ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:525/988)

Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 147

rzodkwią, porem i bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta soli 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli pokrojonych w paski pół kostki masła – roztopionego w dużym garnku sok wyciśnięty

Ugotowane pozamiatane
Tort z masłem orzechowym, karmelem i czekoladą. Peanut butter cake. 188

krem będzie zawsze idealny! Ja krem maślany ubijam około 20 minut. Krem wstaw do lodówki. ponadto : - 5 garści orzechów ziemnych - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki masła - 80 ml mleka lub śmietanki 36%  - 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na suchej patelni upraż orzechy ziemne. Zdejmij je na talerzyk. Na patelnie wsyp cukier postaw na kuchni na "małym ogniu" i czekaj(...)intensywnie), dodaj masło i całość mieszaj aż uzyskasz idealnie gładki krem.  Całość postaw ponownie na kuchni i zagotuj masę, wrzuć do niej orzechy ziemne i dosłownie daj im się gotować 1 minutę.  Masę studzimy. Orzechy w masie karmelowej, wyjmij na deskę i posiekaj (karmel będzie gęsty bardzo). Całkowicie (bardzo ważne) wystudzone dodaj do misy z kremem orzechowym

SMYKWKUCHNI
Szarlotka japońska 150

ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się ze względu na dodatek orzechów(...)krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec

To co kocham
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 271

Bożenki na Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo było kolejną okazją do poszukiwania „truskawkowych pomysłów”. Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec. Składniki na spód ciasta: tortownica o średnicy 21cm - 150g ciastek w czekoladzie – 10 szt. (digestive) - 70 g mielonych migdałów (w oryginale – orzechy włoskie) - 60g miękkiego masła (w oryginale 40g) Składniki na masę: - 500g truskawek - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego - 1 szklanka słodkiej śmietanki(...)Masę wlewamy do tortownicy na spód z ciastek. Wyrównujemy powierzchnię i układamy truskawki pokrojone w plasterki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 400ml wrzątku – studzimy. Gdy ciasto stężeje, a galaretka zacznie krzepnąć wlewamy ją na truskawki. Ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego skrzepnięcia galaretki. Przed podaniem wierzch dekorujemy truskawkami. Pomysł na jogurtowo śmietankowy truskawkowiec znalazłam u Doroty

mojewypiekiinietylko
Rewelacyjne muffinki marchewkowe 173

przez sitko i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dodać potartą marchew i posiekane drobno orzechy i sól, znowu dokładnie wymieszać. Musicie być pewni, że marchew dokładnie się wymieszała z pozostałą masą. Wlać ciasto do foremek od muffinek do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Wyjąć muffinki z foremek

Kuchnia Pokoleń
Torcik orzechowo - czekoladowy 206

Torcik orzechowo - czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort miodowy 243

łyżki miodu 1 szklanka cukru 50 g margaryny Wykonanie: Roztop w rondelku miód, margarynę oraz cukier. Wystudz i połącz ze pozostałymi składnikami w robocie lub ręcznie.  Podziel ciasto na trzy równe części .  Rozwałkuj, piecz każdy blat osobno, w okrągłej tortownicy około 15 minut.  To będzie zależało od piekarnika. Sprawdzaj! Temperatura nie wyższa niż 180 stopni. Masa(...)dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta. Gotujemy polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone . Polewamy placka. Kroimy drobno Tablerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy z orzechami włoskimi. RADA Nie dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie krem

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 277

jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów  - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 30 minut (temp

SMYKWKUCHNI
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 193

wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę.  Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, przełóż je na blat podsypany mąką i uformuj z niego dwa wałeczki. Przenieś wałeczki na blachę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowe naleśniki z serem. 225

zdrowsze :) Jaka to odmiana? Przekonajcie się sami! NALEŚNIKI Z MĄKI Z PSZENICY KAMUT /przepis własny/ Ciasto: szklanka mąki z pszenicy kamut szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie: mielona wanilia burbońska konfitura z orzecha kokosowego, konfitura z guawy i mus z nektarynek i brzoskwiń Sos żurawinowy: 200 g żurawiny duszonej

Poranek na słodko
Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami 235

mnie ilości energii, o które bym się nie podejrzewała. Odkurzę, zrobię pranie, wyjdę na długi spacer z psami, z którego wrócę z kieszeniami pełnymi kasztanów i żołędzi. Zrobię ciasto, ugotuję rozgrzewającą zupę-krem, którą zjemy w kuchni w promieniach zachodzącego słońca. Mogę góry przenosić! Bo zaświeciło słońce... Też tak macie? Cz ja już zupełnie zwariowałam...? Dzisiaj mam dla Was kolejny(...)wręcz szalenie... Sernik z czarnego bzu z karmelizowanymi figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive 10 g kakao 40 g migdałów 20 g orzechów włoskich 90 g suszonych fig masa serowa: 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec na kruchym spodzie 167

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki – 4 łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód – 5-6 łyżek Białko jaja(...)wymieszać, a następnie dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić

Kuchnia Bon Appetit
CIASTO MARCHEWKOWE. 360

utęsknieniem na moment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką. CIASTO MARCHEWKOWE. źródło:  Niebo na talerzu. blaszka 21x21 cm - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki - ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)  - 2,5 szklanki mąki(...)bądź podać z kremem na bazie mascarpone (moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, zanim zostało w większości spożyte). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki - ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe

W kuchni Karmel-itki
Orzechowe trójkąty - pyszne kruche ciastka 169

Pyszne i kruche ciastka, z dużą ilością chrupiących orzechów. Bardzo proste do zrobienia ,idealne na podwieczorek ,do kawy lub na święta.... Moi domownicy stwierdzili ,że są

Swojskie jedzonko