Pyszne i trochę uzdrowione ciasto marchewkowe. Dodatkowo ciasto jest bezglutenowe. Składniki: 4-5 średnich marchewek 1 jajko 0,5 szkl wiórków kokosowych 0,5 szkl rodzynek 0,5 szkl orzechów ziemnych posiekanych 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 szkl cukru 200 ml maślanki 1 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego keksówka 12x24 Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, cukier, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, olej i maślankę. Przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia . Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej, migdały MAKAR , płatki migdałowe MAKAR , żurawina MAKAR, orzechy laskowe MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ostrym nożem wykrawam w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystuję do zrobienia brzegu. Ciasto układam
Tradycyjna kuchnia Kasiprzylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie borówki wymieszane z jagodami bądź dżemem jagodowym i ewentualnie dosłodzone do smaku. Następnie(...)jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami
Przepysznik - BLW i nie tylkomojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek
moj przepis naziemnych 2 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni(...)Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podgrzewamy, mieszamy je z miodem, jeśli chcemy je dosłodzić. Takim malinowym sosem polewamy każdy placek, układamy na nim plasterki świeżej figi i posypujemy orzechami. Palce lizać
Quinoa Raz!łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczka soli Składniki na pesto: 1 pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych 4 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ze składników na chleb zagnieść ciasto Do dobrze wymieszanych składników sypkich z drożdżami dolewaj stopniowo wodę, cały czas wyrabiając Ciasto
Proste Potrawychodziło za mną dwa lata i wreszcie udało się zrealizować plan. Delikatne kwiaty cukinii z delikatnym farszem w chrupiącym cieście... to nie może smakować źle! Składniki (na 2 - 3 porcje) 10- 12 kwiatów cukinii 100 gram sera ricotta garść orzechów włoskich sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 łyżeczki(...)posiekanej bazylii Kwiaty cukinii myję, osuszam i wycinam pręciki. Orzechy włoskie siekam drobno i mieszam z srem ricotta oraz szczyptą soli i pieprzu. Taką mieszanką nadziewam kwiaty cukinii a czubki kwiatków mocno zwijam. Jajko mieszam z mlekiem, mąką i proszkiem. W garnku rozgrzewam olej. Nadziane kwiaty maczam w cieście i smażę na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Usmażone kwiaty przekładam
Mango Papajabanany 1 czubata łyżka miodu olej do smażenia 3-4 tabliczki gorzkiej czekolady Opcjonalnie posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć(...)ciasto było dość gęste, stąd radzę najpierw dać 1/4 szklanki i ewentualnie jeszcze dolać). Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju. Ja delikatnie smaruję olejem, za pomocą pędzla, patelnię do naleśników. Jak lekko przestygną, naleśniki posmarować gęstym mleczkiem kokosowym, ułożyć banana i zwinąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać nią naleśniki tworząc wzory. Opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi
Fabryka pomysłówkażdym dniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami. Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz więcej z kolei orzechów, brukselki, dyń - tych malutkich Hokkaido i tych o gabarytach dużej piłki lekarskiej. Pojawiają się już pomarańcze, lecz na te najsłodsze trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś(...)nadejdzie czas, podzielę się z Wami przepisami (pewnie jakoś w połowie listopada, po urodzinach mojego syna) :) A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami , póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :) Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny
Posadzone i zjedzonetutaj Ponadto: 3-4 jabłka (pokrojone w kostkę i duszone z odrobiną cukru i łyżeczką soku z cytryny w rondelku na małym odniu około 10 minut) 100 g włoskich orzechów (posiekanych i podsmażonych w rondelku z odrobiną miodu i masła) Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce(...)ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Do wgłębienia nakładamy trochę wystudzonych jabłek i uprażonych orzechów
Walijskie Pichcenieucierając do momentu aż masa zbieleje i będzie gładka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina suszona itp. ) wymieszaj z przesianą mąką , w ten sposób nie opadną na dno ciasta. Mąkę wsyp do utartej masy, wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę , wymieszaj lekko z ciastem. Gotowe ciasto
Przepisy i porady kulinarnetrójkąty i kwadraciki wielkości środka każdej wyciętej gwiazdki mak + siemię lniane do posypania (opcjonalnie sezam, pokruszone orzechy) 1 małe jajko roztrzepane + pędzelek do smarowania forma do wycinania ciastek - gwiazdka (oczywiście może być inna, niech poniesie Was fantazja;) papier do pieczenia Przygotowanie gwiazdek: ciasto lekko rozwałkujemy, wycinamy gwiazdki, smarujemy jajkiem i posypujemy naszą posypką, pieczemy kilka minut w temp. 200C
Zasmakuj Kuchnicukru pudru 250 g miękkiego masła dodatkowo: 30 g migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20.11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni. Składniki: 500 litra miodu lipowego 250 g ksylitolu 250 g masła 1 kg mąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło) 3 jajka(...)ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia.Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę,orzechy i przyprawy do piernika( sama zredukowałam).Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski,zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy
Różowa kuchniaStary przepis jeszcze od moich dziadków .Ciastka nie są skomplikowane a fajnie się je robi . przygotowanie ciasta orzechowego blaszka 24 na 24 20 dag margaryny 14 dag cukru kryształu to wszystko ucieramy potem dodajemy 14 dag zmielonych orzechów włoskich 7 dag mąki tortowej i dalej ucieramy na końcu dodajemy 3 ubite białka na sztywno i wymieszać łyżką . Masę wykładamy
Moje Wyrobywww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 230g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 320g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki suchego maku 70g żurawiny (można użyć innych bakalii) 100g posiekanych orzechów włoskich (można użyć laskowych) 2 łyżki mieszanki kandyzowanych skórek 50g kandyzowanej papai(...)kolorowa posypka cukrowa (można pominąć lub dać posiekane orzechy) 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. 2. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać wszystkie bakalie i ciasto zagnieść rękoma, patrz FILM . 3. Z ciasta uformować taki
Mała Cukierenkaciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Składniki na farsz: * pół kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kwaszonej z marchewką Orzech ) * 250 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 4-5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * sól(...)Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około 5 minut na mniejszym ogniu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdy rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm. Na każdym prostokącie wyłożyć na środku farsz wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w rulonik i skleić łączenie
Zrób to smacznie