Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą
Moja Delicjawymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao,a do drugiej łyżkę mąki. Każde ciasto zagnieść osobno, zafoliować i schłodzić przynajmniej przez godzinę. Po wyciągnięciu, odrywać kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem. Ciastko ma mieć ok. 1 cm grubości. Układamy je na papierze
Lawendowe Niebocytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki. Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce
KUCHARNIAwiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku roślinnym , no i same banany
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmigdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku
mojewypiekiinietylkoczekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor - w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut
Serce zamknięte w formie pysznościmlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera
Świat Ciastacukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec
Delicious Titbitskawałki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę
Food SquarePrzepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie
Oryginalny smakspirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut
Kulinarne przygody Gatitymomencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli
Proste Potrawyskładniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie aż do otrzymania miękkiego ciasta. Ugniatamy porcje w małe kulki i lekko spłaszczamy w dłoniach, ugniatamy na wierz orzechy. Pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą jasnej złocistobrązowej barwy. Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIBardzo rzadko korzystam z gotowych produktów, ale ostatnio byłam z mamą w jednym z hipermarketów i skusiłyśmy się na kupną masę truflową - krówkową. Wróciłyśmy do domu
Przepisy AleksandryKolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji
Przepisy Aleksandry