ziemniaczana sałatka z poprzedniego dnia Obiad: tacosy z kurczakiem i guacamole Deser: pieczone jabłko cynamonowe z orzechami Kolacja: zielona zupa z poprzedniego dnia Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z awokado i pomidorem II Śniadanie: ciasto z batata Obiad: kaszotto meksykańskie z kurczakiem, fasolą i kukurydzą Deser: banan Kolacja: ostatnia porcja zupy z poprzednich(...)druga porcja kaszotto z poprzedniego dnia Deser: koktajl owocowy Kolacja: zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie: jajko zapiekane w awokado II Śniadanie: ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser: brak Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień szósty : Śniadanie: chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami
Powiedz dietom niekształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę
mojewypiekiinietylkolekkie ciasto na święta i nie tylko. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g marchewki 100 g masła 4 łyżki miodu skórka z 1 pomarańczy 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki cynamonu 60 g orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego LUKIER: 6 łyżek cukru pudru(...)ręcznie, najlepiej rózgą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę, cynamon, posiekane orzechy, cukier trzcinowy, sporą szczyptę soli i dokładnie wymieszać rózgą. Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. (może być większa, wtedy ciasto będzie
Calzonella.com20cm): 270 g zaczynu 330 g zaparki 200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550) 200 g zmielonych orzechów włoskich 250 g wody 6 soli 7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż(...)godziny) do temperatury pokojowej, a nawet troszeczkę wyższej, na przykład w piekarniku z włączonym światłem. Pamiętaj, aby ciasto cały czas było pod przykryciem, albo włożone do torby foliowej. Ciasto bardzo ładnie rośnie, mimo iż jest wyłącznie na zakwasie pszennym potrafi prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Oprósz wierzch bochenka mąką i piecz przez około 45 minut
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis miałam zapisany od dawna..tylko, że nie zapisany skąd pochodzi..u mnie zrobiony w ekspresowym tempie..nie zdążyłam nawet polewy zrobić..i zjedzony także w
Moje domowe kucharzeniecukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek kakao 500 g marmolady różanej szkl orzechów (włoskie i migdały) szkl rodzynek 1/2 szkl rumu 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 150 g kremówki płatki migdałów do posypania Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć
Smakołyki Asiapetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem na formę o średnicy 30 cm i wysokości
Rozpustne gotowanieminut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni. Uwaga! Ciasto wykładać małą łyżeczką w odstępach minimum 3 cm od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka rosną. Smacznego Krok po kroku: 1. Posiekać czekoladę i orzechy 2. Zmielić płatki owsiane 3. Zmiksować masło z cukrem i jajkiem 4. Połączyć masło
KuchniaWeDwoje.plszybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki. Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą. Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane! Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego(...)obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste
Walijskie Pichcenierazem wrzucam przepis na ciasto, które zrobiła moja mama a nie ja, ale było tak dobre, że muszę się nim tu z Wami podzielić :) Składa się z kilku warstw: biszkopta, masy kokosowej, galaretki, herbatników i czekolady, a całość tworzy świetne połączenie, nie za słodkie tylko takie w sam raz, spróbujcie :) Składniki na blachę wym. 22 x 33 cm: Biszkopt(...)smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych) 3 paczki herbatników czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej orzechy włoskie na posypkę Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni
Simply FoodZa oknami piękna pogoda, coraz większy upał i chęć na to, by jakoś się ochłodzić. Sprawdzonym pomysłem na ochłodę i orzeźwienie w upalne dni są lody
Z miłości do słodkościłyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu(...)roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje
Słodkości i nie tylkoPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki . Idealne danie na rodzinny obiad
Moja DelicjaCiasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)przestając ubijać wlewaj pomału olej. Dodaj suche składniki, zmniejszając obroty miksera. Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia
Moja Mama Gotuje