ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:502/988)

MINI PALMIERY 258

Palmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego.  Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą.  Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie

Walijskie Pichcenie
Kolorowa tarta z owocami 162

Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić. KREM: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt. OWOCE: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca

Cakes By Kejt
16 pomysłów na pyszne sałatki 1274

Były już wędliny  i ciasta zebrane w jeden post teraz kolej na sałatki-moje ulubione i najpopularniejsze na moim blogu-polecam   Król imprezy     Sałatka z gorgonzolą ,melonem i orzechami   Sałatka chrzanowa       Sałatka z rodzynkami,ananasem i prażonym słonecznikiem       Szybka sałatka z czerwoną fasolą Austryjacka sałatka z mortadeli Sałatka

Swojskie jedzonko
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 200

możesz zrobić je z każdym innym farszem. Po przepis na świąteczny farsz z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi zapraszam tutaj . Nadzienie ruskie możesz wykorzystać w tradycyjnych pierogach ruskich ( tutaj przepis na pierogi pełnoziarniste) lub naleśniach z ruskim nadzieniem ( przepis tutaj) . Składniki na ciasto (około 48 pierogów): 500 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 40 g miękkiego masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 210

korzenno-orzechowe smaki.   Poszukajcie pasternaku. Upieczcie tort.  Jest pyszny. I to nie jest złudzenie. TORT Z PASTERNAKU Z PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy.  Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy

KUCHARNIA
Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia 3272

czekoladą,  bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki.  Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!  SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej  żelatyny(...)następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy. Krem śmietankowy: Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem

Wanilia i Kardamon
Bakaliowa kostka 180

bakalii, dla miłośników pierników i keksów, to doskonałe ciasto... S kładniki: 25 dkg mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml oleju 2 jajka 30 dkg dyni lub 2 duże banany 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg migdałów łuskanych 20 dkg dżemu(...)miski, dodać proszek do pieczenia  i sól. Następnie cukier, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

kgwjanczewo
Szarlotka z jaglanki 206

dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki.  Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko ze względu na swoje właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm(...)mąki owsianej, którą bardzo często używam w kuchni rezygnując ze zwykłej i niezdrowej mąki pszennej oraz mielone orzechy. W moim przypadku laskowe, gdyż włoskie niestety mnie uczulają. Do tego zdrowy olej kokosowy. Co wyszło sami widzicie. Jak smakuje? Musicie zrobić to ciasto by się przekonać. Moja rodzina wystawiła pozytywną opinię, a co najważniejsze szarlotkę jadły dzieci, które są najsurowszymi sędziami

Przysmaki Karolki
drożdżowe bułki z makiem 172

masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich  40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru Mak zagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy

Anielskie wypieki
Rogaliki z masą orzechową 241

cukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy

Zainspirowana w kuchni
Babka orzechowa z rodzynkami 198

białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić

Ala piecze i gotuje
Keks 225

miękkiego masła  bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich   Sposób przyrządzenia:   Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie

pieprzny smaczek
Babeczki karmelowo-orzechowe z czekoladą 194

kakao 1 szczypta soli wypełnienie: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane(...)bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15  minut. Po tym czasie zdejmujemy papierki z fasolą i babeczki podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy. wypełnienie: Mleko skondensowane wstawiamy z puszce do garnka wypełnionego wodą tak aby woda niemal zakrywała puszkę. Gotujemy przez 2 godziny, następnie studzimy. (uwaga

Bon appetit mon amie
świąteczny keks 192

świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą.   Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół szklanki orzechów drobno posiekanych(...)biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe Brownie z kremem orzechowym 144

delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej masłem lub margaryną tortownicy o średnicy ok. 26 cm (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Orzechy uprażyć i zmienić po czym dodać cukier i masło, całość zmiksować do powstania gęstej, kremowej masy. Posmarować kremem ciasto. Piec w temperaturze 190 st.C około 35-40 minut. Smacznego

Z notatnika