masło orzechowe - dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo u ż yłam tu mąki żytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego . J est to istna skarbnica sk ł adników odżywczych, bez zbędnych(...)łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki cynamonu MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA 1/4 szkl. okeju 1/3 szkl. maślanki 1 jajko DODATKOWO: 1-2 garście rodzynek W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi
Grunt to przepis!sposobów. Mogą być dodatkiem do sałatek, farszów lub ciast i deserów. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe
Oryginalny smakpieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki pszennej 550. Piernik doskonały jest po ok 3-4 dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia(...)składniki. 6. Pieczemy ok 50 minut w 180°C Piernik po wystudzeniu przekroić i przełożyć dżemem i polać polewą. Ozdobić orzechami. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/razowy-piernik-zytni/ BosowKuchni Artykuł Razowy piernik żytni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPyszny, słodki, ale przy okazji pożywny i pełen "dobrych" kalorii torcik Snicker. Przepis znalazłam na Istagramie, ale nieco go przerobiłam. Oryginalny przepis możecie znaleźć tutaj:
Healthy food explorerczegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy 100 g orzechów włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz z wodą w których się moczyły(...)ciasto w piekarniku w temp. 190 C przez 10 minut. W między czasie wlej mleko ma małego garnka, wsyp kaszkę kukurydzianą i zagotuj, gdy zgęstnieje lekko przestudź. Mak zmiel dwa razy (mnie Mikołaj nie wysłuchał i ponownie przepuszczałam mak przez praskę do czosnku, to prawie jak medytacja). W dużej misce połącz zmielony mak, ugotowaną na mleku kaszkę, posiekane orzechy włoskie
greenscarfciasta niż te plastikowe. Z podanego przepisu przygotowałam około 50 sztuk . Pierniczki z bakaliami Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 100g miodu 80g masła 50g cukru 120ml wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone, daktyle, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER 120g cukru pudru(...)rozpuszczenia się masła, dodać karmel, wszystko wymieszać, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (orzechy można podprażyć, migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, owoce suszone i rodzynki również sparzyć wrzątkiem) - bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (również rodzynki i skórki kandyzowane) - gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto - mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, dodać mieszankę z miodem
Smakołyki Berenikiwyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie makowe: 150 g maku 300 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 25 g rodzynek 50 g orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżka cukru 1 żółtko Mak płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy(...)minut na wolnym ogniu. Odcedzamy go i przepuszczamy razem z orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, pokrojone na połówki rodzynki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z surowym żółtkiem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka i na każde z nich nakładamy
Salonik smakówciasto : - 1 szkl ciepłego mleka - 30g świeżych drożdży - 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do masy makowej) - pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - 3,5 szkl mąki pszennej tortowej - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka cukru trzcinowego - szczypta soli - 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g(...)schłodzić 1h. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także orzechy i migdały. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem
Smaczne ZdroweSkładniki Składniki na spód 50 g masła 100 g ciastek imbirowych mogą być herbatniki pełnoziarniste 80 g orzechów włoskich lub laskowych, mogą też być nerkowce Składniki na dżem figowy 180 g suszonych miękkich fig 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu Składniki na masę serową 570 g twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 250 g serka mascarpone(...)mielony w domu, czy kupiony gotowy, wyjąć na gęste sito i pozostawić na przynajmniej 30 minut, aby ociekł z nadmiaru płynu. Przygotowanie spodu Masło rozpuścić, ciastka rozdrobnić w malakserze, orzechy posiekać do drobne kawałki, wszystko razem wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko jego spód) zapiąć obręcz. Na dno wysypać przygotowaną mieszankę, rozłożyć ją równomiernie
KUCHNIA POLSKAsłoików dżemów różnej maści, począwszy od pomidorowego, a kończąc na dżemie z młodych orzechów włoskich. Niestety moje Miśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto. Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam je wczoraj wieczorem, schowałam
greenscarfłyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżeczki kakao FRESANO Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (daktyle i orzechy kroimy) mleko podgrzewamy i zalewamy nim suchą masę, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, aby musli napęczniało rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpolecam je każdemu początkującemu. U mnie dzisiaj ten wypiek w nieco odmienionej wersji, bo ostatnio pisałam wam o fioletowej marchewce, i oczywiście wylądowała też u mnie w cieście. Trochę zmieniłam też dodatki, bo nie ma rodzynek, a są daktyle, nie ma też skórki pomarańczowej, ale jest skórka cytrynowa i z limonki. Zamiast goździków, smak wzbogaca kardamon(...)Płyn stopniowo łączymy z suchymi składnikami dokładnie mieszając. Powstanie dość gęste ciasto. 4.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę wyrównując. Wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 5. Po wyjęciu studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem i całymi orzechami. Gotowe
vaniliowoczekoladowaczasu na parzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ciiiii... nie trzeba się do tego przyznawać). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub małe czekoladowe dropsy) orzechy laskowe 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 filiżanka(...)wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu (zobacz link tutaj) . Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i orzechami. Możemy wykorzystać także czekoladową polewę - gotową lub zrobioną własnoręcznie. Do zrobienia
CiastkozercyCiasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku. Składniki na małą keksówkę, rynienkę: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką. 3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy
Gotowanie...to proste !dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wskazówka / źródło " Gotuj krok(...)należy dodać kremówki nieco mniej ok. 75 g . Porada: Do przygotowania piernika używamy maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej. Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym. Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową. Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę. Do piernika najlepiej dodać
Słodkości i nie tylko