ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:479/988)

Chałka z cynamonem 134

Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do

moj przepis na
Chałka z cynamonem 149

Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do

moj przepis na
Torcik śmietankowo- orzechowy 144

gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta. Torcik śmietankowo- orzechowy SKŁADNIKI: Biszkopt 9 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz(...)ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.  PONCZ   Składniki ponczu połączyć i wymieszać.  Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM  Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt  krem śmietanowo-orzechowy

Kuchnia Danusi
Makowiec 159

delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala".  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru 100 g masła jajko szklanka mleka (ciepłego) 40 g drożdży szczypta soli płaska łyżeczka kurkumy Dodatkowo: gotowa masa makowa garść orzechów laskowych ok. 6 kostek mlecznej czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Do miseczki kruszymy drożdże, następnie dodajemy(...)masło.  Dokładnie mieszamy. I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min. Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty. Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części.  Na makowca kładziemy masę

Moje pyszne gotowanie
Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami 125

Dziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie(...)temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego  i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta piernikowa 152

łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 170 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka(...)ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. W między czasie robimy masę piernikową . Siekamy orzechy i ścieramy skórkę z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek

Kuchenne Wariacje
Wegański bakaliowy piegus 87

nowa, ale dzięki temu gwarantuję, że ciasto się udaje za każdym razem, a jego zrobienie zajmuje 10 minut + 50 minut pieczenia. Dodałam też suszoną aronię, żeby lekko podkręcić smak. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, tylko poczekajcie aż wystygnie Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g roztopionego masła kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 150 g cukru (użyłam ksylitolu) około(...)dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonej żurawiny łyżeczka proszku do pieczenia * „ziarna” można dowolnie zastąpić: migdałami w płatkach, orzechami ziemnymi, rodzynkami itd. , kandyzowanymi skórkami z cytrusów, byle nie przesadzić z ilością bo ciasto tego nie udźwignie Przygotowanie: wodę po ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (3 minuty- serio) Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem

greenscarf
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 136

ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach. Składniki: ciasto na tartę 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 85g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera camembert 2 garście orzechów włoskich 3 gałązki świeżego tymianku dodatkowo forma na tartę masło do wysmarowania(...)rozwałkowujemy na umączonym blacie na grubość 2 mm i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut. W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce. Wyjmujemy tartę

W kuchni wieczorem
Ciasto Rocher 361

ponieważ nie wymaga pieczenia. Lubię robić nowe ciasta, których do tej pory nie jadłam i to posmakowało nam bardzo. Ważne jest też to, że nie wymaga zbyt wielu pracy. Fakt faktem najczęściej zjem jeden lub dwa kawałki i zasłodzę się na cały tydzień. Foremka o wymiarach 24*24 cm: 100 g orzechów laskowych 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki(...)rozkładamy równo herbatniki. Na nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami i wafelkiem. Kolejną warstwą są ponownie herbatniki, następną kajmak z orzechami i ostatnia warstwa herbatników. Na wierzchu rozkładamy pozostałą część odłożonego białego kremu mascarpone. na górę ciasta ścieramy białą czekoladę. Ciasto chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły

VioletoweKucharzenie
ROLADA Z OCZKIEM 162

efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt(...)mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce, żeby się lepiej kroiło

słodki bratek
Ciasto Snickers 196

koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do piany wraz z orzechami. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym delikatnie odrobiną margaryny. Pieczemy w temperaturze 200st około 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika odrywamy papier z gorącego ciasta, inaczej się przyklei. Studzimy. W rondlu

Gotowanie moimi oczami
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE 161

popróbować i dodać Waszej ulubionej czekolady lub kakao. W przepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam! SKŁADNIKI na wersję crunchy: 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych

Słodko-Słony Świat Ilony
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem 187

musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu.  Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 opakowanie boczku w plastrach Pesto: pęczek bazylii garść rukoli 2 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam) 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino oliwa sól pieprz starta mozzarella 1. Składniki do pesto dajemy

kruche babeczki
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 347

łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Drugą, surową wykładamy do blaszki, a następnie przykrywamy makiem i jabłkami. Składniki [MAK]: 200 g suchego maku 3 jajka 100 g cukru garść orzechów włoskich krojonych 3 łyżki miodu(...)masła Wykonanie: Mak parzymy i następnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy pianę. Do maku dodajemy żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Mak wykładamy na surową część ciasta kruchego. Składniki [SER]: 0.5 kg sera białego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej

psgotujemy
Ciasto różowa łatka 92

wtedy składniki należy podzielić na pół i rozrobić w osobnych miskach) dwie garści orzechów włoskich szklanka mrożonych wiśni lub czereśni Krem: 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30 % 2-3 łyżki słodziwa opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraka Ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy(...)Wkładamy na wierzch białej części i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Krem: Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Budyń gotujemy w połowie zalecanej (podanej na opakowaniu) ilości mleka. Lekko ostudzony dodajemy do śmietany stale ubijając. Masę wykładamy na ostudzone ciasto. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aby masa stężała

Kucharzyca