ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:504/988)

Torcik marchewkowy 163

kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady. Sk ł adniki Ciasto - tortownica 21 cm: 100 g marchwii 150 ml oleju rzepakowego 100 g cukru 2 jajka 1 płaska łyżeczka cynamonu 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki wiórek kokosowych Krem 250 g mascarpone(...)miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy

słodki bratek
Ciasteczka migdałowe 163

gałki muszkatałowej 100 g masła pół łyżeczki esencji migdałowej jajko orzechy   W misce wymieszaj mąkę ryżową, mąkę migdałową oraz mąkę gryczaną. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon, gałkę muszkatałową, esencję migdałową oraz masło pokrojone w kostkę i jajko. Całość dokładnie zagniataj, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Gdy będzie zbyt suche, możesz dodać trochę wody. Gotowe ciasto(...)wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odrywaj niewielkie ilości ciasta, formuj z nich kulę, lekko spłaszcz ją od góry i układaj na blasze, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami. Na wierzch każdego ciasteczka wciśnij dowolne orzechy. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego   Artykuł Ciasteczka migdałowe

365 dni dookoła kuchni
Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe 236

koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam i już

Made By Mom And Son
Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 222

pomidorami ciągnącą się mozzarellą. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI : ** ciasto francuskie – 1 arkusz ** suszone pomidory – 100 g ** mozzarella – 150 g ** pesto Rosso – 4 łyżki ** jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PESTO ROSSO : * Suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą

Ostra na Słodko
Torcik migdałowo pistacjowy 396

ostatnią warstwę będą stanowić herbatniki (wyjdzie 7 warstw z herbatników). Czekoladę na polewę rozpuszczamy w mokrofali (lub kąpieli wodnej) z olejem arachidowym (możemy też zrobić inną, jaką lubimy). Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Gdy czekolada zastygnie, torcik zawijamy w folię i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki. Po wyjęciu, kroimy na trójkąty (można też na plastry(...)powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym 199

pieczenia  -1 cukier waniliowy -3 żółtka -3 łyżki śmietany gęstej 12 lub 18% -3/4 szkl orzechów włoskich-drobno zmielonych -3/4 szkl cukru pudru KREM MAŚLANY -120g masła -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -kilka kostek czekolady mlecznej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Loukoumades czyli greckie pączki 239

słodko. Te ciasteczka to coś jak nasze pączki. Idealne z karmelem i orzeszkami. Częstujcie się! Składniki : Ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 5cm pasek drożdży * 2 szklanki ciepłej wody * łyżeczka soli * olej do smażenia Syrop: * pół szklanki cukru trzcinowego * szklanka wody * łyżeczka cynamonu * orzechy do posypania ciasteczek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać pół szklanki mąki i mieszać

Magiczne Życie Marty
Babka czekoladowa 209

szklanki kakao 0,5 szklanki czekolady deserowej 1 szklanka maślanki 0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować

Mechanik w kuchni
Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 220

pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem

Smakowy Raj
Piękny Cygan 306

zachwyci niejednego łasucha swą mieszanką smaków, ciemne ciasto to wspaniała gama dodatków, które nadają ciastu niepowtarzalny mix smaków, warto włączyć do udanych przepisów, zapewniamy! Składniki: 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 6 jajek 20 dag mielonego maku 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)biszkoptów Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy z mąką dodajemy stopniowo do ucieranej masy na koniec, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut

kgwjanczewo
KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 264

pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od obróbki termicznej orzechów zamieniłam mąkę migdałową na kokosową. Tych, którzy mają obawy co do smaku uspokajam, że kompletnie nie czuć w niej słodkiego kokosa Dzięki serowi, przyprawom i dodatkom smakuje równie wybornie jak niejedna tradycyjna

Ola la LCHF
Makowiec 236

minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalewamy wrzącą wodą, studzimy, a następnie odsączamy(...)puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt.  Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut

Cynamonowe szczęście
Staropolski piernik 344

wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?  Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku(...)Zdecydowałam się właśnie na tego piernika, gdyż znalazłam w nim to, co najbardziej lubię - miód i orzechy. Początkowo zawsze sceptycznie podchodzę do nowych przepisów, jednak idąc za przykładem szefa Gałązki wiedziałam, iż się nie zawiodę.  Zakasałam rękawy, wymieszałam składniki i upiekłam ciasto, które okazało się prawdziwym rarytasem. Nie wiem, co znaczy dla was smak piernika, ale dla mnie

Sajkofanka smaku
Chlebek bananowy 226

mokrych. Białka ubij na sztywną i puszystą pianę, a na koniec delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, połącz z ciastem. Masę przelej do foremki i piecz ok. 45- 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Polej miodem, posyp orzechami i zjadaj np. z domowym dżemem. Wartość odżywcza Kalorie: 1463 kcal Białka: 37 g Tłuszcze: 50 g Węglowodany

Mrs. Endorfina
Sernik z białą czekoladą i orzechami arachidowymi 212

kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru Na wierzch: 2 opakowania śmietanki 30% 150 g orzechów arachidowych tabliczka białej czekolady pół szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej      Ciasteczka dyniowe rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na tortownicę, dociskamy(...)mąką, pozbywając się grudek. Podgrzewamy na wolnym ogniu razem z cukrem, czekoladą i orzechami, cały czas mieszając - łatwo się przypala. Powinna powstać masa o konsystencji budyniu lub nawet odrobinę bardziej gęsta; w razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej.      Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem

sama złodycz
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 543

pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki

Poezja smaku