ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:563/988)

Ciasto daktylowe 151

Ciasto bez cukru i bez laktozy Zdrowe słodycze – pyszne słodycze ! Bez konserwantów – zrób sam i przekonaj się jakie to proste. Składniki: – 3 małe bardzo dojrzałe banany (270 g) – 200 g mąki pszennej razowej – 200 ml mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – 140 g suszonych daktyli bez pestek – 50 g do posypania na wierzchu(...)miski z suchymi składnikami i łączymy dokładnie. Na koniec wsypujemy grubo pokrojone orzechy np. włoskie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach ok. 11 x 20 cm, wierzch posypujemy pistacjami. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Artykuł Ciasto daktylowe pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Amerykańskie ciasto marchewkowe 332

Składniki na ciasto marchewkowe: 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka cukru brązowego (może być biały) 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka marchewki startej 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem) 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego posiekane orzechy, rodzynki(...)cynamonem i solą. Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki. Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!   Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto. W innej wersji – można wykorzystać masę do przełożenia ciasta, wierzch zaś posypać

UgotujmyTo.pl
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 115

Kiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd , z którym robiłam sernik cytrynowy , od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad

Moja Delicja
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 199

Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier(...)usmażeniu, a następnego dnia są jeszcze bardziej chrupiące. Składniki. 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 jajka ½ laski wanilii szczypta soli smalec lub olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe. Tłuszcz rozgrzać do temperatury takiej jak do smażenia faworków ,czyli 180stop.Foremkę wstawić do tłuszczu , nagrzać ,zanurzyć do ¾ jej wysokości w cieście

Kulinarny karnet Christophera
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem 216

opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, kolorowe perełki.     PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę. 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babeczki makowe z kruszonką 186

szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową:  500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć   3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu(...)maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie  Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy

Kubki smaku
Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe – kuchnia podkarpacka 176

Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka Przekładane placki to specjalność kuchni naszego regionu. Przekładamy ciasta drożdżowe, placki na amoniaku i klasyczne kruche ciasto, ale smaczne są też przekładane placki biszkoptowe. Niektóre z ciast przekłada się przed pieczeniem, inne zaś dopiero po upieczeniu. Te drugie z reguły przekłada się gorącymi jabłkami lub smażonym serem. Wśród wielu odmian ciast przekładanych natknęłam się(...)jedna jest gorąca, a druga chłodna. Ciasto odstawione na kilka/kilkanaście godzin mięknie za sprawą temperatury jabłek i wilgoci zawartej w obu masach. Dzięki temu ciasto jest spójne, ale pozostaje delikatne i kruche. Ciasto można polać polewą czekoladową, albo oprószyć cukrem pudrem, choć ja wolę najprostszą wersję bez zbędnych dodatków. Przepis na kruche ciasto orzechowo-jabłkowe został opublikowany w gazecie

Trzeci talerz
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 432

łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki przesiewam razem i  wsypuję  do masy maślano-miodowej. Następnie dodaję śmietanę, wszystko razem dokładnie miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki(...)Jedną część ciasta, spód, wkładam do foremki, wyłożonej po bokach folią aluminiową  (papier się rozmięknie). Wykładam nadzienie i przyciskam wierzchem piernika.  Odstawiam do całkowitego stężenia na ok. 3-5 godzin w chłodne miejsce. polewa: Czekoladę rozpuszczam w mleku, uważając, by jej nie przypalić.  Smaruję taką pomadą wierzch piernika i posypuję  posiekanymi orzechami. Zostawiam do zastygnięcia polewy

W kuchni Karmel-itki
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 198

pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto(...)pieczenia oraz sól i całość zamieszaj. Do maślanki dodaj teraz syrop klonowy oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej mokre składniki do suchych. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudy. Na koniec wmieszaj rozpuszczony olej kokosowy. Pachnącą i aromatyczną masę przelej w równej ilości do dwóch tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia

Roślinna - blog wegański
Tarta z rabarbarem i bezą 190

zmieszane z 1 łyżeczką wody dodatkowo: 1 żółtko 1. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym

UgotujmyTo.pl
Pierogi z mozzarellą, mascarpone i suszonymi pomidorami. Najlepsze! Warsztaty Kamis #wystarczydlawszystkich 229

oliwek do smażenia + dodatkowo: orzechy włoskie (opcjonalnie), garść liści bazylii, parmezan Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryka mielona. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia. Ciasto na pierogi: Do miski wsyp(...)brzegi ciasta. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i zagotowaną wodę. Gotuj około 1 – 2 minut od wypłynięcia. Następnie je odcedź i odstaw. Na dnie formy do pieczenia rozsmaruj sos pomidorowy. Ułóż pierogi, posyp drobno startym parmezanem. Pierogi zapiekaj kilka minut w 180 C – do roztopienia się parmezanu. Posyp świeżą bazylią. Ps. Pierogi możesz posypać pokruszonymi orzechami włoskimi

Moja pasja smaku
SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI 204

  Ajjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo

Ostra na Słodko
Zimowe mini torciki 183

razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM:  5 zimnych jaj  300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %  szczypta soli  3 łyżki cukru pudru  1 szklanka cukru  1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych***  2 łyżki octu spirytusowego  1 łyżeczka żelatyny(...)białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku

Kuchnia od dwojga
Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechami 159

Ciasto: 500 g mąki, 125 ml mleka, 15 g drożdży, 3 jajka, 50 g cukru, 50 g roztopionego masła, 150 g zimnego masła, szczypta soli, masa orzechowa: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru 25 ml wody 400 g jagód, jajko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące(...)orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować). Wyjąć orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia. Zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia. Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać

królestwo garów
Pampuchy drożdżowe z mięsem 233

ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy. Pampuchy: Mleko, drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 2, temp. 35⁰C oraz czas 2 minuty. Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką(...)formujemy kuleczkę ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy. Pampuchy: Z połowy mleka, drożdży, cukru oraz łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Łączymy składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia. W większej misie umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, pozostałe mleko, sól oraz olej. Składniki łączymy mikserem z założonym hakiem lub dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę

Kuchnia w czekoladzie