Masę orzechową polecam do przełożenia różnych ciast, szczególnie pierników, biszkoptów oraz napełnienia babeczek. Jest to masa miękka o konsystencji masła orzechowego. Bardzo smaczna, polecam. SKŁADNIKI : 400 g orzechów włoskich 50 g masła 50 ml spirytusu 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka lub śmietany(...)przekładamy cukier, masło i mleko. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści. Orzechy mielimy młynkiem, następnie wsypujemy je do garnka masłem i mlekiem oraz energicznie mieszamy. Masę należy zagotować. Odkładamy do ostygnięcia. Masa stygnąc robi się gęsta. Na koniec wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Masa jest gotowa do przełożenia ciast, napełnienia babeczek lub orzeszków. Jest bardzo smaczna
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki(...)się cukru. Pierwszy placek umieścić w formie i posmarować kremem, przykryć drugim plackiem i dokładnie pokryć masą orzechową. Przygotować polewę. Krówki rozpuścić z dodatkiem masła i cukru. Polać po orzechach
Di gotujepuszystą masę. Zmniejszamy obroty na mniejsze i stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika
Poezja smakużółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut
Mała Cukierenkażółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut
Mała Cukierenkałyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny plasterki pomarańczy orzechy Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy
Chocolate Muffin Blogszklanka śmietany 30 % 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao ½ szklanki płatków migdałowych Dodatkowo do przybrania: Orzechy, migdały Suszone morele, suszone daktyle Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać tłuszcze, jajko, trzy żółtka , cukier i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto , część odłożyć na uformowanie
Na słodko lub wytrawnieświątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia. Tort Piernikowy - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszki manny(...)połowę masy, wykładamy kolejny krążek ciasta i znów smarujemy konfitura, a następnie masą. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch tortu piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami
Słodka Stronajagód - domowej roboty) Dodatkowo: forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć dno formy na tartę. Spód ponakłuwać widelcem
IMPRESJA SMAKUziemniaczanej szczypta soli masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru 150 zmielonych orzechów 4 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką(...)czas ubijając. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia. Układanie: Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Dno foremki wylepić ciastem Zimną masę jabłkową
Pysznie & Piękniekopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;( Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza(...)masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się od miski. Wyrobione ciasto przykryć
Codziennik Kuchennyłyżki oliwy szczypta soli Nadzienie: 1 mango 2 jabłka 50 g gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix-Bis 3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz(...)ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt koło o średnicy około 30 cm. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mango obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę
Kuchnia MagdaLenyZnana chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową deserów. I dobrze! Bo jest to jeden z tych deserów, który nie tylko smakuje obłędnie , ale i wygląda
Ostra na SłodkoDrożdżówki z karmelizowanymi gruszkami i orzechami laskowymi są tak pyszne, że myślę o nich za każdym razem gdy widzę gruszkę w warzywniaku. Tak właściwie to dzisiaj
ThermomaniaSkładniki : • 1 garść szpinaku • 60 g truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka
KUCHNIA POLSKA