ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:485/988)

Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 180

akcji PLANT IS FOOD , musiałem sprostać wymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się zagniata i formuje. Zaś po upieczeniu jest idealnie kruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę(...)Masę tę dotychczas przygotowywałem na bazie mleka w proszku i masła, więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 100 g śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki z mlekiem

Food Square
Babka bananowa 162

mąki żytniej - 4 łyżki słonecznika - zmielić w młynku do kawy - 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych  prażonych (można zmielić orzechy) Przygotowanie: Jaja ubijamy. Dodajemy banan pokrojony w plasterki i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto wykładamy do silikonowej foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Po wstawieniu ciasta do piekarnika zwiększamy temperaturę

Szkrab Je Sam
Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola 221

Przepyszna granola ze świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland

karmelowy
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 299

krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych na pył orzechów laskowych 4 łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 137

pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :) Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia(...)płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy

Różne smaki w kuchni
Słodkie naleśniki bakaliowe 133

żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Migdały zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy je i usuwamy z nich skórkę. Orzechy oraz migdały wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy je przez chwilę. Zdejmujemy z palnika, a gdy orzechy lekko przestygną, pocieramy je w dłoniach

Smaki Na Talerzu
Proste Bezy Choinki 130

Bezy Choinki – Zapraszam na urocze bezy choinki. Są proste w przygotowaniu, a wyglądają wspaniale. Można z nich przygotować deser lub ozdobić nimi tort, ciasto, sernik. Ja ozdobiłam nimi Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami . Bezy przed pieczeniem można posypać kolorową posypką cukrową lub kolorowym cukrem do ozdabiania wypieków lub cynamonem. Z przepisu uzyskamy około 9 choinek. Polecam(...)ostygnięcia. Jak bezy są dobrze wysuszone, można je przechowywać nawet do 2 miesięcy w szczelnym pojemniku. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook

Mała Cukierenka
SZARLOTKA Z MASCARPONE, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ – bez pieczenia! 900

To właśnie jesienią i zimą mamy największą ochotę na szarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla

Ostra na Słodko
Wilgotne brownie z fasoli bez mąki FIT 273

Jeżeli można się tak nazwać, to jestem deseroholiczką. Uwielbiam (przede wszystkim zdrowe) desery, ciasta i ciasteczka. Ogromną radość sprawia mi ich przygotowanie, zajadanie się nimi oraz fakt, że smakują one, tak samo bardzo jak mi, moim bliskim, znajomym i czytelnikom. Zauważyłam również, że na moim blogu królują słodkości, a wytrawne smakołyki zajmują dopiero drugie miejsce. Nic nie dzieje się(...)orzechy, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i żurawinę, lekko rozdrabniamy, tak, by orzechy i czekolada miały pożądaną przez nas wielkość. Do keksówki (u mnie 30x10x7) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę. Pieczemy 45-55 min w 180 stopniach (do suchego patyczka). Keksówkę wyciągamy z piekarnika i wyjmujmy ciasto chwytając za papier, by ostygło. Kiedy ciasto ostygnie, robimy polewę czekoladową

Be Fit Be Strong
Chlebek bananowy z czekoladą 145

propozycja podwieczorku. Spróbujcie koniecznie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 3 przejrzałe banany + ew. jeden na wierzch ciasta 110 g masła 150 g cukru 2 jajka 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g czekolady lub orzechów opcjonalnie Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem, aż masa będzie puszysta i blada. Następnie dodajemy po jednym jajku(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie możemy ją udekorować resztkami czekolady, orzechów lub dodatkowym bananem przeciętym wzdłuż na pół. Chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo spiekał przykryjcie foremkę folią aluminiową. Gotowe! Drukuj

Mostek w kuchni
KARMELOWE NALEŚNIKI Z SEREM I ORZECHAMI 169

łyżki * masło – 1 czubata łyżka * śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy 3/4 podprażonych orzechów włoskich ( posiekanych ) i wszystko mieszamy. Smarujemy naleśniki po całości, zamykamy w koperty. na patelni rozsypujemy cukier

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ 169

bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/oprócz ich użyć innych  np.fig,moreli lub innych suszonych owoców bądź orzechów. Wsypałam je do małego rondelka, dodając brązowy cukier, dżem i sok z owoców. Mieszałam i gotowałam przez

potrawyregionalne
Drożdżowe supełki z makiem 126

całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści

Słodki Kompromis
Chleb pszenny z orzechami 155

miejsce na 12h.  Po 12 godzinach dodać: 480 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej razowej 400 g wody 100g orzechów* 5 g świeżych drożdży 20 g soli Wszystkie składniki mieszać energicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 2h w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto

Zapiski Młodej Żony
Kawa orzechowa z miodem i bitą śmietaną 116

Kolejny przepis na wykorzystanie pasty z orzechów włoskich . Kawa orzechowa z miodem i bitą śmietaną to oryginalne połączenie smaków. Kawa jest pyszna, sycąca i banalnie prosta

Oryginalny smak