Jutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram(...)dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. dodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy
BaRepasciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu lub w Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek wegańskiego żółtego sera (u nas Violife do pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej papryki - 3-4 orzechy włoskie(...)zlepiając ze sobą brzegi. Tak przygotowane zawijasy układamy na lekko skropionej olejem blasze i pieczemy około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 4. Sałatka: sałatę i rukolę siekamy na mniejsze części, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pokruszone orzechy oraz kiełki. Całość mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę podajemy z zawijasami. Smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe PoleSkładniki: biszkopt kakaowy: 7 jajek 1/2 szkl. mąki tortowej 1 szkl. cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao wkład orzechowy: 250g orzechów włoskich 5 białek 1 szkl. cukru kruształu 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka 5 żółtek 1 cukier waniliowy 1 szkl. cukru kryształu(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 24x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. wkład orzechowy: Orzechy pokroić. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Obie mąki i proszek do pieczenia razem
Prosto i Smacznie z Anetąmaku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta soli 80g łuskanych orzechów włoskich łyżka bułki tartej Warstwa serowa: 1kg białego sera sernikowego 3/4 szklanki cukru bu dyń waniliowy 3 jajka zapach waniliowy Przygotowanie: Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spó d ciasta roztapiany. Ciastka korzenne miksujemy lub drobimy na drobny mak. Masło lekko przestu dzone
ChilliJemymnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki na biszkopt makowy(...)pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych pół szklanki rodzynek garść pokruszonych orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie
Gosia gotujemąki ziemniaczanej 0,5szkl. zmielonych orzechów arachidowych 0,5szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka 100g zimnego masła 1-2 łyżki zimnej wody 50g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder i zmielone orzechy ziemne. Dodałam żółtka, zimna wodę(...)podanych składników zagniotłam szybko ciasto. Ciasto może wyjść trochę klejące, ale tak ma być. Przygotowane ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebny jednak do tego jest mocny rękaw. Mi takie zwykle foliowe jednorazowe pękały. Drugą metodą jest przepuszczenie ciasta przez maszynkę do mielenia mięsa z końcówką
Waniliowe Improwizacjecukrem na pulchną białą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodać płynne masło z czekoladą i miodem oraz kwaśną śmietanę. Mieszać przez chwilę a następnie wsypać wszystkie suche składniki. Szybko całość wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut . Powidło śliwkowe podgrzać. Powinno być ciepłe (nie gorące) w momencie, w którym dodawana jest do niego żelatyna(...)polewy. Po 35-u minutach od momentu wstawienia do piekarnika, sprawdźcie ciasto patyczkiem czy jest gotowe. W zależności od rodzaju piekarnika, który macie ciasto może potrzebować więcej jak i mniej czasu na upieczenie. Szukasz przepisów na ciasta na Święta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bejgli z orzechami włoskimi. The post Kostka piernikowa appeared first on MeCooks Blog
MeCooksKiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę 🙂 Niestety nie
Moja DelicjaKiedy rok temu pracowałam nad książką “Owocowe historie. Desery i przetwory bez cukru“, zakochałam się w świeżych daktylach Medjool, które wówczas na potrzeby książki
Moja DelicjaMazurek z piankową bezą pełną bakalii i orzechów to kolejna idealna propozycja na Wielkanoc. Składniki 3 białka 150 g cukru 1 wafel 300 g pokrojonej mieszanki
Podróż w kulinariaBatoniki daktylowo-orzechowe to idealna przekąska dla wszystkich poszukujących zdrowych słodyczy. Proste składniki, niewiele pracy, bo przygotowanie batonów ogranicza się jedynie do wymieszania. Dobór składników możesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując stan zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upieczone
Waniliowe ImprowizacjePyszny,aromatyczny ,wilgotny,z chrupiącymi orzechami ,masą serowo- maślaną z białą czekoladą. Idealny na każdą okazję na co dzień i na święta.Pachnący cynamonem ,pomarańczą i
Swojskie jedzonkoFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Magia jest tutaj.. Przygotowaliśmy dla was słodki poczęstunek w formie brownie z buraka. Zabieraj się
CRAVEmonkey