ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:560/988)

Ciasto włoskie 177

Właściwie to nie wiem dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie" . Ale pod taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami. Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie  jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce  - wszystko tu jest. Składniki : 5-6 sporych kwaśnych  jabłek szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej szklanka bakalii (rodzynki , orzechy, migdały , suszona żurawina , morele ) łyżeczka cynamonu. Wykonanie : Jabłka umyć , wydrążyć środek , pokroić na kawałki ok 1,5 cm na 1,5 cm ( ja kroję ze skórką) Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka owsiane 205

masła 3 jajka szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren....  (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód,  jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać. Uformować kulki wielkości malej mandarynki . Układac na blaszce

Malinowa Kawiarenka
Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne 865

Owsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia , znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać

Poezja smaku
Pulchne pierniczki 304

jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady

Słodkości i nie tylko
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 242

Jeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :)  Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona. Dodajemy orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny To ważne bo po tym czasie ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na zakwasie z żurawiną 133

czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto. Można zrobić to ręcznie metodą szczypcową. Jeśli macie mikser to możecie użyć go do tej pracy. Powinien być wyposażony w końcówką typu hak. Po wyrobieniu przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2 lub 3 razy. Najlepiej(...)chcielibyście upiec chleb, to można delikatnie wspomóc proces wyrastania drożdżami. Wystarczy, że dodacie do ciasta właściwego 5 g świeżych lub 1/2 łyżeczki suchych drożdży, to przyśpieszy wyrastanie. Pamiętajcie, aby miskę z zaczynem, jak i z ciastem właściwym szczelnie przykryć folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie wysycha i szybciej rośnie. 🔄 Zamienniki Kawę Inkę możemy zastąpić zwykłą kawą rozpuszczalną lub też pominąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi 197

które były dość suche i nie smakowały zbyt bananowo :D Do owsianki już nie chciałam ich dodawać, a zostały dwa, mocno dojrzałe i stwierdziłam, że najlepiej sprawdzą się w cieście lub ciasteczkach. Trafiłam na taki prosty przepis(naprawdę błyskawiczny, nie trzeba nawet używać miksera) i okazało się, że wybór był dobry, wszystkim smakowały :) Są wilgotne i miękkie, najlepsze w dniu(...)chia 3-4 posiekane orzechy włoskie lub pekan Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane i nasiona. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ok. łyżkę ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć ciasteczka na blaszce. Piec ok. 20 min, na złoty kolor

FitKot
Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia 462

zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki wody 200 g masła(...)drobne kawałki, orzechy posiekać nożem. Wszystko wsypać do jednej miski i wymieszać. Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym

O kuchni z uczuciem
Rogaliki z masłem orzechowym 238

drożdży 2 łyżki cukru masło orzechowe (lub krem orzechowy) 2 łyżki cukru pudru orzechy włoskie W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Nastawiamy(...)Nożem tniemy ciasto na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 min. Cukier puder rozrabiamy w łyżce wody, orzechy kroimy na drobne

Ciastkozercy
Wafle z mlekiem w proszku 559

Wafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i

Smaki Na Talerzu
Pączki z makiem 140

bardzo pulchne i smakowite. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), 50g masła, kilka kropki aromatu migdałowego, Dodatkowo: cukier puder

Tradycyjna kuchnia Kasi
Keks siostry Anieli 400

mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarań czowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą . Piec w temp. 170 stopni przez

Aromatyczne Podróże
Oponki pieczone (bez glutenu) 113

smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 Składniki:(ok 30 oponek) ▸210 g mąki(...)polewa z gorzkiej czekolady ▸polewa z odżywki białkowej ▸wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów)  Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek

zdrowo i aktywnie
Cytrynowe tartaletki inspirowane książką KAUKASIS... 184

troszkę się rozczarowałam ... Olia twierdzi, ze na Kaukazie nie ma bogatego wyboru deserów. Oczywiście jest kilka ciast z dawnych czasów które przystosowuje się do dzisiejszych warunków i piecze nadal ale na ogół a zwłaszcza w Azerbejdżanie do gorącej, mocnej herbaty podaje się owoce, orzechy i słodkie zaprawy. Oczywiście znalazłam też coś dla siebie, nie powiem smak bardzo oryginalny , ale bardzo(...)których nie przeczytamy w typowym przewodniku. Ja jestem zachwycona! W oryginale to duża tarta na blaszkę o wymiarach 24cm, ja zrobiłam w wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki wody Nadzienie; 3 cytryny 25 dag cukru kryształu 2 żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
korzenne ciasteczka misie / ludki z migdałami 257

cukru pudru 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo: migdały, orzechy, suszona żurawina, suszone morele itp. wykonanie: Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie

Domowy Smak Jedzenia