ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:516/988)

Domowy ekstrakt z wanilii 74

W wielu przepisach przeglądanych przeze mnie, dość często pojawiał się składnik : ekstrakt z wanilii. W sumie nigdy się nie zastanawiałam nad nim. Wydawało mi się, że

Moja Delicja
Sernik Rafaello - fit 132

Pomysł na sernik znalazłam na instagramie @jedz_fit. Zaglądajcie tam również bo mnóstwo ciekawych propozycji tam znajdziecie. Sernik jest idealny, kremowy, pachnący kokosem i bardzo, bardzo

Moje Małe Czarowanie
Placek z daktyli - Dżamilah 123

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Jest to tradycyjne ciasto z Maroka, bardzo słodkie i przepyszne, kremowe i

Moje Małe Czarowanie
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 91

mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki  wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki można podać od razu

Krylowa Kuchnia
Przepis dnia: Pulpety z kaszy, indyka i cukini 105

czosnku i cebuli. Zmiksuj całość. Dodaj mielone mięso i jeszcze raz zmiksuj aż do połączenia wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy pomocy wałka do ciasta. Przesyp do misy. Panieruj pulpeciki w pokruszonych płatkach i rzekładaj na tackę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw pulpeciki do piekarnika

Niedzielny kucharz
Malinowa pianka 133

Przepyszna pianka, dla wszystkich łasuchów, idealna do kawy, koniecznie gorzkiej czy kubka zielonej herbaty. Polecam na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wytrawnej sherry. Pianka bardzo malinowa

Moje Małe Czarowanie
Karmelowy Mazurek Wielkanocny 128

szklanki cukru pudru opakowanie śmietanfixu  masa karmelowa puszka słodzonego mleka skondensowanego  do dekoracji migdały orzechy cukierki czekoladowe  Przygotowanie: mleko skondensowane w puszce umieszczamy w garnku, zalewamy puszkę wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3h.  ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Formę prostokątną wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto na blachę

Niezły Młynek
Biszkopt z jabłkami z kokosową posypką 136

Pyszne i aromatyczne ciasto dziś zaproponuję. Lubię takie niespodziewane w smaku ciasta, słodycz, kwaskowość i kokos uzupełnia całość. Jest super do kawy, herbaty czy czystka. Zachęcam

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Ferrero Rocher 175

Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w przygotowaniu. Smakiem przypomina popularne pralinki Ferrero Rocher.Polecam zrobić na noc musi kilka godzin się schłodzić. Składniki herbatniki kakaowe duża paczka 100 g orzechów włoskich,laskowych 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym( u mnie … Czytaj dalej Ciasto Ferrero Rocher

gotuj ze mną
Pączki ziemniaczane z korbaczem 130

dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, do środka wkładamy kawałek korbacza i formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej. Smażymy w kilku partiach w głębokim tłuszczu na średnim ogniu aż ładnie zbrązowieją. Gotowe

PatiGotuje
Bezglutenowe ciastka imbirowe 150

Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki.     Bezglutenowe ciastka imbirowe - sposób przygotowania Piekę

Gotuj Się Kto Może
PĄCZUSIE TWAROGOWE Z JABŁKIEM-SZYBKIE 92

pieczenia, sodą i solą, całość jeszcze raz ze sobą łączymy autorka przepisu sugeruje aby dłońmi które są naoliwione formować kulki wielkości orzecha włoskiego do których wkładamy po kostce jabłka. Ja sobie pracę trochę ułatwiłam, ponieważ ciasto jest lepiące i mimo posmarowania dłoni olejem lepi się . Polecam użyć łyżki do lodów, którą najpierw zamaczamy w oleju, a dopiero potem nabieramy ciasto

Słodkie zapomnienie
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 213

podaję najróżniejsze mini kanapeczki z pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów. Ale jeśli nie macie czasu na przygotowanie przekąsek, a jesteście w Gdyni to polecam wam zamówić je np. w restauracji Gruby Benek

Słodkie okruszki
muffiny orzechowe ze śliwkami 144

Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku.  Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło

babka w formie
pieguski 174

momentu powstania gładkie masy. Dosypywać powoli suche składniki i wyrabiać ręką. Ciasto rozłożyć na płasko (może być lepkie) i posypać czekoladą. Zagnieśćszybko ciasto i włożyć do lodówki(zawinięte w folie)na 15 min. Formować  kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na papierze do pieczenia w dużych odstępach. Piec 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka

cukrem pudrem posypane
Ciasteczka owsiane z żurawiną – pomysł na przekąskę 141

przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość wsyp do płatków. Dodaj dodatki czyli żurawinę, czekoladę, orzechy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyjmij na stolnicę lub na blat – ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Ciasteczka mogą mieć kształt koła, kwadratu to już jest zależne od Ciebie. Blaszkę do pieczenia pokryj papierem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina 155

Udało mi się zakupić piękny rabarbar i dzięki temu pyszne ciasto na mym stole. Ciasto jest bardzo proste, ciasto jest bardzo pyszne, ciasto znika bardzo szybko

Moje Małe Czarowanie
Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną. 102

ubitą śmietaną. Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu dodając mleko. Cały czas mieszać. Roztopioną czekoladą udekorować ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.  Polewę tym razem zrobiłam z czekolady z orzechami laskowymi

Agusiowe smakołyki
Papatacze 155

Hej! Dziś propozycja z innej beczki. Na razie zostawiam przetwory i piekę ciastka drożdżowe. Są to papatacze z wielką ilością bakalii i polane lukrem. Moi chłopcy

Tylko pysznie
Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami 148

Wilgotne, przepyszne ciasto o kwaskowatym smaku z chrupiącymi nerkowcami dziś na stole. Ciasto jest idealne bo nie za słodkie, chrupiące nerkowce nadają mu charakteru. Znakomicie sprawdzi

Moje Małe Czarowanie
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 125

kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe dowolne orzechy                                                               PRZYGOTOWANIE :  Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne ciasto ( można je wyrobić robotem kuchennym ). Gdyby było

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto serowo-orzechowe wg siostry Anastazji 1608

Już od dawna miałam ochotę na sernik z orzechami i jest! Ciacho wygląda na pracochłonne jednak takie nie jest. wystarczy upiec sernik, ciasto następnie przekroić je na dwa placki i machnąć szybką masę, gotowe! Przepis inspirowany jest tym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Kleryżki z nutellą 107

wymieszać i wsypać do miski lub na stolnicę. Dodaj jajka, nutellę i schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszcz. Piec w temp.180°C około 20 minut. Studzić na kratce. Dodaj

Pysznie & Pięknie
Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami 186

Kochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą. Tort bezowy z lemon

Moje Małe Czarowanie
PIERNIK BERNARDYŃSKI 226

czas mieszając , aż utworzy się gładka ,jednolita masa.Zdjać z ognia  i nadal mieszając dodawać po jednym jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 146

środek :p), spód posmarować konfiturą i przykryć druga połową ciasta. Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta. Ja przystroiłam wierzch dekoracją w kształcie płatków śniegu, ale można użyć do tego orzechów

Simply Food
Pyszne placuszki z twarogu 141

placuszki z twarogu Składniki 250 g twaróg chudy 1 szt jajko 100 ml mleko 2-3 łyżka mąka dowolna, ale nie z orzechów Sposób przygotowania Twaróg rozdrabniamy, miksujemy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę do zagęszczenia ciasta. Powinno być zwarte i gęste, ciężko odpadać z łyżki. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Jeśli placki przywierają do patelni

Kucharzyca
Kora 212

Bakaliowe blaty przełożone budyniowym kremem i brzoskwiniami, to pyszne połączenie, które jeszcze lepszego smaku nabiera podane ze schłodzonym, owocowym winem Monte Santi – ma piękny, intensywny

czarrna od kuchni
ciasteczka imbirowe z miodem 109

płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180stopni 10 - 12 minut (tylko do lekkiego

babka w formie
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 147

kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.  Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą

Codziennik Kuchenny
Ciasteczka pieczarki 147

kakao Cukier (puder i wanilinowy) utrzeć z margaryną, dodać jajko i ucierać na jednolitą masę. Następnie dodać wymieszane wcześniej mąki i sodę. Ciasto zagnieść na kulkę, włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.  Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/moreli. Gwintem butelki obtoczonym w kakao robić "nóżki" naszych ciasteczek. Piec w 180*C ok. 15 minut. Ciasteczka bardzo kruche, wręcz

Lubię to gotuję
Panierowane kulki ziemniaczane 194

złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą. 159

drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Posiekaną czekoladę i kwiaty ususzonej lawendy wmieszać ręcznie. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dieta paleo 8 niezbędnych rzeczy w kuchni 138

mieć w domu. 1. Blender Podstawowe narzędzie w każdej paleo kuchni, u mnie działa prawie codziennie. Dzięki niemu przygotowanie takich rzeczy jak ciasta, ciasteczka, hummusy, smoothie, lody jest banalnie proste i szybkie. Blender rozdrobni nam także orzechy, z których uzyskamy mąkę do pieczenia paleo chleba lub bułek. Ważne, aby jego moc miała min. 500W, wówczas poradzi sobie z ciągłym blendowaniem

PaleoLife
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 185

Po pierwszym dniu praktyk nie mogę być bardziej zadowolona! Luźna atmosfera, przyjemni pacjenci oraz wspaniali pracownicy sprawili, że 7 godzin minęło mi bardzo szybko. W dodatku

Be Fit Be Strong
lodowy torcik malinowo-kokosowy 135

Z okazji zakończenia mojej licealnej edukacji, sprawiłam sobie nagrodę w postaci lodowego torciku. Przepis powstał spontanicznie, jak większość innych- ale mimo wszystko w efekt końcowy zwalił

healthy dreams
Ciasto kawowe z karmelem 195

Coś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki

czarrna od kuchni
Wegańskie ciasto cukiniowe z oliwą z oliwek 150

8 marca czyli Dzień Kobiet i nie ważne czy święto PRL-u obchodzicie czy nie kawałek pysznego ciasta zawsze mile posmyra podniebienie przy dobrej kawie i

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Maxi King 496

pierwszy kęs tegoż właśnie cudeńka były jednoznaczne : „obłędne!”, „najlepsze!”, „przepyszne!”. Mogę Was tylko zachęcić do jego przetestowania 3 godziny 16 składniki: spód ciasta: 250 g herbatników 100 g masła 3 łyżeczki kakao 1 czekolada mleczna z orzechami mleczna masa: TUTAJ znajdziecie przepis na mleczny krem. Powiększcie wszystkie składniki dwukrotnie, a wykonanie pozostaje takie same. dodatkowo: masa kajmakowa (400 g) wykonanie

Ania i Marcin gotują
Krówka z orzechowym karmelem 159

wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany

Kubki smaku
Piernik staropolski 238

Bardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 1 szkl cukru 150

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) 116

idealnie nadadza się na spotkanie z przyjaciółmi przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego. W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące. Ważne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan. Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich

Mieszam w Garnku
Naleśniki orzechowo-miodowe z cynamonem 158

Składniki: Kubek mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów 2 łyżki miodu 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju

Pychotkaaa
Czosnkowe kuleczki ziemniaczane 360

wbić jajka, wsypać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy. Tak aby po wrzuceniu kulek całe były przykryte oliwą. Smażyć kuleczki na rozgrzanej oliwie

na moim stole...
Magdalenki zwane Ufinkami 158

pomarańczy (cytryny) - wymieszaj 5) dodawaj na przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami 327

proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki wymieszać - składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać - na koniec dodać czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3 ciastem - piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka

Smakołyki Bereniki
mazurek klasyczny - kajmakowy 135

Klasyczny? Nie wiem czy na pewno, ale właśnie takie mam skojarzenie z mazurkiem kajmakowym :) Jest to chyba najłatwiejsza wersja mazurka. A to, że jest najłatwiejsza wcale

chili & sugar
Bułki tradycyjne 173

drożdży instant (około 1 łyżeczki) 1 jajko (do posmarowania bułek) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy wybrane dodatki (u nas orzechy włoskie). Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je trochę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem

Marder&Marder Manufacture
Orzechowe ciasteczka digestive 166

łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść na nie klejące się ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka i układać je na lekko natluszczonej blasze

My simple kitchen
Mocno czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną 166

Przed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpeciki czosnkowe z indyka z sosem brokułowo-serowym 305

chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion

Kto ugości moich gości?
Babeczki marchewkowe 158

pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza. 3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Dekoracja: 1. Almette połączyć z cukrem pudrem 2. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni 3. Na ostudzone babeczki nakładać krem a następnie dekorować orzechami . Smacznego

KreatywnePiny
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi 368

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą

Moja Delicja
Ciasteczka waniliowo - kakaowe 234

wymieszać i zagnieść ciastoCiasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao,a do drugiej łyżkę mąki. Każde ciasto zagnieść osobno, zafoliować i schłodzić przynajmniej przez godzinę. Po wyciągnięciu, odrywać kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem.  Ciastko ma mieć ok. 1 cm grubości. Układamy je na papierze

Lawendowe Niebo
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 135

cytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki.  Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce

KUCHARNIA
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 168

wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku roślinnym , no i same banany

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Banany w migdałowym krokancie 133

migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku

mojewypiekiinietylko
Orzechowe ciasteczka na święta 272

czekoladę PRZEPIS  (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor -  w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut

Serce zamknięte w formie pyszności
Pralinki amerykańskie 143

mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera

Świat Ciasta
Pierniczki brukowce 255

cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec

Delicious Titbits
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 168

kawałki  Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę

Food Square
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 152

Przepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie

Oryginalny smak
Małe pączki z cukrem pudrem 159

spirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut

Kulinarne przygody Gatity
Babka cynamonowa - na święta 154

momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli

Proste Potrawy
Kruche ciasteczka z orzeszkami i pistacjami 134

składniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie aż do otrzymania miękkiego ciasta. Ugniatamy porcje w małe kulki i lekko spłaszczamy w dłoniach, ugniatamy na wierz orzechy. Pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą jasnej złocistobrązowej barwy.  Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
TORCIKI TRUFLOWE - WERSJA DLA LENIUSZKÓW 154

Bardzo rzadko korzystam z gotowych produktów, ale ostatnio byłam z mamą w jednym z hipermarketów i skusiłyśmy się na kupną masę truflową - krówkową. Wróciłyśmy do domu

Przepisy Aleksandry
NIGELLA LAWSON: TARTA BAKEWELL Z MALINAMI 169

Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji

Przepisy Aleksandry
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 204

połowy cytryny. Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli.  Dodawaj po jednym jajku - ucierając. Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą

kolorowotorcikowo
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 200

chłodna noc. Wcześniej słońce się chowa za chmurami, a liście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej(...)się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni, zmieliłam do czasu, aż powstanie dość oleista "papka

W kuchni Karmel-itki
Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny 355

jest  niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie. Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi i rodzynkami. Bardzo polecam! Składniki na keksówkę dł. 31 cm: 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki 1 banan 1/2 szklanki oleju(...)banana, olej i cukier na gładką emulsję w dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki na gęste ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia piec 45-50 minut do suchego patyczka kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi w rondelku zagotować śmietankę, dodać połamaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 160

blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające  i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag, wiórek kokosowych 5 dag. rodzynek Składniki na masę: 2 puszki brzoskwiń 3 łyżki cukru 1 szklanka wody

W kuchennym oknie Ewy
Orzechowy murzynek 147

Rozpuszczamy margarynę w wodzie i wlewamy do mąki. Krok 3 Wbijamy jaja i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką.Orzechy włoskie wkładamy do woreczka i tłuczkiem tłuczemy, połowę wsypujemy do reszty składników . a drugą połowę zostawiamy do dekoracji murzynka. Krok 4 Przekładamy ciasto do formy prostokątnej na babkę , najpierw jednak smaruje ja tłuszczem. Wkładam do pieca i piekę 55 minut

Różowa kuchnia
Owocowa tarta krucha w kratkę 66

naprawdę żaden wyczyn. Nas do podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny mankament - wypiek jest tak kruchy, że wręcz niemożliwy do przetransportowania w stanie nienaruszonym :). Składniki(...)uprzednio w szklance ze śmietaną i dłonią, szybko zagniatamy ciasto w kulę, którą owiniętą w folię wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowaną na około 1 cm grubości wykładamy dno formy na tartę o średnicy 22 - 24 cm. Posypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy pocięte

Kronika Piekarnika
Brownies 134

jest typowe dla kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki(...)jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną czekoladę, po czym dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem. Idealna wysokość brownie powinna mieć 2- cm wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty. Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sklep internetowy Bee.pl- szeroki asortyment i najlepsza jakość produktów 167

naszej codziennej diety. Energia, którą dostarczamy naszemu organizmowi szczególnie ważna jest dla osób prowadzących aktywny tryb życia . Orzechy zawarte w kremie bardzo dobrze wpływają też na pracę naszego mózgu. Krem orzechowy możemy wykorzystać do: smarowania pieczywa i tostów dodatek do zapiekanek i ciast składnik smacznych lodów i deserów Krem orzechowy w znakomity sposób podkreśli smak wielu potraw, doskonale komponuje się(...)ostrymi smakami. Jeżeli zależy nam na urozmaiceniu swojej kuchni, z pewnością powinniśmy spróbować tego rozwiązania. Wykorzystać możemy go również jako dodatek do koktajli, ciastek czekoladowych, domowych batonów z orzechami , a także zupy kremowej na słodko . Produkt ten świetnie sprawdzi się jako podstawa do sosu orzechowego . Masło orzechowe doskonale komponuje się zarówno z deserami jak i wykwintnymi potrawami. Krem orzechowy Targroch

Sama słodycz i szczypta chili