Składniki: (blaszka 20x30cm) ((szklanka 250 ml) Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 3 L Orzechy szklanka u mnie laskowe Olej 1/2 szklanki Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka) Cukier 3/4 szklanki Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g) Kakao 2 łyżki Cynamon łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Soda łyżeczka Przygotowanie: do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę(...)cukier, kefir oraz olej. Wszystko razem krótko zmiksować. Masa wychodzi gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzeszki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do ciasta i po każdym dodaniu białek mieszamy. Dzięki dodaniu jabłek i białek masa stanie się rzadsza. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut
Kulinarne przygodyśrodku są też orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego. SKŁADNIKI : upiekłam(...)WYKONANIA : - mieszamy w misce składniki suche (mąka, przyprawy, orzechy, proszek, sodę, sól) - w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni , wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy
Basia w kuchniciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo […] Artykuł Makowiec z orzechami i rodzynkami pochodzi
KuchniaWeDwoje.plSernik samych dobroci, bo któż nie lubi, sernika, kawy, cukierków Michałków, orzechów włoskich, migdałów zwieńczonych delikatną Panna Cottą z miętową nutą. Uwielbiam wszystkie składniki te składniki osobno, więc czemu ich nie połączyć w jedną całość i zrobić sernik bez spodu, by było więcej miejsca na dobroci w nim zawarte. Zapraszam na kolejną moją sernikową wakacje(...)dodaj prażone orzechy włoskie i całe Michałki, jednego można zjeść, drewnianą łyżką wymieszaj. 🛠️ Wlej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnik do 160 stopni na dokładnie 90 minut, następnie otwórz lekko drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcie. 🛠️ Schowaj sernik najlepiej na noc do lodówki. 🛠️ Teraz musimy przygotować plotek migdałowy na Panna Cottę. 🛠️ Od brzegu ciasta
RafalCookJeszcze ciepłe cinnamon rolls polać polewą i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami. Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnmon rolls w robocie Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 40 sekund w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej(...)masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Kiedy ciasto będzie już niemal wyrośnięte przygotować nadzienie. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomarańczy jest przepyszne. Spróbujcie sami. U mnie z masą śnieżkową i galaretką. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto: 1 duża pomarańcza 5 jajek 1/2 szklanka cukru 1 łyżka kakao 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów Masa śnieżkowa: 1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Dodatkowo(...)dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C. 3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować. 4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka
Kuchnia domowa Aniłyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2kg jabłek 100g rodzynek (możemy część rodzynek zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Dodatkowo: białko cukier puder do posypania (można go wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego dla zapachu) Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło
Mała Cukierenkateż, które przepisy zainteresowały Was najbardziej. Prym wiodły: Leśny Mech (7 zgłoszeń), Hummus zarówno klasyczny jak i z jabłkiem (5 zgłoszeń), Pudding z nasion chia (4 zgłoszenia) i Ciasto marchewkowe (również 4 zgłoszenia). Niestety nie obyło się bez drobnych oszust i kilku nagięć regulaminu, ale o niemiłych rzeczach nie będziemy mówić. Mam nadzieję, że wszyscy z Was dostali moją(...)kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując, to proste danie jest według mnie niesamowita. Fruwające nitki cukinii i kawałki orzechów są czymś, co powaliło mnie na kolana. Ogromy szacunek! NAJLEPSZA INTERPRETACJA Kolejną laureatką jest Agata Moryson ze swoim Ciastem marchewkowym . Jak sama mówi, to jest jeden z najczęściej powtarzanych przez nią przepisów. Agata oszołomiła mnie nie tylko wspaniałym zdjęciem
Food Squaredwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance(...)wody, gotujemy ok 2-3 minut, odsączamy na sitku, skręcamy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Ucieramy masło z cukrem, żółtakami i miodem. Dodajemy orzechy rodzynki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy odrobinę olejku migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Blaszkę wykładamy pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez
kgwjanczewociasta i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie cześci i upiec dwa placki. Piec w temp 180 stopni C około 30-40 minut. Masa orzechowa 3 jajka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki orzechów mielonych Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na pulchną masę i dodać ubitą(...)pianę, orzechy i wszystko wymieszać. Polewa 150 g cukru pudru 6 łyżeczek roztopionego masła 6 łyżeczek gorącej wody 6 łyżeczek kakao Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać aż powstanie gładka polewa. Dodatkowo 1 słoiczek powideł (dałam śliwkowe) Składanie ciasta Ciasto Powidła Masa orzechowa Ciasto Polewa mazurek orzechowy s.Anastazji
O kuchni z uczuciemkrokantu z orzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowej Czasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki
Świat Ciastamąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć
przepisy- Milkimąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć
Camilla w kuchni