kakaowe ciasto szybkie do przygotowania, tzw. 'muffinowe', przełożone orzechowo-mlecznym kremem, udekorowane płatkami czekoladowymi, kleksami czekoladowego kremu i rozpuszczoną czekoladą. Całość smakuje wybornie i bardzo dobrze się kroi. Składniki ** Ciasto ** 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 1/3 szklanki mąki pszennej Tortownicę(...)zmielić. Śmietankę ubić mikserem, dodać cukier, mascarpone, mleko w proszku, orzechy i 1 łyżeczkę kakao, dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji i dodać do niej kakao. Dekoracja płatki czekoladowe 15 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 2 batoniki Kinder Bounty do dekoracji Oba ciasta przekroić wzdłuż - uzyskamy 4 blaty ciasta. Na paterze ułożyć jeden, położyć
Słodkie inspiracjenieco inny? a może w ogóle nie znacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek masła Szczypta(...)pudru 40g masła Ok. 50g wiórków kokosowym Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5-10 minut. Możemy dodać do nich kapkę alkoholu np. orzechówki. Czekoladę oraz orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek
Kolizje Smakówszklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 margaryna 2 jajka 1/4 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, formujemy małe kuleczki i pieczemy skorupki. (wymagana specjalna patelnia) Masa 2 szklanki mielonych orzechów włoskich, zalać gorącym mlekiem ok. 1 szkl. Zimne utrzeć z masłem i cukrem pudrem do smaku. Autor przepisu: Katarzyna Michońska Artykuł Orzeszki
Wasze PrzepisyW wielu przepisach przeglądanych przeze mnie, dość często pojawiał się składnik : ekstrakt z wanilii. W sumie nigdy się nie zastanawiałam nad nim. Wydawało mi się, że
Moja DelicjaPomysł na sernik znalazłam na instagramie @jedz_fit. Zaglądajcie tam również bo mnóstwo ciekawych propozycji tam znajdziecie. Sernik jest idealny, kremowy, pachnący kokosem i bardzo, bardzo
Moje Małe CzarowaniePrzepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Jest to tradycyjne ciasto z Maroka, bardzo słodkie i przepyszne, kremowe i
Moje Małe Czarowaniemąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki można podać od razu
Krylowa Kuchniaczosnku i cebuli. Zmiksuj całość. Dodaj mielone mięso i jeszcze raz zmiksuj aż do połączenia wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy pomocy wałka do ciasta. Przesyp do misy. Panieruj pulpeciki w pokruszonych płatkach i rzekładaj na tackę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw pulpeciki do piekarnika
Niedzielny kucharzPrzepyszna pianka, dla wszystkich łasuchów, idealna do kawy, koniecznie gorzkiej czy kubka zielonej herbaty. Polecam na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wytrawnej sherry. Pianka bardzo malinowa
Moje Małe Czarowanieszklanki cukru pudru opakowanie śmietanfixu masa karmelowa puszka słodzonego mleka skondensowanego do dekoracji migdały orzechy cukierki czekoladowe Przygotowanie: mleko skondensowane w puszce umieszczamy w garnku, zalewamy puszkę wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3h. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Formę prostokątną wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto na blachę
Niezły MłynekPyszne i aromatyczne ciasto dziś zaproponuję. Lubię takie niespodziewane w smaku ciasta, słodycz, kwaskowość i kokos uzupełnia całość. Jest super do kawy, herbaty czy czystka. Zachęcam
Moje Małe CzarowanieCiasto bez pieczenia, bardzo proste w przygotowaniu. Smakiem przypomina popularne pralinki Ferrero Rocher.Polecam zrobić na noc musi kilka godzin się schłodzić. Składniki herbatniki kakaowe duża paczka 100 g orzechów włoskich,laskowych 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym( u mnie … Czytaj dalej Ciasto Ferrero Rocher
gotuj ze mnądało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, do środka wkładamy kawałek korbacza i formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej. Smażymy w kilku partiach w głębokim tłuszczu na średnim ogniu aż ładnie zbrązowieją. Gotowe
PatiGotujeDodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki. Bezglutenowe ciastka imbirowe - sposób przygotowania Piekę
Gotuj Się Kto Może