ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:491/988)

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 158

Miękkie i wilgotne czekoladowe muffinki z chrupiącą skorupką na wierzchu i orzechami włoskimi w środku. Super szybkie do zrobienia, ładnie wyrastają i długo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i  jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki  nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę(...)pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka  ³⁄₄ szklanki cukru  3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski

cool and minty
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 149

obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów do młynka - dodawania składników i mieszania - wspólnego blendowania - wykładania na blachę i formowania ciasteczek Córka zapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było(...)szklanki płatków jaglanych Przygotowanie: Orzechy mielimy w młynku do kawy, kilka razy, aż uzyskamy konsystencję masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie

Szkrab Je Sam
Ciasto klonowe -- torta klonowe 142

cukru białego 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżeczka wanilii 2 jajka 1 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,lub mandarynki Masa 1/2 szklanki miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki syropu klonowego Wykończenie 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżka masła szczypta soli piekłam w formie(...)stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego

w mojej kuchni
Obiady w styczniu 132

szpinakiem Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią(...)fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę

Moja smaczna kuchnia
KORA ORZECHOWA 230

kremu użyjmy mniejszej blachy) 6 biał ek  3 żółtka  3/4 szklanki cukru  200 g orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy

Walijskie Pichcenie
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 90

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach 🙂 Składniki(...)soli, dodając resztę cukru w połowie ubijania. Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać łyżką do żółtek (w połowie dodawania białek, stopniowo dodawać zmielone orzechy). Gotową masę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec

Moja Delicja
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 213

zmielonych migdałów + ew.do obsypania foremki szczypta soli odrobina masła do wysmarowania formy   Przygotowanie: Jaja powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć z lodówki na 4 godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej). Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na babkę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać zmielonymi migdałami. Nadmiar strzepnąć. Białka oddzielić(...)soli, dodając resztę cukru w połowie ubijania. Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać łyżką do żółtek (w połowie dodawania białek, stopniowo dodawać zmielone orzechy). Gotową masę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec

Moja Delicja
Ciastka z piankami 72

przy każdym kęsie. Po całkowitym wystudzeniu ciastka z zewnątrz robią się chrupiące, jednak w środku nadal pozostają miękkie. Do dzisiejszego przepisu dodałam orzechy nerkowca, ale nie przejmujcie się, jeśli ich nie macie, bo można użyć dowolnych orzechów na przykład laskowych, włoskich albo pekan. Rodzynki również można zamienić na żurawinę lub drobno pokrojoną morelę. Ciastka można dowolnie komponować, zamieniać dodatki spróbujcie(...)masłem dodać składniki suche w dwóch porcjach, zmiksować do połączenia się w jednolitą masę. Na koniec dodać czekoladę, pianki, rodzynki i orzechy, wymieszać przy pomocy łyżki. Na blachę położyć papier do pieczenia, łyżką do nakładania lodów odmierzać porcje ciasta, nakładać na papier, każdą kulkę ciasta delikatnie rozpłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 13-15 minut. Po upieczeniu ciastka

SprawdzonaKuchnia.pl
SERNIK KOKOSOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSOWYMI PRALINAMI 146

szkl * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * duże jajko – 3 szt DODATKOWO: * prawdziwe masło orzechowe – -4 łyżki * praliny kokosowe LINDOR – 1 op * wiórki kokosowe – 3 łyżki * orzechy ziemne – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasteczka miksujemy na pył, mieszamy ze stopionym masłem i wyklejamy dno natłuszczonej tortownicy. Ser biały ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku i wlewamy(...)razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód, w odstępach dodajemy praliny kokosowe Lindor i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 60-70 minut. Uwaga! Do piekarnika poniżej ciasta wkładamy naczynie z gorącą wodą – dzięki temu sernik będzie kremowy i aksamitny. Po upieczeniu całkowicie studzimy, smarujemy masłem orzechowym i posypujemy podprażonymi orzeszkami ziemnymi i wiórkami kokosowym. Całość dekorujemy

Ostra na Słodko
Bajaderki 131

wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu(...)łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella  bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu.  W garnuszku podgrzewamy

Malinowo w kuchni
Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami 148

łyżeczka gałki muszkatołowej płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie i do przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki   Przygotowanie: Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli

greenscarf
Carmel Tower Brownie II 214

koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia.   Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy krem. M asło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie(...)czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami

Mania Gotowania
Wściekła szarlotka Babci Zosi 202

zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest super wilgotne Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm. Wściekła szarlotka jest doskonała także z rodzynkami czy orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie bakalie z powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać

Kuchnia Bazylii
NALEŚNIKI Z MAKIEM I SOSEM CZEKOLADOWYM 133

jeszcze nie czas na " mak " , ale musiałam się skusić na cos tak pysznego i słodkiego.Polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~ 15dag.mąki 2 jajka żółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli   Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka masy makowej 1 kostka twarogu 5dag.rodzynek 1 łyżka startej skórki pomarańczowej   Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Duże, pełnoziarniste ciastka z masłem orzechowym. 178

łyżki masła orzechowego - najlepiej bez cukru i oleju palmowego 1 duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia

Powiedz dietom nie