Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu. Dziś czekolada to nie tylko desery, ciasta, cukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny ! Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych(...)około 20 sztu k ) 150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt 70% i 50 g czekolady 47% kakao ) 250 g serka mascarpone 1 szklanka mielonych orzechów laskowych 1 łyżka powideł śliwkowych ( nie koniecznie ) Do polania: 200 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao ) 2 łyżki oleju, np arachidowy, ale może być
kolorowotorcikowoskładniki powinny mieć temperaturę pokojową. 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na górę ciasta 1,5 szklanki (210 g) mąki, może być pełnoziarnista 1 jajko 1/3 szklanki (80 ml) oleju 4 łyżki (50 g) cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 2 łyżki (40 g) masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: masło orzechowe100(...)kawałkami orzechów ulubione owoce cukier puder Przygotowanie: 1) Obrane banany rozgnieść widelcem na puree. 2) Do bananów dodać olej, cukier trzcinowy, jajko oraz masło orzechowe i wymieszać rózgą kuchenną. 3) Do masy bananowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). 4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Fitsweet.mePlacuszki wyszły bardzo smaczne, te na zdjęciach są "nagie", nieco później, gdy aparat odpoczywał już na dnie szuflady zostały przeze mnie "ubrane". Przyznam że z dodatkiem nutelli i posiekanych orzechów było im do twarzy. Składniki 2 jaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1/3 szkl. mleka około 1,5 szkl. mąki 6 łyżek cappuccino orzechowego 1 płaska(...)gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi
Kuchenne aromatytypu maliny/truskawki/borówki KRUCHY KAKAOWY SPÓD 1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście(...)minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut. Zostawić do wystudzenia. KREM Z AWOKADO 8. Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h. 9. Awokado
Candy Pandassię przepis na babeczki marchewkowe możecie wpaść zobaczyć ciasto marchewkowe z ozdobami z masy cukrowej i bezglutenowe ciasto marchewkowe. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić “do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Wszystkie składniki na polewę: twarożek, masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka
Ciastkozercypomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Podawać z jogurtem naturalnym, posypane orzechami włoskimi. Puree z dyni: 1 mała dynia Dynię umyć pokroić
Chocolate Muffin Blogskładniki: 240 g mąki 120 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 20 g orzechów włoskich 190 g bananów, obranych 110 g masła 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy i przesiewamy do miseczki. Banany rozgniatamy przy pomocy widelca na puree(...)puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane banany z maślanką i miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 180 st. C do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak Jedzeniachociaż brzmi to nieprawdopodobnie. Łączenie ubitych białek z pozostałymi składnikami ciasta to jak muskanie smyczkiem o struny, siekanie cebuli przypomina mi szaleńcze, podwójne staccato na flecie poprzecznym, a ugniatanie ciasta to są niczym ciężkie uderzenia rąk o klawiaturę fortepianu. Wszystko pod moją dyrygenturę. "Good cooking is an art, as well as form of intense pleasure... A recipe is only(...)ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam
W kuchni Karmel-itkinastępnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej i układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłyną się na boki. W każde ciasteczko wciskamy po 3 orzechy nerkowca i posypujemy jeszcze odrobiną sezamu. Pieczemy 20 minut. Wyciągamy, studzimy 15 minut na blaszce
Tajskie smakiformuję ciasteczka to korzystam tylko z jednej porcji ciasta a drugą nadal chłodzę. Nie podaję źródła przepisu, bo w internecie krążą praktycznie tylko dwie wersje tego przepisu i nie mogłam znaleźć bloga, na którym pojawił się przepis jako pierwszy. Ja ze swej strony dodałam do ciastek nieco mąki z orzechów laskowych, żeby nadać im ciekawszego smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type(...)chłodziłam 5-6h) Formować ciasteczka wielkości orzecha. Każde ciasteczko mocno obtoczyć w cukrze pudrze. Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 min w 170 stopniach. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pekajace-ciasteczka-mocno-czekoladowe/ MieszamWGarnku Artykuł Pękające ciasteczka mocno czekoladowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuaromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały Wszystkie bakalie jakie macie i lubicie(...)garści, należy je drobno pokroić 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka cynamonu Podstawą są jabłka i orzechy włoskie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić
Apetyczna babeczkaorzechów włoskich Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy. Dodajemy połowę do drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie(...)przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy karmelowy sos. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód, mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy
Mania Gotowaniałyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałów Mąkę przesiewamy, mieszamy z orzechami oraz cynamonem. Siekamy z masłem i żółtkiem, dodajemy śmietanę i zagniatamy. Przekładamy na 10 minut do zamrażarki po czym na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Jagody wysypujemy na środek zostawiając wolny margines ciasta który później zawijamy do środka. Całość posypujemy cynamonem oraz migdałami
Mienta blogmożemy podawać jako samodzielny deser, ale też możemy użyć go jako krem do przełożenia ciast czy tortów. Deser nie jest trudny ani czasochłonny do przygotowania. Składniki: 150 g białej czekolady 3 białka 200 g śmietanki kremówki 25 g drobnego cukru lub cukru pudru Szczypta soli Orzechy włoskie Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej
CookMag