ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:553/988)

Kokosanki z mąki kokosowej 148

szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki kokosowej 1 duże jajko pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulki i spłaszczać. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do lekkiego zezłocenia

Czerwień i błękit
INKAwa deserowa z domową posypką orzechową 116

wielu domach po obiedzie pije się kawę i do tego jakieś ciasto lub ciasteczko.A gdyby tak połączyć deser z kawą?Oto moja propozycja Składniki: 1 czubata łyżka mielonych orzechów 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka kawy zbożowej Inka 100 ml gorącej wody 2-3 łyżki bitej śmietany 2 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego Przygotowanie: Najpierw robimy posypkę:orzechy mieszamy razem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 237

Następnie dodać jajka oraz mąki. Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam. Gotowe kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia

Monia miesza i gotuje
Pieczone jabłka 178

różny sposób, a najczęściej właśnie tak, jak Wam to dziś opisałam :-)  SKŁADNIKI Jabłka (nie wybierajcie jabłek tzw. do ciasta - maja tendencję do rozpadania się po upieczeniu, a tu nie o to chodzi) dowolne bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa itp.) po 2/3 łyżki na każde jabłko miodu lub syropu trzcinowego cynamon, kardamon Jabłka myjemy, ścinamy górę

Czary - gary w kuchni
Pierogi z kozim serem 87

łyżki) koperek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera koziego robimy kulki z sera koziego, wielkości orzecha włoskiego. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy

R'n'G Kitchen
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 136

kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę z termo obiegiem. Po upieczeniu polać polewą

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 150

pozostawiamy do ostygnięcia.      W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 123

mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy

Rozpustne gotowanie
W czasie deszczu dzieci... 146

masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę

KUCHARNIA
Placuszki z nutellą i orzechami 114

słodkości też się ma czasem ochotę ... Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: (ciasto naleśnikowe) 2,5 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli Nutella Orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE: Do naczynia wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Dolewamy wodę i mleko. Dosypujemy mąkę i wszystko razem łączymy

kulinarnyJa
Banany w cieście 161

pszennej  1/2 tabliczki czekolady  Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym  do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 167

się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 minut

Z miłości do słodkości
BROWNIES Z MALINAMI 186

się kucharzom Palmer House Hotel w Chicago. W 1893 roku pani Bertha Palmer zażyczyła sobie deseru, który byłby mniejszy od kawałka ciasta i można by go jeść prosto z pudełka. Początkowo brownies było podane z morelową glazurą i orzechami. Bertha Palmer (źródło: Wikipedia) Użyłam przepisu Nigelli Lawson, ale zamiast orzechów włoskich użyłam malin. Jako roztrzepana osoba często zapominam, że coś

Przepisy Aleksandry
Deser jogurtowo-owocowy: banan, kiwi, limonka 155

Deser owocowy z jogurtem i orzechami - owocowy mus z banana, kiwi i limonki Właściwie to miałam z okazji weekendu wrzucić przepis na ciasto, ale niestety klątwa drożdżowych wypieków wciąż mnie prześladuje. Wydawałoby się, że nic prostszego niż ciasto z automatu, wrzucić składniki, a resztę robi maszyna... a tu spektakularny zakalec :) Jak zwykle :) W zamian mam przepis na pyszny, orzeźwiający deser

Kraina Tysiąca Smaków