ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:552/988)

Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 269

mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 12-15 minut gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia  laskę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik z powidłami i czekoladą 146

zasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g(...)dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy miód. Wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy sypkie składniki mieszając szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy wzdłuż

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffiny dyniowe 80

połączenia składników. Podczas przygotowywania ciasta ucieranego czas jest bardzo istotny. Zbyt długie mieszanie składników spowoduje, że ciasto będzie twarde i nie wyrośnie . Dzieje się tak, ponieważ soda i proszek do pieczenia (który dodajemy do ciasta) w wilgotnym środowisku bardzo szybko aktywuje się . Oznacza to, że nasz środek spulchniający reaguje z innymi składnikami ciasta produkując gazy . Gazy te ulatniają się przez(...)suchych i mokrych. Ciasto ucierane po połączeniu składników musi być jak najszybciej przelane do foremek , a blachę z foremkami od razu umieszczamy w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku . Nagrzany piekarnik jest kolejnym czynnikiem, od którego zależy sukces naszych muffinek. W nie nagrzanym piekarniku, tj. i poza nim, ciasto traci spulchniające pęcherzyki . Ze względu na niską temperaturę piekarnika ciasto długo pozostaje płynne

SmartBake.pl
Pełnoziarniste scones z orzechami laskowymi i pomidorowa pasta z soczewicy 86

kupuję. I w pasty się wkręciłam i w strączki. I teraz z tym mam największe flow.  Stąd przepis poniżej. Jako inspiracja. Dla Was.  Pełnoziarniste scones: 50 g orzechów laskowych 220 g mąki orkiszowej lub pszennej typ 2000  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki soli  50 g masła 130 ml wody  Pomidorowa pasta(...)pieprzu  2 łyżki koncentratu pomidorowego  6-7 suszonych pomidorów  1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów  Posiekaj drobno orzechy, wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło i wodę a następnie zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. Rozwałkuj przygotowane ciasto na blacie podsypanym mąką na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką bułeczki. Blachę do pieczenia

Mango Papaja
Ciasteczka okienkiem 106

laskowych Wykonanie: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone zimne masło, jajko i mielone orzechy. Ze składników zagnieść kulę, zawinąć w folię, włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 4 mm w połowie ciasteczek zrobić okienko, piec ok 12 minut w nagrzanym  piekarniku do 180 stopni

Pomysłowa kuchnia
Bajaderki na mleku kokosowym 81

najczęściej bywa, bajaderki robimy z resztek ciasta lub z napoczętych ciastek - u mnie to drugie. Wykorzystałam więc herbatniki, biszkopty, maślane ciasteczka, dodałam czekoladę, orzechy, mleko kokosowe i ... gotowe

Z Hrabiną w kuchni
Kuleczki dyniowe z żurawiną 110

zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto rozdrabniamy w malakserze na drobną kruszonkę. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładką, masę. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, umieszczając w środku żurawinę lub rodzynkę i przekładamy je do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie oblewamy

Mienta blog
Sernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi 181

pieczemy sernik przez ok. 1h bez otwierania piekarnika. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch sernika dekorujemy po całkowitym przestudzeniu ciasta. Masę krówkową podgrzewamy lekko ze śmietanką w małym rondelku, ciągle mieszając. Ciepłą wykładamy na wierzch sernika. Orzechy i płatki migdałowe wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy przez kilka minut. Prażone orzechy i płatki od razu wykładamy na polewę karmelową

Raj dla Podniebienia
Irański płaski chleb barbari 201

barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): - 550 g mąka pszenna typ 550 lub 650 - 368 g woda

Przepisy na domowy ser i chleb
3-składnikowe ciasteczka z mlekiem skondensowanym (bez jajek) 122

Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 70g mleka skondensowanego słodzonego 100g masła 125g mąki pszennej Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez minimum 30 minut, a następnie uformować z niego kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć za pomocą widelca. Ciastka piec w rozgrzanym

Di gotuje
TRUFLE CZEKOLADOWE Z MASCARPONE 169

użyłam malaksera), dodajemy do nich cukier waniliowy, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i zagniatamy jak ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na jakieś 20-30 minut ze schłodzonej masy formujemy kulki   wielkości orzecha włoskiego, które następnie zanurzamy w roztopionej czekoladzie wymieszanej z olejem, trufle odkładamy na paper do pieczenia , następnie dekorujemy ozdobną posypką

Słodkie zapomnienie
Pierniczki biszkoptowe przekładane masą orzechową 176

termoobieg). Masę biszkoptowo-piernikową przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę

Kuchnia u Krysi
Orzechowe babeczki - bez cukru i mąki 143

orzechy mielimy w młynku do kawy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z szczypta soli na sztywna pianę. Dodajemy zmielone orzechy, żółtka i syrop klonowy. Miksujemy. Dodajemy przesiana przez sitko mąkę owsiana. Dokładnie mieszamy drewniana łyżka. Nakładamy ciasto do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy około 25 minut. Nie wyjmujemy od razu z piekarnika, uchylamy drzwiczki

Szkrab Je Sam
PĄCZKI PTYSIOWE 133

momentu aż ciasto będzie odstawało od ścianek naczynia. Gotowe ciasto przełóż do miski gdy nieco przestygnie dodawaj stopniowo po jednym jajku. Ciasto dopiero po dodaniu ostatniego jajka stanie się gładkie i dokładnie połączone. Z masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej w szerokim rondelku i delikatnie wrzucaj pączki. Smaż około 3-5 minut w zależności od wielkości. Usmażone pączki

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru 420

można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego

Mała Cukierenka
Kokosanki z mąki kokosowej 148

szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki kokosowej 1 duże jajko pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulki i spłaszczać. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do lekkiego zezłocenia

Czerwień i błękit
INKAwa deserowa z domową posypką orzechową 116

wielu domach po obiedzie pije się kawę i do tego jakieś ciasto lub ciasteczko.A gdyby tak połączyć deser z kawą?Oto moja propozycja Składniki: 1 czubata łyżka mielonych orzechów 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka kawy zbożowej Inka 100 ml gorącej wody 2-3 łyżki bitej śmietany 2 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego Przygotowanie: Najpierw robimy posypkę:orzechy mieszamy razem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 237

Następnie dodać jajka oraz mąki. Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam. Gotowe kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia

Monia miesza i gotuje
Pieczone jabłka 178

różny sposób, a najczęściej właśnie tak, jak Wam to dziś opisałam :-)  SKŁADNIKI Jabłka (nie wybierajcie jabłek tzw. do ciasta - maja tendencję do rozpadania się po upieczeniu, a tu nie o to chodzi) dowolne bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa itp.) po 2/3 łyżki na każde jabłko miodu lub syropu trzcinowego cynamon, kardamon Jabłka myjemy, ścinamy górę

Czary - gary w kuchni
Pierogi z kozim serem 87

łyżki) koperek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera koziego robimy kulki z sera koziego, wielkości orzecha włoskiego. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy

R'n'G Kitchen
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 136

kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę z termo obiegiem. Po upieczeniu polać polewą

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 150

pozostawiamy do ostygnięcia.      W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 123

mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy

Rozpustne gotowanie