ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:553/988)

Muffiny dyniowe z sosem waniliowo cytrynowym 187

drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek

Monia miesza i gotuje
Kokosanki 206

kokosowymi. 3. Na blaszce/kratce rozkładamy papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy  kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach

My Culinary Art
RUMOWE BAJADERKI, JAK Z CUKIERNI :) 178

Ach bajaderki... Na studiach poznałam świetną dziewczynę, Gosię. Okazało się, że mieszkamy w tym samym mieście. Na początku nasza znajomość ograniczała się tylko do wspólnych dojazdów

Przepisy Aleksandry
CZEKOLADOWE KOCIE ŁBY 384

Deser "Kocie łby" ("Rocky Road") został stworzony w 1853 roku w Australii. Była to alternatywa dla zniszczonych podczas podróży słodyczy importowanych z

Przepisy Aleksandry
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 500

upiec biszkopt orzechowy/migdałowy/kokosowy wówczas składniki komponujecie wg schematu: BISZKOPT ORZECHOWY/MIGDAŁOWY/KOKOSOWY ( do tortów lub jako spód do ciast ) 5 jaj 3/4 szkl, drobnego cukru 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl, mielonych orzechów/ migdałów/ lub wiórki kokosowe Przygotowujemy jak biszkopt podstawowy.  *********************************************************************************************************************** Możecie upiec też biszkopt smakowy, z kisielem. W tym wypadku mąkę ziemniaczaną

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 254

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny

sama złodycz
Brzoskwiniowe easy love 136

zostanie kolejny rok z nami. Nie czułam się najlepiej w ten weekend, więc zdecydowałam się na najprostszą opcję, ciasto ucierane. Potrzebujemy: * 200g masła * 200g cukru drobnego * 4 jajka * 200g mąki * 16g proszku do pieczenia * 100g mąki migdałowej lub mielonych innych orzechów * 50g migdałów w płatkach lub siekanych * brzoskwinie - ja użyłam 14 owoców świeżych, mogą być też z puszki * garść malin(...)gładko. Potem jedno po drugim dodawałam ucierając jajka. Następnie łyżka po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę migdałową zmieszaną z posiekanymi migdałami. . Gotowe średnio gęste ciasto rozprowadziłam w tortownicy. Użyłam 28cm, jej dno wyłożyłam papierem do pieczenia.  Na ciasto ciasno położyłam owoce, w całości lub połówki, ale oczywiście bez pestek. Między brzoskwinie jeszcze kilka malin

I tu będę miała takie te
KETO MALINOWA CHMURKA (keto, LCHF, bez glutenu) 368

płatków migdałowych, ale jako że nie jest dokładnie znana bezpieczna temperatura podgrzewania orzechów, nasion i ziaren (mówi się o 140-160°C ) nie ryzykuję gdy nie ma takiej potrzeby. Tutaj świetnie smakuje także sama beza bez płatków. BTW całości bez słodzików w kremie, galaretce i cieście: 1810 g, 4044 kcal

Ola la LCHF
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 157

gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich  PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części(...)całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 163

drożdżówek 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych 1 słoik Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka Garść orzechów włoskich szczypta przyprawy korzennej (cynamon, wanilia, goździki, kardamon)  cukier puder do posypania 2 łyżki roztopionego masła   Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru(...)jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić na ok 1,5 cm plastry i ułożyć ślimaczki na blasze wyłożonej

Kulinarne Inspiracje
Trufle orzechowe w czekoladzie – całkiem zdrowe! 159

kruszeniem na mniejsze kawałki orzechy warto podprażyć przez kilka minut na patelni o grubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną(...)zdrowsze trufle. Wykorzystajcie tyle cukru, ile lubicie albo skorzystajcie z innego – koniecznie sypkiego – słodzika, np. erytrolu lub ksylitolu.   Z powstałej masy toczymy w dłoniach 18 kulek wielkości małego orzecha włoskiego – nie trzeba niczym smarować rąk, masa jest tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed

Karo in the Kitchen
Trufle orzechowe w czekoladzie – całkiem zdrowe! 153

kruszeniem na mniejsze kawałki orzechy warto podprażyć przez kilka minut na patelni o grubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną(...)zdrowsze trufle. Wykorzystajcie tyle cukru, ile lubicie albo skorzystajcie z innego – koniecznie sypkiego – słodzika, np. erytrolu lub ksylitolu.   Z powstałej masy toczymy w dłoniach 18 kulek wielkości małego orzecha włoskiego – nie trzeba niczym smarować rąk, masa jest tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed

Karo in the Kitchen
Chleb zmieniający życie 90

chleba Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste, choć czytałam, że zdarzają się problemy. Podam kilka wskazówek, które sprawią, że chleb na pewno się uda. W zasadzie przygotowanie chleba sprowadza się do namoczenia i wymieszania nasion. Ważne, aby przekładając ciasto do foremki odpowiednio ugnieść je i to tak mocno, aby nie było pustych przestrzeni. Jeśli tego nie zrobicie i ciasto nie będzie ściśle(...)star-full svg * { fill: #343434; } Chleb składający się ziaren, orzechów bez dodatku mąki. Course Pieczywo Cuisine International Keyword orzechy Prep Time 10 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 1 szklanka nasion słonecznika 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów laskowych 11 łyżek siemienia lnianego mielonego 3/4 szklanki siemienia lnianego

SprawdzonaKuchnia.pl
Wiewiórka kolejne wcielenie 202

blachę o wym. 20×30 cm ) ciasto: 3 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 średnie jabłka 1 banan garść rodzynek Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, lub pokroić(...)pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem

Kocham Czekoladę
Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 140

dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Wystudź piernik, możesz jego wierzch po wystudzeniu udekorować czekoladą rozpuszczoną i obsypać posiekanymi orzechami.  Aby wykonać mus z jabłek i pigwy musisz obrać owoce i podsmażyć na maśle do miękkości. Na końcu(...)tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu.  Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek, kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego

Mango Papaja