ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:529/988)

Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 142

przesypać do miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać sól, drożdże, orzechy i dynie a także wodę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać jeszcze raz i przełożyć je do  dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba

Krakowskie smaki Ani
Naleśniki z lodami 186

będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklankimąki 1 szklankamleka 1 szklankawody 2 jaja 1 szczyptasoli 1 łyżeczkacukru waniliowego 1 łyżeczkaoliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione

Naleśniki
Owsiane ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi 133

jajko 1/2 łyżeczki sody 1 rozgnieciony banan 160g masła     Do miski wsypać mąkę, cukier,    płatki, sodę, orzechy i żurawinę. Masło rozpuścić i wlać do mieszanki. Dodać jajko i rozgniecionego banana. Zagnieść ciasto i łyżką nabierać niewielkie porcje. Formować w okrągły kształt, spłaszczyć ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.. Piec

Chocolate Muffin Blog
Włoskie pączki ptysiowe 220

kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo  po jednym jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. -Rozgrzać olej. -Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego / z ozdobną końcówką/. -Na papier pergaminowy wyciskać małe  pączusie/ wielkości orzecha włoskiego/ ,które następnie przełożyć  /zsunąć/ do gorącego oleju /zachować odstępy/ -Smażyć z obu stron na złoty kolor

Zakamarki mojej kuchni
CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 326

Banalnie proste i meeega smaczne. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki

Smaczne Zdrowe
Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia 151

banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy, jagody oraz posiekaną czekoladę. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Apfel-Hafer-Cookies 147

termoobiegiem na 160`C) Utrzeć masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm piec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski z makiem i bakaliami 191

olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia. Tak przygotowane kluski gotować(...)gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku. Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi. Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu. Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Granola 124

Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…

Oryginalny smak
Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo-miodowym 144

Nic tak nie poprawia nastroju, jak ulubiony deser. W tym wypadku są to domowe lody czekoladowe z nadzieniem z orzeszków ziemnych i miodu. Niesamowicie pyszne i

Oryginalny smak
Suszone morele faszerowane orzeszkami ziemnymi i daktylami 162

Suszone morele po brzegi nadziane farszem z orzeszków ziemnych i daktyli z nutką cynamonu. Ciekawa i zdrowa propozycja na przekąskę Składniki:200 g suszonych moreli (miękkich

Oryginalny smak
Ciasto marchewkowe 4803

poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta? Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek 2 szklanki startej marchewki Cukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną

Ciastkozercy
Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi 359

cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek.   Pieczemy przez około 13-15 minut

Mania Gotowania
Mini serniczki tahini na orzechowym spodzie 163

ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcjach: Ten przepis znajdziecie również na stronie ŚWIAT CIAST . Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz

My Culinary Art
Kruche ciasteczka orzechowe 172

tartych orzechów laskowych Back Mit 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny w lodówce ale ja nie miałam czasu i od razu wzięłam się za pieczenie. Ciasto rozwałkować

Monia miesza i gotuje