ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:527/988)

Rogale Marcińskie 190

lepszych rogali od Marcińskich,są rewelacyjne. Składniki: Ciasto półfrancuskie: 0,5 kilograma mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier(...)drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki ciasta schładzamy wcześniej w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy 50 ml, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 258

250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka) - 80 g masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy(...)jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 7 – 8 minut. Wyjęte z piekarnika studzimy na kratce. Do masy orzechowej najlepiej orzechy lekko podprażyć w piekarniku

mojewypiekiinietylko
Wielkanocna babka z purée z batatów 197

pszennej  1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego  100 g oleju kokosowego  2 jajka 100 g drożdży  kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z  batatów 2 namoczone daktyle  cukier puder do posypania  Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy przekrawamy   na pół, każdą z połówek smarujemy olejem(...)batatów, zmiksowane daktyle i dokładnie mieszamy.  Ciasto   wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy   30 min w 185 st. Polewa: Daktyle i   purée   miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi

Łycha smaków
King 169

dzień mamy oprócz prezentu ciasto... Mamusiu, z najlepszymi życzeniami! King Składniki: jasny biszkopt , 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 250 g wafelków orzechowych (bez polewy), 10 łyżek mleka w proszku, 10 łyżek mleka, 70 g orzechów włoskich, 300 ml kremówki, łyżka cukru pudru, tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Jasny biszkopt przygotowujemy według przepisu . 150 g wafelków kruszymy, dodajemy płynne mleko, mleko(...)proszku, serek waniliowy i zmielone orzechy. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na masę wafelkową. 100 g wafelków bardzo drobno kruszymy i posypujemy nimi bitą śmietanę. Startą czekoladą posypujemy wierzch ciasta. (Ja wafelki i czekoladę pokruszyłam za pomocą rozdrabniacza). Smacznego

paapilotkaa
Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami 127

posiekanych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Do miseczki przekładamy serek(...)całkowitego połączenia składników. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i układamy plasterki banana. Zwijamy w rulony i przekładamy na talerz. Następnie polewamy sosem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym → Naleśniki → Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą → Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem

Oryginalny smak
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 239

kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany

Gotowanie...to proste !
Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie 189

płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy nim kokilki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajmy posiekane rodzynki i orzechy włoskie. Mieszamy z cukrem, cynamonem, kakao i wanilią. Przekładamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto Salceson 129

Składniki: (blaszka 20x30cm) ((szklanka 250 ml) Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 3 L Orzechy szklanka u mnie laskowe Olej 1/2 szklanki Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka) Cukier 3/4 szklanki Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g) Kakao 2 łyżki Cynamon łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Soda łyżeczka Przygotowanie: do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę(...)cukier, kefir oraz olej. Wszystko razem krótko zmiksować. Masa wychodzi gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzeszki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do ciasta i po każdym dodaniu białek mieszamy. Dzięki dodaniu jabłek i białek masa stanie się rzadsza.    Ciasto przelewamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut

Kulinarne przygody
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 237

środku są też orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego. SKŁADNIKI : upiekłam(...)WYKONANIA : - mieszamy w misce składniki suche (mąka, przyprawy, orzechy, proszek, sodę, sól) - w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy  - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni , wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy

Basia w kuchni
Makowiec z orzechami i rodzynkami 210

ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo […] Artykuł Makowiec z orzechami i rodzynkami pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik samych dobroci Faceta w Kuchni 157

Sernik samych dobroci, bo któż nie lubi, sernika, kawy, cukierków Michałków, orzechów włoskich, migdałów zwieńczonych delikatną Panna Cottą z miętową nutą. Uwielbiam wszystkie składniki te składniki osobno, więc czemu ich nie połączyć w jedną całość i zrobić sernik bez spodu, by było więcej miejsca na dobroci w nim zawarte. Zapraszam na kolejną moją sernikową wakacje(...)dodaj prażone orzechy włoskie i całe Michałki, jednego można zjeść, drewnianą łyżką wymieszaj. 🛠️ Wlej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnik do 160 stopni na dokładnie 90 minut, następnie otwórz lekko drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcie. 🛠️ Schowaj sernik najlepiej na noc do lodówki. 🛠️ Teraz musimy przygotować plotek migdałowy na Panna Cottę. 🛠️ Od brzegu ciasta

RafalCook
Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls 166

Jeszcze ciepłe cinnamon rolls polać polewą i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami. Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnmon rolls w robocie Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 40 sekund w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".  Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej(...)masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Kiedy ciasto będzie już niemal wyrośnięte przygotować nadzienie. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto pomarańczowo-śnieżkowe 154

pomarańczy jest przepyszne. Spróbujcie sami. U mnie z masą śnieżkową i galaretką. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto: 1 duża pomarańcza 5 jajek 1/2 szklanka cukru 1 łyżka kakao 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów Masa śnieżkowa: 1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Dodatkowo(...)dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C. 3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować. 4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka

Kuchnia domowa Ani