suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania : C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj trochę kwaśnej śmietany. Podziel na dwie części. Schłodź w lodówce
Przepisy i porady kulinarnePrzepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować. 8 porcji Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki: 100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj mąkę wymieszaną z posiekanymi orzechami, mieszając powoli, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2 łyżki stołowe ubitej piany białek i wymieszaj. Delikatnie domieszaj przy pomocy szpatułki resztę ubitej piany z białek. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku Składniki: podłużna forma o pojemności 1,5 l 450 ml siadłego mleka 200 ml wody 100 g laskowych orzechów 60 g słonecznika 40 g łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty(...)orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię
codojedzeniaczekolada, np. mleczna lub figurki czekoladowe orzechy Piekarnik rozgrzać do 195º C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać(...)minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Ostudzone mazurki posmarować dżemem. Kawałki marcepanu ułożyć na przezroczystej folii. Za pomocą wałka rozwałkować go bardzo cienko. Tak przygotowany marcepan ułożyć na mazurkach. Na sam koniec całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (ja rozpuściłam czekoladowe zające + dodałam do masy odrobinę mleka). Od razu udekorować orzechami. Przed podaniem pokroić w zgrabne części
Ugotowaćpieczenia 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 150 g zimnego masła opcjonalnie: rodzynki, żurawina, mielone orzechy, suszone owoce ok. 2 łyżeczki oleju do smażenia Ręcznie, za pomocą miksera z hakiem lub malaksera zagniatamy ciasto z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, cukru z wanilią, jajka, żółtka i posiekanego masła. Ciasto
Poezja smakuwywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować na grzybowe pesto. Czosnek i szalotki posiekać i podsmażyć. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym
królestwo garówteraz jakim cudem? Otóż nic wielce skomplikowanego. Używając w kuchni zamienników powszechnie stosowanych produktów możemy modyfikować wszystkie posiłki na naszą korzyść. Według takiej też filozofii powstał przepis na dzisiejsze ciasto marchewkowe. Bez dodatku tłuszczu, bez dodatku cukru, a w smaku nie ustępuje ani trochę temu tradycyjnemu. Cały sekret tkwi tutaj w zastosowaniu dwóch zamienników. Pierwszy z nich to zarazem substytut(...)cholesterolu. Ponadto wspomagają odchudzanie, wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, a to tylko kilka z zalet tych pysznych orzechów bo nie sposób wymienić wszystkie. Wniosek jest więc prosty: jedzmy migdały dla zdrowia i urody! Źródłem cukru w cieście nie musi być tylko tradycyjny cukier biały czy też miód. Doskonale potwierdza to drugi zamiennik- daktyle suszone( do nabycia tutaj
peanutbuttermonsterDokładnie jak w opisie – ciasto kawowo-orzechowe. Oba smaki świetnie ze sobą współgrają i mam wrażenie, że żaden nie dominuje nad drugim – oba są tak samo mocno wyczuwalne. Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę(...)uzupełnienie. Bardzo udany wypiek. Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyżek cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2 i 1/2 łyżki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Kawowa galaretka: 3 łyżki kawy
Smaki Na Talerzupolewę czekoladową: rozpuszczamy w kąpieli wodnej kostki czekolady i łączymy z mlekiem. 7. Ciasto polewamy przygotowaną polewą. Keks jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane. Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał mi się najłatwiejszy i wyróżnia się urodą spośród wszystkich innych. Chałka jest dwukolorowa, połowę ciasta jest z dodatkiem kakao. Chałkę upiekłam z przepisu Hamelmana (inspirowałam się) i korzystałam z jego instrukcji zaplatania zamieszczonej w książce "Chleb". Fotografia pomocnicza też pochodzi z tej książki. Zapraszam do cudownego(...)drożdży dodatkowo: 1 łyżka kakao+1 łyżka mleka+1 łyżeczka miodu 1 białko+1 łyżka mleka garstka orzechów włoskich Przygotowanie: mleko podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawałeczki masło. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka do upłynnienia wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja: - 4 łyżki miodu - 2 garście posiekanych orzechów Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, cukier i miód. Mieszamy i studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze(...)rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowym kremem przekłądamy upieczone placki piernikowe, zostawiamy dosłownie odrobinę na posmarowanie góry a na nią wylewamy polewę (na rozgrzaną patelnię wlewamy miód oraz pokrojone orzechy, chwilę mieszamy
Zainspirowana w kuchniroku królują wypieki z jabłkami i śliwkami, bo rewelacyjnie smakują i szybko się je robi. Ciekawa jestem, czy również korzystacie z darów jesieni i jakie robicie z ich dodatkiem ciasta? Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na muffiny z jabłkami: Suche: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480 Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka(...)łyżką do połączenia się składników, następnie dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Foremki (papilotki) na muffiny napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym góra-dół do 180 stopni C piekarniku 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą i udekorować posiekanymi orzechami. Polewa: Składniki polewy roztopić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej
Kuchcik gotujecytryny 1 litr oleju rzepakowego orzechy włoskie Pączki: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki i wody 50 ml. Mieszam, zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, cukier, resztę wody. Ciasto wyrabiam mikserem. Będzie dość luźne i takie ma być. Nie dosypujcie mąki(...)przed każdym użyciem żeby ciasto się nie przyklejało. W dłoń nabieram ciasto i dłoń ściskam tak że między kciukiem a palcem wskazującym zrobi się mały otwór przez który wyciskam odrobinę ciasta. Za pomocą łyżeczki zamoczonej w oleju odcinam od dłoni kulkę ciasta. Wrzucam na gorący olej, i wyciskam kolejną kulkę ciasta i tak dalej. Można ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego
wesoła kuchniacukru 1 łyżka kakao szczypta soli ok. 350 g kremu Nutella ok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem(...)stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem). Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki na naleśnik) i składamy w rożki. Czekoladowe naleśniki posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Możemy również polać je sosem czekoladowym. Moje posty
Słodka StronaCiasto Maxi King Składniki na mleczny krem: 250g masła 82% 1/2 szkl cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku (takiego miałkiego nie w granulkach) 400g serka waniliowego typu Danio ponadto: 510g masy kajmakowej w puszce(użyłam połowę) 400g herbatników maślanych (ok.60szt) Składniki na polewę: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 1/3 szkl śmietany kremówki 150g orzechów(...)śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej na gładko. Orzechy przesiać na sitku pozbywając się części soli (nie całkowicie!) Orzechy w zależności od upodobań albo pozostawiamy w całości albo siekamy drobno. Wrzucamy do rozpuszczonych czekolad i dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Ciasto na drugi dzień mięknie. Herbatniki łapią wilgoć
Smaki Natalii