ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:523/988)

Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 159

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)olej z orzechów włośkich w Lidlu za 1,99 wieć dodałam do masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym. Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe

greenscarf
Ciasto kakaowe bez cukru i tłuszczu 195

Lawendowy Dom" fajny przepis na ciasto bez tłuszczu i cukru. Co nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam! 150 g mąki pszennej (niepełna szkl.) 100 g zmielonych orzechów włoskich łyżeczka sody łyżka kakao łyżeczka cynamonu 2 jabłka duży, dojrzały banan 50 g daktyli suszonych mała garść suszonej żurawiny(...)rodzynków Mąkę, orzechy, cynamon, sodę i kakao wymieszać w dużej misce. Daktyle pokroić i razem z rodzynkami i żurawiną wymieszać ze składnikami w misce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do miski, wymieszać. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Masa będzie dosyć gęsta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec

Smakołyki Asi
DOMOWA MASA MAKOWA 173

suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki(...)pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można dolać jeszcze troszkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 197

urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę,   migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można(...)masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą

Mania Gotowania
Bawole oko 176

najbardziej tak. Tylko, że wróciliśmy dość późno. Lecz dla chcącego, nic trudnego. I tak oto mamy dziś do kawki bawole oko . Chociaż nie wiem czemu tak się nazywa to ciasto. Mnie w ogóle tak się nie kojarzy.   Lecz nie ja wymyślałam nazwę.  Ale w smaku jest bardzo fajniutkie, takie delikatne i kruche. Naprawdę polecam wypróbować ten przepis. Składniki(...)łyżeczki kakao 1 słoiczek powideł śliwowych bakalie- ja użyłam skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu wbijam jajka i ponownie zagniatam. Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Jedna większa, druga troszkę mniejsza. Większą część chowam

Ciasteczkowy Potwór
Torcik marchewkowy 122

kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady. Sk ł adniki Ciasto - tortownica 21 cm: 100 g marchwii 150 ml oleju rzepakowego 100 g cukru 2 jajka 1 płaska łyżeczka cynamonu 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki wiórek kokosowych Krem 250 g mascarpone(...)miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy

słodki bratek
Ciasteczka migdałowe 117

gałki muszkatałowej 100 g masła pół łyżeczki esencji migdałowej jajko orzechy   W misce wymieszaj mąkę ryżową, mąkę migdałową oraz mąkę gryczaną. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon, gałkę muszkatałową, esencję migdałową oraz masło pokrojone w kostkę i jajko. Całość dokładnie zagniataj, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Gdy będzie zbyt suche, możesz dodać trochę wody. Gotowe ciasto(...)wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odrywaj niewielkie ilości ciasta, formuj z nich kulę, lekko spłaszcz ją od góry i układaj na blasze, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami. Na wierzch każdego ciasteczka wciśnij dowolne orzechy. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego   Artykuł Ciasteczka migdałowe

365 dni dookoła kuchni
Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe 163

koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam i już

Made By Mom And Son
Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 152

pomidorami ciągnącą się mozzarellą. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI : ** ciasto francuskie – 1 arkusz ** suszone pomidory – 100 g ** mozzarella – 150 g ** pesto Rosso – 4 łyżki ** jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PESTO ROSSO : * Suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą

Ostra na Słodko
Torcik migdałowo pistacjowy 343

ostatnią warstwę będą stanowić herbatniki (wyjdzie 7 warstw z herbatników). Czekoladę na polewę rozpuszczamy w mokrofali (lub kąpieli wodnej) z olejem arachidowym (możemy też zrobić inną, jaką lubimy). Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Gdy czekolada zastygnie, torcik zawijamy w folię i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki. Po wyjęciu, kroimy na trójkąty (można też na plastry(...)powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym 143

pieczenia  -1 cukier waniliowy -3 żółtka -3 łyżki śmietany gęstej 12 lub 18% -3/4 szkl orzechów włoskich-drobno zmielonych -3/4 szkl cukru pudru KREM MAŚLANY -120g masła -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -kilka kostek czekolady mlecznej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Loukoumades czyli greckie pączki 196

słodko. Te ciasteczka to coś jak nasze pączki. Idealne z karmelem i orzeszkami. Częstujcie się! Składniki : Ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 5cm pasek drożdży * 2 szklanki ciepłej wody * łyżeczka soli * olej do smażenia Syrop: * pół szklanki cukru trzcinowego * szklanka wody * łyżeczka cynamonu * orzechy do posypania ciasteczek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać pół szklanki mąki i mieszać

Magiczne Życie Marty
Babka czekoladowa 162

szklanki kakao 0,5 szklanki czekolady deserowej 1 szklanka maślanki 0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować

Mechanik w kuchni
Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 178

pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem

Smakowy Raj
Piękny Cygan 253

zachwyci niejednego łasucha swą mieszanką smaków, ciemne ciasto to wspaniała gama dodatków, które nadają ciastu niepowtarzalny mix smaków, warto włączyć do udanych przepisów, zapewniamy! Składniki: 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 6 jajek 20 dag mielonego maku 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)biszkoptów Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy z mąką dodajemy stopniowo do ucieranej masy na koniec, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut

kgwjanczewo
KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 214

pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od obróbki termicznej orzechów zamieniłam mąkę migdałową na kokosową. Tych, którzy mają obawy co do smaku uspokajam, że kompletnie nie czuć w niej słodkiego kokosa Dzięki serowi, przyprawom i dodatkom smakuje równie wybornie jak niejedna tradycyjna

Ola la LCHF
Makowiec 178

minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalewamy wrzącą wodą, studzimy, a następnie odsączamy(...)puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt.  Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut

Cynamonowe szczęście