ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:481/988)

Makowczyki 235

mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez(...)pieczenia. Dolać miód i mleko, na końcu dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część odłożyć na bok. Do mniejszej natomiast, dodać mak, posiekane drobniutko lub roztarte w moździerzu orzechy, marmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Jasną masę rozwałkować

Świat Ciasta
Kruche księżyce cappuccino 212

cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła u nas w Monachium. Jak już pisałam tutaj , wybrała je Zuzia(...)czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić

Kuchnia Prezydentowej
NADZIEWANE GRUSZKI W CIEŚCIE CZEKOLADOWO-KAWOWYM 201

Nawet się nie spodziewałam, że uda mi się spędzić tak cudowną wigilię! Było bardzo ciepło, rodzinnie i spokojnie. Choć byłam daleko od swoich bliskich nie czułam

Przepisy Aleksandry
Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 160

gorzkiej czekolady 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szklance wrzątku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić samemu) 2/3 szklanki żurawiny suszonej lub rodzynek 1/3 szklanki dowolnych orzechów posiekanych na drobne kawałki (u mnie włoskie) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia Kasze wsypać na sitko o drobnych oczkach, płukać(...)momentu, aż cała masa będzie gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie

moj przepis na
Ciasto bakaliowe 164

Możecie do niego dodać dowolne bakalie i będziecie mieć pewność, że za każdym razem będzie świetnie smakować. Ciasto: 250 g margaryny 250 g cukru pudru 10 jajek 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gorzkie czekolady 250 g bakalii (orzechy, rodzynki, morele) Poncz: 1 szkl wody sok z 1 cytryny Pomada cytrynowa: 1 białko 300 g cukru

Smakołyki Asi
EXPRESOWA BABKA BANANOWO - ORZECHOWA + FILMIK 166

wymaga użycia robota, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Przepis polecam wszystkim którzy uwielbiają takie ciasta.  SKŁADNIKI :   4 dojrzałe banany 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej( 150 g ) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki oleju  garść orzechów laskowych  keksówka ( 12/25) PRZYGOTOWANIE :  Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy aż powstanie mokra(...)jajka i olej, ponownie ucieramy.  Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, dokładnie mieszamy. Babkę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180% C, przez koło 49 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekła, wykładamy z piekarnika i studzimy.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Orzechowe misie 134

dzieci i dla dorosłych. Do herbatki, do kawki, do chrupania ... Składniki: 200 g mąki, 75 g orzechów włoskich, 100 g masła, 1 łyżka śmietany, 50 g cukru pudru Wykonanie: Orzechy zmielić w malakserze, dodać masło, cukier puder i mąkę. Wyrobić jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ciasteczka

słodki bratek
Miękkie Czekoladowe Ciasteczka Z Orzechami 190

jajko i dalej ucieramy. 3. Następnie dodajemy kakao, sodę, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę aby przestygły

Gotowanie...to proste !
Czekoladowy Dutch Baby z bananem i sosem czekoladowym 138

zielononóżki 1/2 szklanki mleka bez laktozy 1 łyżka kakao szczypta cynamonu 2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki śmietanki kokosowej 6 kostek gorzkiej czekolady orzechy pekan banan kilka listków melisy Mąkę przesiać dodać resztę składników i wymieszać ciasto. Odstawić. Patelnię wysmarować olejem. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni C. Włożyć patelnię i kilka minut pozostawić aby się rozgrzała. Wyjąć i wlać ciasto

AZgotuj!
Pierniczki norymberskie 176

drobne kawałki. Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej

Ala piecze i gotuje
Orzechowe ciasto bez pieczenia 190

kolejnym pysznym przepisem. Biorąc pod uwagę mój ostatni jesienno zimowy "niedoczas" postawiłam tym razem na ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam  masę orzechową od Helio , herbatniki kakaowe od Cukry Nyskie , mascarpone i orzechy arachidowe. Szybki, prosty ale jakże smaczny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 1 puszka 560 g masy orzechowej od Helio 2 paczki 200 g herbatników kakaowych

Życie zaczyna się w kuchni
Magiczna babka z budyniem 8275

wysokości zanurzamy na ok. 30-40 sekund we wrzątku (aby karmel się rozpuścił). Wyjmujemy formę z wrzątku i możemy już wyjąć ciasto, odwracając je szybkim ruchem na talerz. Gotową magiczną babkę warto posypać pokruszonymi orzechami. Uwaga: Jeśli boimy się robić sami karmel, możemy zastąpić go gotowym sosem karmelowym lub kajmakiem z puszki. Post Magiczna babka z budyniem pochodzi z bloga

Poezja smaku
Wegańskie, rozpustne ciasto czekoladowe; Kraków i Wieliczka 545

Upiec brownie z podwójnej porcji, przekroić na pół i każdą połówkę posmarować powidłem ze śliwek i czekoladowym, budyniem jaglanym . Dekoracja: u mnie prażone orzechy ziemne i polewa z gorzkiej czekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie połówki ciasta mocniejszym alkoholem. P.S. Na cały deser (krem budyniowy, polewę

Qlinarnie i Qlinarnie
Chlebek bananowy z figami 149

Właściwie to nazwa chlebek może być tu myląca, gdyż wypiek ten bardziej przypomina ciasto. Nie obawiajcie się jednak nadmiaru pustych kalorii - to ciasto z kategorii zdrowych. Upieczone na bazie mąki pełnoziarnistej i orkiszowej z dodatkiem orzechów i suszonych fig, dostarczy Wam całej gamy wartości odżywczych, a do tego smakuje wybornie. Polecam do popołudniowej herbaty

Milion Smaków
CZEKOLADOWE CRINKLES 187

następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach

słodki bratek
Placuszki jogurtowe z orzechami, suszoną morelą i ananasem 175

się z jajkami. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy orzechy, morele i ananasa. Mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta i na patelni formujemy placuszki. Smażymy z obu stron. Placuszki powinny się nam ładnie zarumienić.  Podajemy ciepłe z syropem klonowym, powidłem

kruche babeczki
Serowo limonkowe pączki 235

sodę, mieszamy wstępnie łyżką. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników (masa będzie się kleić). Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w mące na kształt małych kulek (ciut większych od orzecha włoskiego), strzepujemy nadmiar mąki. Nasze małe pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się

Słodkie okruszki
Wegański tort w stylu angielskim 188

ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie tortów: Na jeden torcik

greenscarf
Czekoladowy tort z truskawkami i kremem śmietankowym w wersji wegańskiej 201

ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt

greenscarf
Czekoladowy tort z truskawkami i kremem śmietankowym w wersji wegańskiej 201

ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt

greenscarf
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione 126

wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 150C przez 50 – 60 min. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Migdały i różne gatunki orzechów rozdrabniamy i posypujemy cały wierzch sernika. Dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce. Smacznego! Artykuł Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Wielkanocne porady 188

elementem Wielkanocnych wypieków. Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast.  Można przebierać np. w masie marcepanowej, lukrze, polewie czekoladowej lub krokancie (posiekane orzechy).  Warto do wszelkich pomocy zaprzęgnąć dzieci. Na pewno czas z nimi spędzony będzie spędzony miło, a dzieci nauczą się odpowiedzialności.  Poprośmy

Gotuję Testuję
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) 172

proszek do pieczenia, sól oraz cynamon lub przyprawę piernikową. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.  Przelej ciasto do foremki i wyrównaj wierzch. Możesz udekorować chlebek, np. płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami lub/oraz plasterkami pomarańczy/mandarynki/klementynki. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut do suchego patyczka. Chlebek wyjmij z piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechowe love 198

mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między

Spektrum Smaku
Masa makowa 192

maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
HELIO - Pyszne Produkty 172

domach powoli zaczynają się unosić zapachy Świątecznych potraw. Dziś mam przyjemność testować i próbować pysznych produktów HELIO. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod  marką HELIO  oraz pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce. Zapraszam

Gotowanie Patki
Poznaj sie na tłuszczach 131

kremową zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym. Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.128 185

wlewamy czekoladę do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Teraz szybko dodajemy mąkę, proszek i sól dalej delikatnie mieszając. Na końcu wrzucamy posiekana czekoladę z orzechami. Mieszamy i już. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta. Ważne by zachować odstępy bo ciasteczka rosną. Pieczemy maksymalnie 10 minut. Wierzch powinien popękać a środek nadal być mięciutki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ptysie ze szparagami 135

uważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 2 średnie jajka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości dużego orzecha laskowego. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

królestwo garów
Ciasteczka z masłem orzechowym 271

miski wrzucamy masło orzechowe, cukier i jajka, łączymy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 10 minut

Gotowanie moimi oczami
CRINKLES - POPĘKANE CIASTECZKA 150

następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach. przepis pochodzi z książki kucharskiej "Słodki

słodki bratek
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 133

niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami

More food, love and dreams
Grzanki z piernika z camembertem, suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladą 150

chłodny zimowy wieczór warto zjeść energetyczny posiłek który nas rozgrzeje i doda energii. Grzanki z piernika to pomysł na pozbycie się lekko czerstwego ciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki

Wanilia i Kardamon
Jabłkowo cynamonowe ciasteczka 149

wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej

greenscarf
popękane ciasteczka 581

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągamy z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki podwójnie czekoladowe 138

pieczenia i cukier przesiać do dużej miski. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, rozpuszczonym masłem i wlać do suchych składników. Dosypać orzechy i posiekaną czekoladę. Wymieszać dużą łyżką, nie za dokładnie. Foremki muffinkowe wypełniać ciastem w ¾ wysokości, piec w 180 stopniach 20 minut. Wystudzić. Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą (wtedy otrzymamy potrójnie czekoladowe muffinki) lub posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady 172

masę(ok. 2-3 minuty) Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. inspiracja

FitKot
Tarta z dynią smażoną w miodzie 95

gotuje". Zrobiłam ją tylko i wyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni, a potem tego żałuję. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 136

mąki pszennej typ 550 100 g zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy

Marder&Marder Manufacture
Jakie produkty wybierać, żeby nie odczuwać głodu? 186

dostarcza 240 kcal Indeks sytości (%) Krakersy 49 71 Kabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem

Powiedz dietom nie
Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem 239

minut 2 żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach z zachowaniem 2 cm odstępu pieczemy w temp 180*C przez około

Luźna Kuchnia
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 241

będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde. Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować

Stare Gary