ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:482/988)

Tarta bakewell 182

tarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych

Posadzone i zjedzone
Prosty drożdżowy przekładaniec. 177

posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich 2 białka 3 łyżki cukru pudru Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.   Przełożenie daktylowe. 1 szklanka posiekanych daktyli 1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego Daktyle wymieszać z dżemem. Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości

Kulinarny karnet Christophera
Bajaderki 147

dać nowe życie robiąc z nich nieduże, pyszne kule idealne do kawy czyli bajaderki :) Składniki: ok. 500 g ciasta bez owoców i kremu (można dodać herbatniki oraz biszkopty) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki śmietanki 30% 60 g margaryny 1/3 szklanki orzechów włoskich (lub innych ulubionych bakalii) ok. 200 g gęstego dżemu kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Simply Food
Makowiec świąteczny 168

drożdże,żółtka utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka,sól, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło. MASA MAKOWA: 500 g maku 150-200 g cukru 150 g miodu ( ok. 3 łyżki) 50 g masła ( roztopić) bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy(...)skórka pomarańczowa)  białka 5 jaj aromat migdałowy Mak sparzyć wrzątkiem, przekręcić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć

Z Marcepanem
POTRÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO LASKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ PIECZENIA) 152

czekolady. Może to i płytkie słowa,  ale ciasto patetycznie smaczne. Poczuj to! ❤ Składniki na formę o wymiarach 27 × 27 cm: Spód: 1 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych), 1/4 szklanki sezamu, 1 szklanka daktyli suszonych, 2 łyżki kakao (najlepiej surowego w proszku). Krem laskowy: 2 szklanki orzechów laskowych, 6 łyżek melasy karobowej, 3 łyżki kakao(...)klejącą masę. Wylepiamy nią formę. Składniki na krem laskowy blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ją na spód ciasta. Olej kokosowy na polewę rozpuszcamy w kąpieli wodnej. Dodajemy karob, kakao i melasę. Mieszamy i wylewamy na masę laskową. Dekorujemy orzechami. Umieszczamy w lodówce do stężenia na minimum 1 h. Przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb) 204

mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie. Keto ciasto limonkowe z kokosem Kokosowo mi Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to głównie produkty kokosowe – mleko , jogurt, śmietanka . Chociaż tutaj częściowo sprawdzają się też inne orzechy. Także mąka kokosowa jest składnikiem wielu moich przepisów(...)jedynym źródłem tego makroskładnika, niemniej stanowi ważny element diety także pod względem odżywczym. Keto ciasto limonkowo – kokosowe Niesamowity kokos Co ciekawe, kokos jest dozwolony nawet na tak restrykcyjnych dietach, jak protokół autoimmunologiczny (AIP). Rzadko wywołuje reakcje alergiczne i mogą go spożywać osoby uczulone na orzechy. Wszystko za sprawą faktu, że palma kokosowa botanicznie jest trawą, a jej owoc

Modern Cave Girl
ciasto jaglankowe 150

składniki na spód ciasta: 100 g daktyli suszonych 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao 50 g orzechów np. włoskich, drobno posiekanych gorąca woda do namoczenia daktyli wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20 min. Następnie odlewamy wodę, dodajemy olej i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kakao oraz orzechy, mieszamy. Dno tortownicy (ok. 18 cm średnicy(...)orzechów, np. włoskich 1 szczypta soli opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii wykonanie: Kaszę płuczemy 3 razy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy mlekiem, dodajemy sól, orzechy opcjonalnie ziarenka wanilii i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy będzie miękka i gęsta zestawiamy z ognia, dodajemy miód do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę

Domowy Smak Jedzenia
Placek Marchewkowy 133

okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Źródło z zeszytu domowego Składniki(...)szkl. pokrojonych w kostkę jabłek 1/2 szkl. pokrojonej suszonej śliwki (pokroić i namoczyć ok. pół godziny w ciepłej wodzie) 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich 3 szkl. startej marchwi na małych oczkach (szklanka nie ubita) Wszystko wymieszać (ciasto będzie dość gęste). Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x30. Piec 50 min. 170st. Wystudzić. Masa Składniki:   115 g masła o temperaturze pokojowej

Kubki smaku
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 165

łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo:  30 dag surowego boczku  Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE:  Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno(...)Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi.  Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest

Gotowanie Patki
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 183

jabłek sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 op. galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka(...)sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem

Kuchnia MagdaLeny
sernik rosyjski 171

składniki na spód orzechowy: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g orzechów włoskich, zmielonych 4 łyżki cukru 100 g masła, schłodzonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno foremki (ok. 22x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki ma masę serową: 1000 g sera białego

Domowy Smak Jedzenia
Migdałowe ciasto z ricottą 189

mojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe

moj przepis na
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 178

Miękkie i wilgotne czekoladowe muffinki z chrupiącą skorupką na wierzchu i orzechami włoskimi w środku. Super szybkie do zrobienia, ładnie wyrastają i długo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i  jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki  nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę(...)pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka  ³⁄₄ szklanki cukru  3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski

cool and minty
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 169

obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów do młynka - dodawania składników i mieszania - wspólnego blendowania - wykładania na blachę i formowania ciasteczek Córka zapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było(...)szklanki płatków jaglanych Przygotowanie: Orzechy mielimy w młynku do kawy, kilka razy, aż uzyskamy konsystencję masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie

Szkrab Je Sam
Ciasto klonowe -- torta klonowe 159

cukru białego 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżeczka wanilii 2 jajka 1 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,lub mandarynki Masa 1/2 szklanki miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki syropu klonowego Wykończenie 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżka masła szczypta soli piekłam w formie(...)stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego

w mojej kuchni