na własnoręcznie przygotowany prezent pod choinkę dla kogoś bliskiego, ciasteczka prezentują się pięknie w specjalnym pudełku lub dużym słoju. Każdy z pewnością doceni Wasze starania. Do przygotowania ciasteczek użyłam(...)kawa w proszku nie w granulkach) – 4 łyżki mleka – cukierki Werther’s Original – orzechy pekan Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj obie mąki, cukier, kawę, rozpuszczone masło oraz 4 łyżki mleka. Stwórz z ciasta kulę i odstaw na 10-15 minut do lodówki do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik
nietylkopasta.plśrodku ma mini Kinderki Bueno, które dostępne są w sklepach. Można je zastąpić normalnymi batonikami Kinder Bueno, ale wtedy, przed ułożeniem ich na spodzie ciasta, połamcie je na kosteczki. Polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm) Spód: 70 g zimnego masła 3/4 szkl mąki pszennej 1 żółtko 60 g cukru pudru(...)Bueno: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1/2 szkl drobno zmielonych orzechów laskowych 1/4 szkl mleka w proszku 100-150 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: ok. 25 sztuk mini Kinder Bueno Przygotowanie: Ciasto kruche: Masło pokroić w kostkę i posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wyłożyć
Nastoletnie Wypiekaniemąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez(...)pieczenia. Dolać miód i mleko, na końcu dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część odłożyć na bok. Do mniejszej natomiast, dodać mak, posiekane drobniutko lub roztarte w moździerzu orzechy, marmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Jasną masę rozwałkować
Świat Ciastacappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła u nas w Monachium. Jak już pisałam tutaj , wybrała je Zuzia(...)czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić
Kuchnia PrezydentowejNawet się nie spodziewałam, że uda mi się spędzić tak cudowną wigilię! Było bardzo ciepło, rodzinnie i spokojnie. Choć byłam daleko od swoich bliskich nie czułam
Przepisy Aleksandrygorzkiej czekolady 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szklance wrzątku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić samemu) 2/3 szklanki żurawiny suszonej lub rodzynek 1/3 szklanki dowolnych orzechów posiekanych na drobne kawałki (u mnie włoskie) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia Kasze wsypać na sitko o drobnych oczkach, płukać(...)momentu, aż cała masa będzie gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie
moj przepis na