ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:493/988)

Tarta z dynią smażoną w miodzie 90

gotuje". Zrobiłam ją tylko i wyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni, a potem tego żałuję. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 128

mąki pszennej typ 550 100 g zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy

Marder&Marder Manufacture
Jakie produkty wybierać, żeby nie odczuwać głodu? 176

dostarcza 240 kcal Indeks sytości (%) Krakersy 49 71 Kabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem

Powiedz dietom nie
Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem 233

minut 2 żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach z zachowaniem 2 cm odstępu pieczemy w temp 180*C przez około

Luźna Kuchnia
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 230

będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde. Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować

Stare Gary
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 262

pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut w temp.180

Smaczne Zdrowe
Mini muffinki sprzątaczki 121

namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 169

chciałabym zaproponować Wam 2 przepisy na ciasto marchewkowe (obydwa bezglutenowe). Pierwszy przepis na marchewkowe ciasto bezglutenowe o smaku cynamonowym Potrzebne nam będą: 5 jajek, 200 g cukru (najlepiej pełnoziarnistego), 200 g marchewki czyli 2 porządne marchewki drobno starte na tarce, 120 g drobno zmielonych orzechów, 120 g drobno zmielonych migdałów (obydwa można kupić gotowe), stanowią one w tym przepisie zamiennik(...)cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika

MODA NA BIO
Wypasione ciacha z odzysku 252

gorzkiej i 100 g mlecznej) 50 ml słodkiej śmietanki 30-36% Dodatkowo: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną z czekoladę, rodzynki, aromat rumowy (lub odrobinę

Ratunku obiad
Muffinki Oreo 141

Składniki na ciasto: 2 jajka 200g mąki 175g cukru 25g rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 75ml gorącej wody (mniej więcej 1/3 szklanki) 75g  mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych 100g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło

Mania Wypiekania
CIASTO KAKAOWE BEZ MLEKA I JAJEK 169

kokosowego 1 łyżka octu np. jabłkowego dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów) Wykonanie: wszystkie suche składniki   czyli mąkę, kakao, sól, sodę, cukier brązowy i waniliowy wkładamy do miski i mieszamy do suchych

Słodkie zapomnienie
Keks ziemniaczany z kakao 290

posypania wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady . Keks

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka żytnie z orzechami 103

uznania do dosłodzenia Przygotowanie: 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące. 2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy 20 min w 180 stopniach

zdrowo i aktywnie
Ciasteczka żytnie z orzechami 145

uznania do dosłodzenia Przygotowanie: 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące. 2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy 20 min w 180 stopniach

Zdrowie i pysznie na talerzu