ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:522/988)

drożdżowe bułki z makiem 136

masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich  40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru Mak zagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy

Anielskie wypieki
Rogaliki z masą orzechową 200

cukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy

Zainspirowana w kuchni
Babka orzechowa z rodzynkami 144

białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić

Ala piecze i gotuje
Keks 181

miękkiego masła  bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich   Sposób przyrządzenia:   Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie

pieprzny smaczek
Babeczki karmelowo-orzechowe z czekoladą 147

kakao 1 szczypta soli wypełnienie: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane(...)bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15  minut. Po tym czasie zdejmujemy papierki z fasolą i babeczki podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy. wypełnienie: Mleko skondensowane wstawiamy z puszce do garnka wypełnionego wodą tak aby woda niemal zakrywała puszkę. Gotujemy przez 2 godziny, następnie studzimy. (uwaga

Bon appetit mon amie
świąteczny keks 143

świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą.   Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół szklanki orzechów drobno posiekanych(...)biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe Brownie z kremem orzechowym 105

delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej masłem lub margaryną tortownicy o średnicy ok. 26 cm (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Orzechy uprażyć i zmienić po czym dodać cukier i masło, całość zmiksować do powstania gęstej, kremowej masy. Posmarować kremem ciasto. Piec w temperaturze 190 st.C około 35-40 minut. Smacznego

Z notatnika
Faworki vel chrust 157

bawić, więc zamiast straszyć mężczyzn, częstowały ich pączkami. Nie były one jeszcze podobne do dzisiejszych. Przyrządzano je z ciasta chlebowego, faszerowano słoniną i smażono na smalcu. Pod koniec XVIII w. pojawiły się pączki słodkie, ale jeszcze bez nadzienia. W kilku ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały dzisiejszego smaku

Życie zamknięte w smaku
Kopytka z dynią 129

twarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi mąką. Kopytka może nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to były pyszne. Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu(...)ubite białko i żółtko. Wszystko wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto kłaść porcjami na posypaną mąką stolnicę i rękoma posypanymi mąką formować wałki. Z wałków wycinać kopytka. Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia wszystkich kopytek. Masło rozpuścić na patelni, dodać orzechy i kopytka. Smażyć do momentu aż kopytka się zarumienią

Mama Gotuje
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 170

było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :) No to zapraszam na pączusia. A może dwa? ;) Składniki ciasta: około 1 kg mąki pszennej , 8 dkg świeżych drożdży , 1 szklanka mleka(...)drobno i uprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier,  cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto, jakie Wam proponuję jest szybkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 149

cukru    - 2 jajka (osobno białka i żółtka)    - 2 białka (pozostawione od kruchego ciasta)    - 100g dobrych, najlepiej domowych powideł (bez cukru)    - 1 łyżka miodu    - 40g mielonych migdałów    - 40g rozdrobnionych orzechów (u mnie laskowe)    - kilka kropli olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem (350g), dokładnie wymieszać i odstawić. Następnie(...)masło i mieszamy do rozpuszczenia (możemy również stopić masło w osobnym naczyniu). Do masy makowej dodajemy ksylitol (lub cukier) oraz miód i mieszamy. Następnie wsypujemy mielone migdały oraz rozdrobnione orzechy, 2 żółtka, kilka kropli olejku migdałowego oraz powidła i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowywania masy serowej, ubite białka dodamy na samym końcu. * masa serowa:    - 800g dobrego

Smaczne Zdrowe
Mazurek bakaliowy (Torta con frutta secca per Pasqua) 124

żółtka otarta sk ó rka z cytryny Nadzienie 500 gram bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki) 200 gr powideł śliwkowych (powidła wed ł ug własnego uznania) Polewa 70 gr cukru pudru sok z cytryny 1 żółtko 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, otartą skórkę

La grande e la piccola cuoca
Naleśniki po węgiersku "Palacsinta" 139

porcje           ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej   szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia     nadzienie 3 łyżki dżemu morelowego 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich skórka z 1 cytryny  sos czekoladowy 1 tabliczka czekolady 3 łyżki

Smakowite Dania
Piernik siostry Leonilli 80

Ostatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny. Składniki(blaszka 23/33): mąka pszenna(...)przemian po jednym żółtku i cukier. Następnie dodajemy miód i śmietanę. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

kulinarne odsłony pati
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 71

Zapewne często przeprowadzacie  inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z

Tajemnice Smaku
Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 159

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)olej z orzechów włośkich w Lidlu za 1,99 wieć dodałam do masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym. Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe

greenscarf
Ciasto kakaowe bez cukru i tłuszczu 195

Lawendowy Dom" fajny przepis na ciasto bez tłuszczu i cukru. Co nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam! 150 g mąki pszennej (niepełna szkl.) 100 g zmielonych orzechów włoskich łyżeczka sody łyżka kakao łyżeczka cynamonu 2 jabłka duży, dojrzały banan 50 g daktyli suszonych mała garść suszonej żurawiny(...)rodzynków Mąkę, orzechy, cynamon, sodę i kakao wymieszać w dużej misce. Daktyle pokroić i razem z rodzynkami i żurawiną wymieszać ze składnikami w misce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do miski, wymieszać. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Masa będzie dosyć gęsta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec

Smakołyki Asi