ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:518/988)

Domowe rogale jak marcińskie 115

Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie

Pij soki wyciskane
Kruche bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami 107

Dziś warjacia na temat ciasta z zeszłego tygodnia, mojej rodzinie tak zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać patent ciasta w formie kruszonki. Zrobiłam wersję na bogato i bezglutenowo, bo użyłam mąki owsianej, zamiast dżemu przełożyłam kruszonkę masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam sosem tofii i solonymi orzechami, wiem, wiem rozpusta Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 420 g mąki owsianej(...)cukru (miałam tylko melasowy, dlatego mój karmel wygląda jak czekolada) około 100 g solonych orzechów Przepis na kramel/sos toffi znajdziecie tu: Wegański sos toffi Przygotowanie: Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj ciasta w kulę, potrzebna jest właśnie kruszonka. Formę wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta wyłóż

greenscarf
Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi 193

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty i

Marta Gotuje
Ciemny chlebek z daktylami i orzechami 133

Pierwszy ale taki nie do końca wypiek chlebowy. Nie ma dodatku drożdży , dodatkiem są daktyle i orzechy z cukrem brązowym. Chlebek bardzo dobrze smakuje z masełkiem i miodem. Czas pieczenia według przepisu ok. 40 minut. U mnie ciasto piekło się ok. 1,5 godz. Zmniejszyłam też ilość użytego cukru. Jako smakowity początek dnia polecam kawałek ciemnego chlebka. :) Składniki: szklanka suszonych

Słodkości i nie tylko
Tarta z buraczkami, orzechami i serem 61

chwilę kubek do zamrażalki). Zagniataj ciasto aż uzyskasz gładką masę. Do przygotowanej wcześniej formy do tarty przenieś ciasto i rozprowadzać równomiernie. A na koniec ponakłuwaj widelcem. Wstaw na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przykryj papierem do pieczenia i wrzuć na papier groch/fasolę, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do piekarnika(...)image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po tym czasie wyjmij ciasto z lod\u00f3wki, przykryj papierem do pieczenia i wrzu\u0107 na papier groch\/fasol\u0119, \u017ceby ciasto nie wyros\u0142o.","text":"Po tym czasie wyjmij ciasto z lod\u00f3wki, przykryj papierem do pieczenia i wrzu\u0107 na papier groch\/fasol\u0119, \u017ceby ciasto nie wyros\u0142o.","url":"https:\/\/hecawkuchni.pl\/przystawki\/tarta-z-buraczkami-czerwona-cebula-i-serem

Heca w kuchni
CIASTECZKA Z PATELNI 105

pięknej stronie I love bake .  Moja Nadia pomogła mi szybko zagnieść ręcznie ciasto i usmażyć ciastka. Dodałyśmy do nich to, co akurat miałyśmy pod ręką (a wybór wyjątkowo miałyśmy ograniczony)... Ale znalazła się dosłownie resztka siekanych migdałów, troszkę płatków kokosowych i orzechy laskowe... jeszcze ze Świąt Bożego Narodzenia 2019... :) Jak smakują ciastka z patelni? Fajnie, inaczej.. Dla mnie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny, zimnego 1 garść ulubionych bakalii (rodzynek, orzechów, płatków lub wiórków kokosowych) szczypta cynamonu szczypta soli WYKONANIE: Do miski wsyp wszystkie suche składniki, jajko oraz posiekane w kostkę masło. Zagnieć ręcznie (lub hakiem miksera) gładkie ciasto. Podziel je na 2,3 części, uformuj z nich wałki dowolnej wielkości (u mnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort Ferrero Rocher 344

soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę

Smakołyki Asi
Pani Walewska 451

Składniki : Placki (ciasto kruche):   - 2 pełne szklanki mąki   - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   - 1 torebka cukru wanilinowego -   0,5 szklanki cukru pudru   -   200 g masła   -   4 żółtka   -   1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: - białka z 6 jaj   - 2 szklanki cukru pudru   - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)papierze do pieczenia ). Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°. Masa bezowa Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypujemy cukier puder, na końcu  dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzamy na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy placki jednocześnie przez

charlotte gotuje
Tort makowy z kremem kawowym 1253

dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa) 4 jabłka starte na tarce jarzynowej 8 łyżek suchej(...)koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. 7. Krem: Na mleku ugotować budyń, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, po czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka

Kuchnia domowa Ani
Kule śniegowe ( pączki ptysiowe ) 833

wertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy. A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście tłusto-czwartkowy ! Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego. Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne ! To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek(...)masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki   wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz.  Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta.  Kulki smażyć na złoty kolor. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej

kolorowotorcikowo
Muffinki toffi z orzechami 115

puszka masy krówkowej / toffee – orzeszki, migdały, orzechy włoskie Krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzeszkami. Umieść wszystkie suche składniki w jednej misce i wymieszać je. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć mokre z suchym za pomocą łyżki i dodać czekoladę. Na spód papilotek nałożyć trochę ciasta, potem masę „snickersową”. Przykryć resztą ciasta. Piec

Szybko Tanio Smacznie
MAKOWA ROLADA 143

opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko  śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam 2/3 puszki WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z łyżeczką

Pani na deser
Stefanka – szybkie ciasto bez pieczenia 1994

mnie 10/10;) Oczywiście rozpatrywane w kategorii ciast zwyczajnych/tygodniowych… Chociaż, jakby się uprzeć, to i na jakąś uroczystość mogłoby być – np dziecięce urodziny, A Co!;) 250 g herbatników 1 litr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej 200 g cukru 200 g masła 2 łyżki ciemnego kakao 60 g orzechów włoskich, posiekanych Dodatkowo: 50 dag płatków migdałów 100 dag czekolady

Smaki Na Talerzu
Pizza na buraczanym spodzie. 186

cienkich szparagów ,zanurzonych we wrzątku na 5 minut orzechy włoskie cukinia ,nieduży kawałek orégano ,sól i pieprz Najpierw trzeba ugotować buraka wyszorowanego do miękkości. Ja gotuję kilka,zużywam w miarę potrzeby . W ciepłej wodzie z buraków rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać pozostałe składniki .Mąkę stopniowo,aż do momentu kiedy ciasto przestanie kleić się(...)rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy na nie śmietanę z oregano ,sól i pieprz do smaku . Na wierzch cukinię i orzechy .Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut .5 minut przed końcem pieczenia dokładamy szparagi , jeśli dacie

Ladylaura.
Orzeszki 167

puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać. Upieczone orzeszki, ostudzić, nałożyć masę, przykryć drugą połówką. (function

Kuchnia Danusi