ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:543/988)

Chrupanka Orzechowa 210

margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Nadzienie : 80 g masła 2 łyżki miodu 5 łyżek cukru ¼ szklanki mleka 200 g posiekanych orzechów włoskich  Masło, miód, cukier i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)posiekane orzechy a następnie garść siekanych bakalii:   u mnie: morele i daktyle .Mieszamy i lekko studzimy ( masa ma nie być twarda- w przypadku gdyby tak się stało- należy rozcieńczyć mlekiem, podgrzać i znów schłodzić).   WYKONANIE: Po schłodzeniu ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm. wykładamy nadzienie orzechowe zwijamy ściśle     smarujemy roztrzepanym

Domowe ciasta
Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym 248

Polewa orzechowa: – 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie) – 125g masła – 1/2 szklanki cukru – 3-4 łyżki miodu Na stolnicy zrobić stożek z mąk, z wgłębieniem w środku. W zgłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie(...)uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumieni

Smaki Armine
Świąteczny sernik 2854

skórki pomarańczowej w syropie Dodatkowo: 40 dag  masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg(...)minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę krówkową, posypać orzechami. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Piernik otrębowy 151

serka białego Emilka lub serka homogenizowanego 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku około 15 rozkruszonych tabletek stewi opcjonalnie orzechy/ rodzynki/ żurawina (ja niestety nie dysponowałam takimi rarytasami;p) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut doskonale smakuje z powidłami śliwkowymi ! ;D SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Galette z serem i truskawkami 324

fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty(...)twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. 352

tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a więc jeżeli dodacie jakiekolwiek bakalie czy pestki, to bardzo proszę, a by nie przekraczały one połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie wycinać dowolne kształty, a ciacha po upieczeniu

greenscarf
Bułeczki drożdżowe ze śliwką i kruszonką. 234

drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki : Ciasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 4 łyżki płatków owsianych ew. posiekane orzechy Śliwki ( u mnie akurat mrożone) Wykonanie: W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże

Malinowa Kawiarenka
Chlebek bananowy z mango i jagodami goji 194

Chleb bananowy (ang. Banana bread ) – amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji.   Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki cukru(...)jajka i cukier – mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe, lekko oprószone mąką jagody goji i pokrojone na małe kawałki plastry suszonego mango – łączymy składniki. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 75 minut (do suchego patyczka). Upieczony chlebek studzimy na kratce. Chlebek bananowy z mango i jagodami

mojewypiekiinietylko
Korzenne, dyniowe ciasto farmera 209

bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bo jest bardzo sycące. Można rozkoszować się jego smakiem przy gorącej herbacie z imbirem i goździkami, kocem oraz ulubionej książce. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru  niecała szklanka poszatkowanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek(...)szklanki oleju Przygotowanie: Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem i solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 w nagrzanym

Słodka Strefa
Sernik cynamonowy z masłem orzechowym ciasteczkami korzennymi (bez glutenu, cukru białego) 165

cynamon (u nas po prostu dużo 😃 ) Dodatkowo - pasta orzechowa 5-mix  Nutura -orzechy różnego rodzaju SPÓD I CIASTECZKA 1. W garnuszku rozpuścić olej, miód, ksylitol i przyprawy. 2. W misce wymieszać mąki i sodę. 3. Do suchych składników dodać mokre oraz rozmieszane jajko i wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 4. Ciastem wylepić spód

Candy Pandas
Mazurek bakaliowy 187

ulubionych był mazurek bakaliowy . Pełno bakalii na kruchym, delikatnym cieście, zapieczonych w migdałowej masie. Po prostu pyszny. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, nadzienie : 500 g pokrojonych bakalii – migdały, orzechy, rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa,... 200 g kwaskowej marmolady

królestwo garów
Ciasto bananowe z cynamonem 187

masła orzechowego (3 czubate łyżki)- jeżeli z jakiegoś powodu nie jesz/nie lubisz/ograniczasz orzechy to możesz zastąpić dwolnym delikatnym w smaku olejem roślinnym, tj. 120-150 ml. Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na gładką masę banany (1-2 odłóż do dekoracji/na wierzch ciasta, cukier i masło orzechowe. Do powstałej masy przesiej mąki, 2/3 cynamonu i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia

greenscarf
Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 175

Super słodkie wegańskie ciasto! Macie ochotę? Bez jajek, mąki, cukru, masła, glutenu za to diabelsko słodkie :) Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK. Zamiast wiśni namaczanych w alkoholu dodałam maliny a zamiast orzechów włoskich, migdały. 320 g świeżych daktyli bez pestek 0/5 szklanki mielonych migdałów 0/5 szklanki wiórków kokosowych garść bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki dobrej

Mienta blog
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1781

powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego maku pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1 łyżka suszonej skórki(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez

Domowa Cookierenka Agi
CIASTO UCIERANE (bez glutenu, jajek, nabiału) 189

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczona ½  szklanki erytrytolu lub ksylitolu ( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie) 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego) 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bakalie: suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne PRZYGOTOWANIE 1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania