łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2kg jabłek 100g rodzynek (możemy część rodzynek zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Dodatkowo: białko cukier puder do posypania (można go wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego dla zapachu) Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło
Mała Cukierenkateż, które przepisy zainteresowały Was najbardziej. Prym wiodły: Leśny Mech (7 zgłoszeń), Hummus zarówno klasyczny jak i z jabłkiem (5 zgłoszeń), Pudding z nasion chia (4 zgłoszenia) i Ciasto marchewkowe (również 4 zgłoszenia). Niestety nie obyło się bez drobnych oszust i kilku nagięć regulaminu, ale o niemiłych rzeczach nie będziemy mówić. Mam nadzieję, że wszyscy z Was dostali moją(...)kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując, to proste danie jest według mnie niesamowita. Fruwające nitki cukinii i kawałki orzechów są czymś, co powaliło mnie na kolana. Ogromy szacunek! NAJLEPSZA INTERPRETACJA Kolejną laureatką jest Agata Moryson ze swoim Ciastem marchewkowym . Jak sama mówi, to jest jeden z najczęściej powtarzanych przez nią przepisów. Agata oszołomiła mnie nie tylko wspaniałym zdjęciem
Food Squaredwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance(...)wody, gotujemy ok 2-3 minut, odsączamy na sitku, skręcamy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Ucieramy masło z cukrem, żółtakami i miodem. Dodajemy orzechy rodzynki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy odrobinę olejku migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Blaszkę wykładamy pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez
kgwjanczewociasta i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie cześci i upiec dwa placki. Piec w temp 180 stopni C około 30-40 minut. Masa orzechowa 3 jajka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki orzechów mielonych Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na pulchną masę i dodać ubitą(...)pianę, orzechy i wszystko wymieszać. Polewa 150 g cukru pudru 6 łyżeczek roztopionego masła 6 łyżeczek gorącej wody 6 łyżeczek kakao Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać aż powstanie gładka polewa. Dodatkowo 1 słoiczek powideł (dałam śliwkowe) Składanie ciasta Ciasto Powidła Masa orzechowa Ciasto Polewa mazurek orzechowy s.Anastazji
O kuchni z uczuciemkrokantu z orzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowej Czasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki
Świat Ciastamąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć
przepisy- Milkimąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć
Camilla w kuchniWszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 – 70 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w chłodnym miejscu, najlepiej całą(...)białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe. Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie. Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy
Made By Mom And Songdyby się zastanowić nad tym, to przecież pomidory są słodkie, więc może coś z tego będzie :)? Tak również pomyślałam i postanowiłam przetestować ten przepis. Inspiracją do tego przepisu było ciasto pomidorowe z przepisu Jadłonomii. I choć podeszłam do tego przepisu z dużą dawką niepewności, tak teraz mogę powiedzieć, że muffinki są naprawdę smaczne i warto je upiec Słodkie muffinki pomidorowe(...)małe kawałki, olej oraz cukier. Całość dokładnie zmiksuj na gładki krem. Orzechy posiekaj drobno. Do miski przesiej mąką, dodaj proszek do pieczenia, posiekane orzechy oraz przyprawy:cynamon, sól oraz imbir. Potem do suchych składników dodaj składniki mokre, całość wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciastem wypełnij formy do muffinek, tak aby zajmowały 3/4 wysokości. Jeśli nie masz silikonowych form
365 dni dookoła kuchniprezentuje się absolutnie wspaniale. Sama jestem zachwycona i smakiem, i wyglądem. Z informacji praktycznych: polewy zostanie, ale żeby ładnie oblać wszystkie porcje, potrzebny jest zapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny(...)rozpuszczenia. Ewentualnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Zamrożone ciasto pokroić na 20 równych części. Ułożyć je na kratce z blachą pod spodem, polać polewą. Przełożyć na talerz, boki udekorować uprażonymi na suchej patelni orzechami. Z pozostałego cukru ugotować karmel. Wlewać go cienkim strumieniem do lodowatozimnej wody, Natychmiast wyjmować na ręcznik kuchenny, delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka mąki pszennej + do podsypania szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka miodu ok. 1 kg czereśni 50 g orzechów włoskich szczypta kardamonu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy
Kuchnia MagdaLenyszklanka mąki pszennej + do podsypania szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka miodu ok. 1 kg czereśni 50 g orzechów włoskich szczypta kardamonu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy
Kuchnia MagdaLenysię w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (u mnie: orzechy włoskie, migdały, suszona żurawina, chipsy bananowe, wiórki kokosowe) 30-50 ml wódki lub rumu
Kuchnia MagdaLenysię w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (u mnie: orzechy włoskie, migdały, suszona żurawina, chipsy bananowe, wiórki kokosowe) 30-50 ml wódki lub rumu
Kuchnia MagdaLeny