maku 60g brązowego cukru 30g rodzynek 15g posiekanych orzechów włoskich 2 białka Łyżka miodu Łyżeczka aromatu migdałowego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżki masła 1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczy Lukier : 1/3 szklanka cukru pudru 1 lub 2 łyżki ciepłej wody Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pod sam koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy(...)ciast. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów
Kolizje Smakówpieczenia Masa jabłkowa: 1 kg obranych jabłek 125 g cukru 2 galaretki truskawkowe Masa orzechowa: 130 g bakali :orzechów włoskich, rodzynek i skórki pomarańczowej 50 g cukru 1 łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe: 1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i chowamy
Marcepanowa kuchniaminut. Sparzony mak odcedzić . Do makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść ciasto z podanych produktów, rozwałkować ciasto jak na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko
kgwjanczewosparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować. Białka ubić na pianę dodając cukier. Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego. Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem
Kulinarny karnet Christopherakarobu 0,5 szkl. mleka (krowie, kozie albo roślinne) dowolne bakalie (u nas rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca) dwie garści amarantusa ekspandowanego gorzka czekolada (najlepiej 80% kakao) 50g masła bądź oleju kokosowego wiórki i rodzynki do posypania z wierzchu Biszkopta bądź inne ciasto, które mamy, rozgnieść na drobno i namoczyć sokiem z wodą, dodać syrop daktylowy, kakao i mleko(...)pomazać po wierzchu rozpuszczoną czekoladą z tłuszczem - można też zanurzyć kulki w całości, jeśli są małe. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, rodzynkami albo jeszcze innymi bakaliami, np. poszatkowaną morelą albo orzechami. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoroztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Ponadto: 400 g masy kajmakowej (użyłam masy kajmakowej od Helio ) orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku(...)ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Każdą część ciasta uformować w dłoni na wałeczek długości około 40 cm i rozwałkować lekko. Wzdłuż
Kocham..lubię..gotuję..Banoffee lub bardziej po polsku banofi czy bananofi (banany + tofi) to bardziej nowoczesna wersja ciast z proszku. Wiadomo, że ciasta z proszku są niezdrowe, więc zróbmy sobie ciasto z ciastek. I z kajmaku z puszki. Bez pieczenia oczywiście. Bardzo słodkie! Ale zawiera owoce. I jest bez dodatku cukru (bo ciastka są i tak koszmarnie słodkie). Jedynym problemem z banoffee jest(...)chcesz oszukiwać się, że taki deser jest zdrowy możesz zamiast bitej śmietany użyć jogurtu i posypać go orzechami. Ciastka miksujemy na proszek szatkownicą podłączoną do blendera. Nie ma sensu kruszyć ich ręcznie, bo zajęłoby to tyle czasu, co zrobienie własnego blatu do ciasta. Składniki na 8 porcji: 200 g ciastek zbożowych np. digestive lub śniadaniowych 70 g masła
Ugotowane pozamiataneproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kruszonka orzechowa 150 g orzechów * 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę(...)orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy. Notatki * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców by Małgorzata Hert Inspiracja Baking Glory Inspiracja Baking Glory Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kruszonka orzechowa 150 g orzechów * 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę(...)orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy. Notatki * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniuzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy silikonową łopatką. Z podanej porcji wychodzi
Cooking Monstertort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy
Mała Cukierenkałyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie ciasta z serkiem homogenizowanym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis namojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis nakoniec "oblizałam " łyżkę od ciasta...no i okazało się, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki
Moje domowe kucharzenie