jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki. Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków. Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę. Z ciasta dzielimy na 2-3 części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia. Podajemy
Moniki SmakołykiTen mazurek gościł na moim świątecznym stole, ale myślę że pokrojony na batoniki spokojnie może służyć jako pożywny energetyk. Do szkoły, pracy, uczelni, na wycieczkę rowerem
Moje Małe CzarowanieCo zrobić gdy rodzina ma podzielone zdanie na temat ulubionego ciasta? Oczywiście pogodzić ☺ i śmiało przygotować seromakowiec. Ciasto łączy masę makową i serową w jedną pyszność
Tylko pysznieWszyscy dziś zajadają rogale a ja jem bajaderkę. Przepis dostałam od mojej koleżanki w pracy Ali, a skąd ona go wzięła nie mam pojęcia. Niewiele ma
Moje Małe CzarowanieWaszym ulubieńcem? 7 dań ze śliwkami, których musisz spróbować Drożdżówki ze śliwkami Ryż na mleku ze śliwkami Jaglane brownie ze śliwkami Ciasto owsiane ze śliwkami Bezglutenowe racuszki z karmelizowanymi śliwkami Jaglane knedle ze śliwkami Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi Czytaj więcej – przepisy ze śliwkami Artykuł 7 dań ze śliwkami, których musisz spróbować pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnisernik świąteczny w wykonaniu mamy czy babci nigdy nie dorówna wersji fit super light bez cukru i wszystkiego. Przepisów na to ciasto znajdziemy mnóstwo – tych tradycyjnych, czy też tych bardziej nowoczesnych, w których miejsce twarogu zastępują rozmoknięte orzechy nerkowca, czy w innej wersji tofu lub kasza jaglana. Dziś z okazji Święta Sernika zapraszam Was na mój osobisty ranking najlepszych
365 dni dookoła kuchniNa świątecznym stole, choć mój jest w tym roku zupełnie gdzie indziej niż w domu, nie powinno zabraknąć mazurków i bab. Dziś pomysł na mazurek bardzo
Moje Małe Czarowaniemąki kukurydzianej lub ziemniaczanej łyżka cynamonu łyżeczka imbiru 100 g gładkiego masła orzechowego spód: 100 g płatków owsianych 100 g orzechów włoskich/pekan 60 g oleju roślinnego Sos toffi- przepis znajdziecie tu Przygotowanie: Składniki na spód ciasta zblendować. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dno formy wykleić ciastem. W dużej misce zblendować fasolę, bananam cukier, masło orzechowe i puree z dyni
greenscarfgładką masę, dodajemy sól i jajka. Miksujemy, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się ciasta. Wszystkie nasze kulki lekko zgniatamy ręką. Pamiętajmy
kruche babeczkiTa tarta to magiczne ciasto. Magicznie smakuje, magicznie pachnie a najbardziej magicznie znika. Tarta jest szybka w wykonaniu, tylko potrzebuje chwilę w lodówce aby była dobra
Moje Małe Czarowaniemaszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę i rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki i zalej spirytusem. Do masy dodaj następnie orzechy i wymieszaj dokładnie, wstaw całość do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia, nadaj mu kształt jajka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nakłuj ciasto widelcem
Garniec MagalieAjj, ależ dziś będzie rozpusta! Przygotowałam dla Was kolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód
Ostra na Słodkoobierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj ją do ciasta i ponownie zamieszaj. Za pomocą dużej łyżki wykładaj porcje ciasta na patelnię nie wymagającą użycia tłuszczu i smaż placuszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, orzechami, świeżymi owocami, posiekaną czekoladą. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje
Roślinna - blog wegańskiNie macie pomysłu na szybkie dania sylwestrowe? Spodziewacie się gości i chcielibyście podać szybkie przekąski? Idealnie sprawdzą się Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i
Moja Delicja