korzenno-orzechowe smaki. Poszukajcie pasternaku. Upieczcie tort. Jest pyszny. I to nie jest złudzenie. TORT Z PASTERNAKU Z PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy. Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy
KUCHARNIAczekoladą, bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki. Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam! SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej żelatyny(...)następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy. Krem śmietankowy: Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem
Wanilia i Kardamonbakalii, dla miłośników pierników i keksów, to doskonałe ciasto... S kładniki: 25 dkg mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml oleju 2 jajka 30 dkg dyni lub 2 duże banany 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg migdałów łuskanych 20 dkg dżemu(...)miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie cukier, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
kgwjanczewodlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki. Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko ze względu na swoje właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm(...)mąki owsianej, którą bardzo często używam w kuchni rezygnując ze zwykłej i niezdrowej mąki pszennej oraz mielone orzechy. W moim przypadku laskowe, gdyż włoskie niestety mnie uczulają. Do tego zdrowy olej kokosowy. Co wyszło sami widzicie. Jak smakuje? Musicie zrobić to ciasto by się przekonać. Moja rodzina wystawiła pozytywną opinię, a co najważniejsze szarlotkę jadły dzieci, które są najsurowszymi sędziami
Przysmaki Karolkimasło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich 40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru Mak zagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy
Anielskie wypiekicukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy
Zainspirowana w kuchnibiałości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić
Ala piecze i gotujemiękkiego masła bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie
pieprzny smaczekkakao 1 szczypta soli wypełnienie: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane(...)bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papierki z fasolą i babeczki podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy. wypełnienie: Mleko skondensowane wstawiamy z puszce do garnka wypełnionego wodą tak aby woda niemal zakrywała puszkę. Gotujemy przez 2 godziny, następnie studzimy. (uwaga
Bon appetit mon amieświątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół szklanki orzechów drobno posiekanych(...)biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodziedelikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej masłem lub margaryną tortownicy o średnicy ok. 26 cm (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Orzechy uprażyć i zmienić po czym dodać cukier i masło, całość zmiksować do powstania gęstej, kremowej masy. Posmarować kremem ciasto. Piec w temperaturze 190 st.C około 35-40 minut. Smacznego
Z notatnikabawić, więc zamiast straszyć mężczyzn, częstowały ich pączkami. Nie były one jeszcze podobne do dzisiejszych. Przyrządzano je z ciasta chlebowego, faszerowano słoniną i smażono na smalcu. Pod koniec XVIII w. pojawiły się pączki słodkie, ale jeszcze bez nadzienia. W kilku ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały dzisiejszego smaku
Życie zamknięte w smakutwarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi mąką. Kopytka może nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to były pyszne. Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu(...)ubite białko i żółtko. Wszystko wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto kłaść porcjami na posypaną mąką stolnicę i rękoma posypanymi mąką formować wałki. Z wałków wycinać kopytka. Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia wszystkich kopytek. Masło rozpuścić na patelni, dodać orzechy i kopytka. Smażyć do momentu aż kopytka się zarumienią
Mama Gotujebyło wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :) No to zapraszam na pączusia. A może dwa? ;) Składniki ciasta: około 1 kg mąki pszennej , 8 dkg świeżych drożdży , 1 szklanka mleka(...)drobno i uprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier, cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto, jakie Wam proponuję jest szybkie
Codzienna kuchnia niecodzienna