ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:534/988)

Mazurek chałwowo-orzechowy 199

pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½   tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja:  motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na dwie części

Mia Cucina Sofieta
Tort waflowy 391

ciasto imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;) Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;) Tort waflowy   Składniki biszkopt: 5 jajek 5 kostek czekolady mlecznej 10 dag posiekanych orzechów 1 1/4 szklanki mąki 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: gotowana masa krówkowa(...)ubić pianę, powoli dodawać żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na gładką masę.  Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie łyżką.  Dodajemy posiekane orzechy i startą na drobnej tarce czekoladę. Mieszamy całość delikatnie łyżką i przelewamy na wyścieloną papierem do pieczenia prostokątną tortownicę.  Pieczemy i przecinamy na pół ;) Masa - ucieramy masło (ważny

Lawendowe Niebo
Keks 171

keks. Dobrze nadziany ulubionymi bakaliami, wilgotny, przepyszny, zachowuje świeżość bardzo długo. Im starszy tym lepszy! Od lat piekę to ciasto z jednego, sprawdzonego w rodzinie przepisu i za każdym razem się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem(...)wysmarowania formy bułka tarta Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno i dodajemy do ciasta z bakaliami. Delikatnie i starannie mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Muffinki sowy :) 186

Dzisiaj coś słodkiego, podzielnego, niby ciasto, ale małe, czyli  muffinka ;) A żeby było zabawniej w formie sowy :) Muffinki ozdobione jako sowy robią niesamowity efekt przy niewielkim nakładzie pracy. Jest to bardzo fajny pomysł aby zadziwić swoich gości i oczywiście ku radości dzieci które są takimi mufinkami oczarowane. Zwykła babeczka  nabiera innego wymiaru :) Składniki: 200 gram mąki 6 łyżek(...)Ciasteczka typu oreo, lub markizy z białym nadzieniem Kolorowe draże (np. m&m  lub kamyczki z orzechami) Przygotowanie:  Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie

W kuchennej krainie
Chlebek bananowy z masłem orzechowym 189

Chlebek: Ważne: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na górę ciasta 1,5 szklanki mąki, może być pełnoziarnista 1 jajko 1/3 szklanki oleju 4 łyżki cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 2 łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: masło orzechowe100% z kawałkami orzechów ulubione owoce cukier puder Przygotowanie

Fitsweet.me
PS. Biszkopt - porady 245

choć czasem też cukru pudru - w zależności od przepisu, Należy ściśle przestrzegać ilości dodawanego do ciasta cukru - zbyt mała lub zbyt duża jego ilość może być przyczyną wad technicznych ciasta, Jeśli używamy cukier kryształ ważne jest, aby się całkowicie rozpuścił w masie jajecznej podczas ubijania. Jeśli będzie nie do końca rozpuszczony - pojawią się ciemne plamy na biszkopcie, WYKONANIE MASY JAJECZNEJ(...)tejże masy, a następnie jej opadania (w efekcie powstanie zakalec lub biszkopt o zbyt zbitej formie), Kakao, orzechy czy inne dodatki przed dodaniem do masy biszkoptowej należy wymieszać/przesiać razem z mąką - dzięki temu będą równomiernie rozprowadzone w masie, Przygotowane ciasto biszkoptowe nie może czekać na upieczenie - niezwłocznie po jego przygotowaniu należy przełożyć do blaszki i wstawić do lekko

psgotujemy
Krem z buraków z serowymi kluseczkami. 190

pieprz, ostra papryka   Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta 20 dag serka smietankowego do kanapek ( nie topiony tylko kremowy) 10 dag mąki   Dodatkowo; 2 łyzki posiekanych orzechów włoskich smietana kwasna natka pietruszki   Mieso umyc,zalac woda,dodac obrana marchew i seler.Chwile pogotować, ziemniaki i buraki obrac pokroić w kostke i dodac do zupy. Gotowac do miekkosci(...)Nastepnie za pomocą dwóch łyzek formowac kluski i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Gotowac około 5 minut. Do ciasta już nie należy dodawać soli bo feta jest wystarczająco słona. Kluseczki podawac z kremem buraczanym. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi orzechami i natką pietruszki. Można róniez udekorować smietana.    Krem smiało możemy podac na uroczysty obiad, smakuje wyśmienicie.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) 125

zimnego masła 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka   dowolne orzechy i bakalie jako dodatek (użyłam migdałów, żurawiny i suszonych śliwek) Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem i masłem po czym dodajemy śmietanę, żółtka i jedno białko. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki(...)około 1-2 godziny. Po tym czasie na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :)   Artykuł Kruche

Mienta blog
Makowe święta 2016 430

chyba na Boże Narodzenie zabraknie) i łączący w sobie wiele kojarzących się z tą porą roku smaków. Ciasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy na trzy blaty). Zamiast migdałów można użyć dowolnych mielonych orzechów, a konfiturę żurawinową zastąpić pomarańczową. W ostatnim przypadku polecam udekorowanie całości nie żurawiną, a kandyzowaną skórką pomarańczową. Pomysłów(...)polecam kierować się swoimi smakami. Część z Was być może nie ma ochoty na kulinarne eksperymenty w czasie świąt, ale dlaczego nie? Może stworzycie całkiem nową i własną tradycję? ;) Ciasto makowo-kokosowe z kremem budyniowym i żurawiną przepis na formę 26x36 cm Składniki na ciasto: 10 białek 190 g drobnego cukru 5 żółtek 190 g mielonego maku

Ratunku obiad
Wegańskie babeczki orzechowe 196

masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej miski wrzucić składniki suche (płatki, orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół

Przepysznik - BLW i nie tylko
torcik michałkowy 189

stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.   *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe(...)wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo  i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietaną  i orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowy tort fasolowy 249

rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek, wsypać cukier i zmiksować. Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masła. Wymieszać. Następnie dodać do tego masę fasolową i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy(...)Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą. Dekoracja dowolna: u mnie to rurki i m&msy, ale równie dobrze całość można posypać tylko siekanymi orzechami. Rurki trochę przyciąć i obłożyć nimi tort

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem 218

ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej

FitKot
Brownie z cukinii bez mąki 168

młynku do kawy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, cukinię, lekko przestudzoną czekoladę i masło, śmietanę, zmielone orzechy i migdały i proszek do pieczenia zblendować do kremowej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem erytrytolu i delikatnie, łyżką wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przelać do foremki i piec ok. 55 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Wartość odżywcza Kalorie

Mrs. Endorfina
Ciasto dyniowe z cynamonem 168

masło, następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki Wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły. 6.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C, pieczemy 45-55 min. (do suchego patyczka). Studzimy

Proste Potrawy