ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:503/988)

Faworki vel chrust 206

bawić, więc zamiast straszyć mężczyzn, częstowały ich pączkami. Nie były one jeszcze podobne do dzisiejszych. Przyrządzano je z ciasta chlebowego, faszerowano słoniną i smażono na smalcu. Pod koniec XVIII w. pojawiły się pączki słodkie, ale jeszcze bez nadzienia. W kilku ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały dzisiejszego smaku

Życie zamknięte w smaku
Kopytka z dynią 167

twarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi mąką. Kopytka może nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to były pyszne. Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu(...)ubite białko i żółtko. Wszystko wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto kłaść porcjami na posypaną mąką stolnicę i rękoma posypanymi mąką formować wałki. Z wałków wycinać kopytka. Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia wszystkich kopytek. Masło rozpuścić na patelni, dodać orzechy i kopytka. Smażyć do momentu aż kopytka się zarumienią

Mama Gotuje
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 212

było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :) No to zapraszam na pączusia. A może dwa? ;) Składniki ciasta: około 1 kg mąki pszennej , 8 dkg świeżych drożdży , 1 szklanka mleka(...)drobno i uprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier,  cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto, jakie Wam proponuję jest szybkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 212

cukru    - 2 jajka (osobno białka i żółtka)    - 2 białka (pozostawione od kruchego ciasta)    - 100g dobrych, najlepiej domowych powideł (bez cukru)    - 1 łyżka miodu    - 40g mielonych migdałów    - 40g rozdrobnionych orzechów (u mnie laskowe)    - kilka kropli olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem (350g), dokładnie wymieszać i odstawić. Następnie(...)masło i mieszamy do rozpuszczenia (możemy również stopić masło w osobnym naczyniu). Do masy makowej dodajemy ksylitol (lub cukier) oraz miód i mieszamy. Następnie wsypujemy mielone migdały oraz rozdrobnione orzechy, 2 żółtka, kilka kropli olejku migdałowego oraz powidła i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowywania masy serowej, ubite białka dodamy na samym końcu. * masa serowa:    - 800g dobrego

Smaczne Zdrowe
Mazurek bakaliowy (Torta con frutta secca per Pasqua) 161

żółtka otarta sk ó rka z cytryny Nadzienie 500 gram bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki) 200 gr powideł śliwkowych (powidła wed ł ug własnego uznania) Polewa 70 gr cukru pudru sok z cytryny 1 żółtko 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, otartą skórkę

La grande e la piccola cuoca
Naleśniki po węgiersku "Palacsinta" 185

porcje           ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej   szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia     nadzienie 3 łyżki dżemu morelowego 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich skórka z 1 cytryny  sos czekoladowy 1 tabliczka czekolady 3 łyżki

Smakowite Dania
Piernik siostry Leonilli 137

Ostatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny. Składniki(blaszka 23/33): mąka pszenna(...)przemian po jednym żółtku i cukier. Następnie dodajemy miód i śmietanę. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

kulinarne odsłony pati
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 131

Zapewne często przeprowadzacie  inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z

Tajemnice Smaku
Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 223

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)olej z orzechów włośkich w Lidlu za 1,99 wieć dodałam do masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym. Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe

greenscarf
Ciasto kakaowe bez cukru i tłuszczu 237

Lawendowy Dom" fajny przepis na ciasto bez tłuszczu i cukru. Co nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam! 150 g mąki pszennej (niepełna szkl.) 100 g zmielonych orzechów włoskich łyżeczka sody łyżka kakao łyżeczka cynamonu 2 jabłka duży, dojrzały banan 50 g daktyli suszonych mała garść suszonej żurawiny(...)rodzynków Mąkę, orzechy, cynamon, sodę i kakao wymieszać w dużej misce. Daktyle pokroić i razem z rodzynkami i żurawiną wymieszać ze składnikami w misce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do miski, wymieszać. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Masa będzie dosyć gęsta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec

Smakołyki Asi
DOMOWA MASA MAKOWA 214

suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki(...)pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można dolać jeszcze troszkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 233

urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę,   migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można(...)masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą

Mania Gotowania
Bawole oko 228

najbardziej tak. Tylko, że wróciliśmy dość późno. Lecz dla chcącego, nic trudnego. I tak oto mamy dziś do kawki bawole oko . Chociaż nie wiem czemu tak się nazywa to ciasto. Mnie w ogóle tak się nie kojarzy.   Lecz nie ja wymyślałam nazwę.  Ale w smaku jest bardzo fajniutkie, takie delikatne i kruche. Naprawdę polecam wypróbować ten przepis. Składniki(...)łyżeczki kakao 1 słoiczek powideł śliwowych bakalie- ja użyłam skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu wbijam jajka i ponownie zagniatam. Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Jedna większa, druga troszkę mniejsza. Większą część chowam

Ciasteczkowy Potwór
Torcik marchewkowy 163

kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady. Sk ł adniki Ciasto - tortownica 21 cm: 100 g marchwii 150 ml oleju rzepakowego 100 g cukru 2 jajka 1 płaska łyżeczka cynamonu 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki wiórek kokosowych Krem 250 g mascarpone(...)miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy

słodki bratek