ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:516/988)

Naleśniki z serem i przecierem owocowym 147

naleśnikach układać porcję masy serowej, zwijać w rulon. Na wierzchu ułożyć trochę masy. Posypałam naleśniki zmiksowanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi i ozdobiłam czerwonymi porzeczkami. Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację... Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe   ciasto na naleśniki . *u mnie domowy przecier z czarnej porzeczki – porzeczki zagotować, przetrzeć przez sito, dodać trochę cukru do smaku. Taki

królestwo garów
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 145

plasterki.Skropic sokiem z cytryny. °Na patelni rozpuscic 1 lyzke cukru pudru,dorzucic orzechy wloskie i podprazyc.Odlozyc do wystudzenia. °Wystudzone orzechy i zurawine posiekac.Wymieszac razem z jablkami,cynamonem i cukrem. °Rozkruszyc amerettini. °Nastawic piekarnik na 180°C. °Na omaczonym blacie rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 50x40 cm.Rozkruszyc amarettini.Rownomiernie rozlozyc jablka,pozostawiajac dookola wolny 2-4 cm rand. Boki ciasta zalozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec na kruchym spodzie 1057

jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie(...)ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem

kulinarne odsłony pati
Rafaello jaglane z czekoladą bez pieczenia 141

Ciasto najlepiej smakuje oraz kroi się, gdy jest dobrze schłodzone. Wartość odżywcza 1 kawałka (12) 234 kcal B 5 g W 18 g T 15 g Składniki: masa 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki mleka  1 szklanka wody 200 g wiórków kokosowych  pół szklanki lub więcej słodzika/cukru wierzch 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kokos/zmielone orzechy(...)Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki.  Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na ciasto również z kaszy jaglanej w wersji orzechowo kokosowej

zdrowo i aktywnie
Rafaello jaglane z czekoladą bez pieczenia 112

słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Ostatnio bardzo polubiłam ciasta na zimno i to w jak najbardziej zdrowej wersji. Szukam zamienników do słynnych ciast, w których jest mnóstwo słodkiej i ciężkiej masy. Tym razem wpadłam na pomysł, aby poszaleć z Rafaello. Każdy zna małe białe kulki(...)jest banalnie proste do wykonania. Ciasto jest dość sycące, dzięki czemu nie zjecie za dużo takiego deseru, a druga dobra wiadomość to to, że Wasz cukier nie wystrzeli w kosmos tak jak po zjedzeniu standardowego ciasta z tą nazwą. Ja dałam minimalną ilość słodzika, czyli pół szklanki jak na taką ilość kaszy. Moje ciasto nie było słodkie, bo postawiłam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Przepisy na świąteczne ciasta i inne słodkości 339

Lista najlepszych przepisów na swiąteczne ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida(...)ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Ciasto z kremem chałwowym Kostka kawowa Ciasto miodowe

Domowa cukiernia Ewy
Omlet serowy z orzechami 154

mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze

Chocolate Muffin Blog
Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym 155

wiem co jem! Mix orzechowy jest przyjemnie chrupiący, ma widoczne kawałki orzechów, nie jest za słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu ten słoik taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe   Składniki(...)miksera .   Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki ciastek.     Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować

Grunt to przepis!
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 212

zrobiliśmy tego wcześniej). * Zajrzyjcie do Doroty, by obejrzeć fotorelację ze składania ciasta (klik) Na nadzienie 60 ml syropu klonowego  1/4 szklanki brązowego cukru   40 ml golden syrup (można zamienić na miód) 40 g masła   40 ml kremówki   1 duże żółtko   120 g posiekanych orzechów pekan, podprażonych garść suszonej żurawiny Wszystkie składniki (oprócz orzechów) wymieszać(...)szczególnie dokładnie rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia (niedługo). Na końcu wmieszać orzechy. Odstawić z palnika, wystudzić (masa będzie tężała z każdą minutą, gdyby okazało się, że zbyt mocno - można rozrzedzić delikatnie syropem klonowym). Rozwałkowane na około 4 - 5 mm ciasto duńskie podzielić na 12 prostokątów.  Na środek każdego nałożyć nadzienie i rozsmarować.Z boku prostokąta

KUCHARNIA
Karpatka 250

trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej. Masa: W rondelku z grubym dnem zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem(...)margarynę/masło na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce dobrze ostudzonego budyniu. Dodajemy skórkę z cytryny - mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na jeden z blatów ciasta parzonego i przykrywamy drugim delikatnie dociskając. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!!! Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka japońska 161

Ciasto właściwie o wielu nazwach. Piekłam podobne ciasto o nazwie Japoniec. Jednak różni się ono od wcześniejszego mojego wpisu i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :) Składniki: Na ciasto(...)cukru pudru * 30 dkg maku * 60 dkg jabłek * 10 łyżek kaszy manny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * bakalie: orzechy, rodzynki, morele, migdały Polewa: * 10 kg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce

Pieprzyć z Fantazją
Babka makowo-orzechowa z białek 145

wielbicieli suchych ciast nasza propozycja, babka makowa, doskonała alternatywa na wykorzystanie białek jeśli nam zostają, a tak się przecież zdarza, babka się zawsze udaje, doskonale smakuje, można lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować! Składniki: 6-8 białek 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek(...)cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę z makiem i orzechami oraz proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około

kgwjanczewo
Kinder Bueno - bez pieczenia 191

Kinder Bueno - bez pieczenia To ciasto powstało z miłości do kuchennych eksperymentów. Jaki był efekt - sami oceńcie. Moim zdaniem to miła odmiana, od 3 - Bita, czy Kinder Country - ciast bez pieczenia, które są chyba wszystkim już znane. Smakiem na prawdę dobrze imituje znany wszystkim batonik -  Kinder Bueno, warto wypróbować ! Składniki: 15 herbatników maślanych kakaowych 30 herbatników maślanych zwykłych(...)typu Nuttella Na krem bueno: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 szklanki mleka w proszku 150 g orzechów laskowych Na krem ciemny: 4-5 łyżek kremu do smarowania typu Nuttella 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Na polewę czekoladową: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady

My sweet a life
Keks z makiem 334

ciasta. Ojj tak… zdecydowanie chciałabym przeskoczyć brzydką, deczszczową pogodę… ale zdecydowanie łatwiej mi przez nią przebrnąć mając coś pysznego pod ręką! Składniki: * 150 g mąki pszennej * 100 g cukru * 100 g masła * 3 jajka * 2 łyżeczki amaretto (można zastąpić paroma kroplami olejku) * 70 g skórki pomarańczowej * 80 g maku * 50 g suszonych daktyli * 40 g dowolnych orzechów(...)masę z żółtkami. Całość mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Do masy bakaliowej dodajemy stopniowo białka starając się jak najbardziej napowietrzyć masę. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 60 min w temperaturze 175 stopni. W połowie pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową aby nie przypaliło się z góry. Ciasto studzimy w formie. Lukier: sok z cytryny

Mohiella
Ciasto prince polo 176

Przedstawiam kolejne smaczne i efektowne ciasto,które doskonale pasuje na świąteczny stół. kakaowy biszkopt:  4 jajka 2/3 szklanki cukru   2/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao szczypta soli beza: 5 białek   1/2 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 3/4 szklanki wiórków kokosowych  75 g prince polo classic szczypta soli(...)proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż na dwa placki. Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane drobno posiekane, wiórki

Kolorowa kuchnia Elki