ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:477/988)

Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit 266

Kolejna, pyszna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence. Zapraszam na energetyczne kuleczki z marchewką, daktylami i orzechami. Wilgotne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy i formujemy z ciasta kuleczki. Do tego deser jest wegański, bez cukru. Na stronie Małej Cukierenki są już podobne kuleczki: „ Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie ”. Polecam… Energetyczne kuleczki z marchewką

Mała Cukierenka
Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory” 265

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living).     Składniki(...)szczypta soli 1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach) 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych   1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut. 2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól

Mała Cukierenka
Naleśniki a'la Gundel 150

rumu 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki cynamonu 1. Składniki na naleśniki miksujemy. Jak by ciasto było za gęste dodajemy troszkę mleka, a jak za rzadkie to trochę mąki. Smażymy cienkie naleśniki. 2. Orzechy mielimy, albo miksujemy w blenderze. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Pomarańcze sparzamy i ścieramy z nich skórkę.  3. W rondelku rozgrzewamy śmietankę, dodajemy

kruche babeczki
Just Nicole: La Veganista. Wypieki. RECENZJA + KONKURS 207

wegańskie białko czy też wegański krem śmietankowy. Drugi rozdział to zbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra

Moja pasja smaku
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 191

kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (na 2 blaty wielkości 25x35 cm): 8 jajek 200 g cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 2 budynie w proszku 3 szklanki mleka(...)dobrze miksujemy. 100 g mielonych orzechów mieszamy z 1 łyżką mąki pszennej i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszankę dodajemy do ubitej masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Ciepłe ciasto obracamy i delikatnie ściągamy

Trzeci talerz
Proste ciasto z bananami i bakaliami 162

przygotowania i proste.  Daktyle możecie zastąpić rodzynkami. Przepis na poniższe ciasto dostałam od koleżanki z pracy.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 dojrzałe banany 300 g mąki pszennej tortowej 150 g zwykłego cukru 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonego masła garść orzechów włoskich kilka suszonych daktyli 1 łyżeczka sody oczyszczonej do dekoracji: cukier(...)wsypać mąkę wraz z sodą do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenie składników. Na sam koniec wlać ostudzone masło oraz wsypać posiekane orzechy wraz z daktylami. Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 60-70 minut w  150ºC  (tzn. do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić. Przed samym podaniem posypać cukrem

Ugotować
Torta Caprese 201

zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka z kaszy gryczanej 99

mnie ksylitol) 1 łyżeczka cukru waniliowego (płaska)  kilka kropel aromaty waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo (opcjonalnie): miód  orzechy włoskie Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misce oraz dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka przełożyć na bl achę uprzednio wyłożoną papierem(...)można posmarować je rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.) Piec około 18 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia.   (Posiadam piekarnik gazowy) Ostudzone ciasteczka opcjonalnie polać miodem i posypać orzechami. (W wersji solo także są pyszne.)   Przepis ze starych zapisków inspirowany portalem "Przyślij przepis

Di gotuje
Brownie z solonym karmelem 137

zimowego spaceru, marzyłam o kawałku tego ciasta do kawy, ale może i lepiej, że go nie było, bo na jednym mogłoby się nie skończyć... BROWNIE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady  200 g masła  100 g mąki 300 g cukru  6 jajek ew. ok. 50 g posiekanych migdałów lub orzechów   Przygotowanie: Masło topimy w rondelku(...)stopniowo cukier i mąkę.  Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy z  posiekanymi migdałami lub orzechami (można pominąć).   Blaszkę (u mnie 26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 170 z termoobiegiem) i pieczemy ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem

bistro mama
Ciasto Prince Polo 167

miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół.  Składniki wkładka: 7 białek 1 szklanka cukru 10 dkg orzechów mielonych 10 dkg kokosu 4 duże Prince Polo xxl (pokruszyć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić. Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek(...)puszystą masę, do której dodajemy stopniowo budyń. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do momentu połączenia się składników.  Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa - wkładka - masa - biszkopt ciemny - polewa czkoladowa (rozpuszczona czekolada

kruche babeczki
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 127

orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka(...)kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto.  Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli

I tu będę miała takie te
Ciasto marchewkowe z kremem 199

jeden kawałeczek dla udokumentowania urody tego ciasta. Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto, a smakuje naprawdę wybornie. Ciasto marchewkowe 2 szklanki marchewki startej na tartce o drobnych oczkach 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 40 minut. Masa kremowa śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g ) cukier puder 2 łyżeczki 2 serki almette jabłko

Cynamonowe szczęście
CIASTO DYNIOWO-ORKISZOWE 151

pieczenia, sodę, cynamon, imbir, kardamon, gałkę, goździki, szczyptę soli oraz orzechy, mieszamy   i odstawiamy w drugiej misce miksujemy ze sobą miód z olejem kokosowym, następnie dodajemy jajka ,puree z dyni , mleko oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników ciasto przekładamy do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy

Słodkie zapomnienie
Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 155

weganizmie mija ochota na podjadanie słodyczy, naprawdę wystarczą owoce, warzywa i orzechy, w pełni zaspokajają potrzeby moich kubków smakowych, ale jednak czasem można skubnąć coś innego, ale też przekonać się, że upieczenie wegańskiego i bezglutenowego ciasta jest możliwe :-) To jest mój własny przepis ->   klik  , ale że jest dość mocno zmieniony, dlatego występuje w osobnym poście. Tajemnicą sukcesu

Kawa z mlekiem
Chleb pszenno- razowy z automatu 139

wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe. Rosło około 3 i 1/2 godz. Piekłam w automacie na programie

Proste Potrawy