ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:564/988)

Nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami FIT 102

łyżki wody Składniki na bakaliową posypkę: – 100-120g mix’u orzechów – 40g rodzynek Składniki na polewę: – 100g czekolady gorzkiej – 1/2 łyżki oleju kokosowego CIASTECZKA: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i zagniatamy, aż uzyskamy zwartą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie i wykrawamy okrągłe ciasteczka. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem

Be Fit Be Strong
Owsianka pieczona 139

Dziś pomysł na troszkę inna wersję owsianki. Owsianka pieczona smakuje trochę jak ciasto, jest też bardzo syta i po prostu pyszna. Takie śniadanie sprawdzi się w weekendu lub jak mamy rankiem więcej wolnego czasu, ale można ją również przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą jako posiłek do szkoły lub pracy, bo na zimo też smakuje znakomicie(...)Owsiankę można urozmaicić o swoje ulubione dodatki, ja zdecydowałam się na orzechy, a na koniec wszystko to posypałam posiekaną gorzką czekoladą, która w połączeniu z ciepłym bananem smakowała cudownie i dosłownie rozpływała się w ustach.  Owsiankę piekłam w małym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Bardzo polecam zwłaszcza w zimowe poranki, bo to nie tylko pyszne i zdrowe śniadanie

Healthy food explorer
Ciasto orzechowe z gruszkami i żurawiną 153

ciasto.  Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką  łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą  blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Czekolaowe ciasto z nutellą i M&M's 113

garść orzechów- zmiksować blenderem 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 3 łyżki nasion chia 1 łyżka jogurtu naturalnego  szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na pianę. Resztę składników zmiksować razem blenderem. Dodawać pianę i przemieszać. Przelać do foremki. Najlepiej sprawdza się sylikonowa. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut. 180 stopni, góra i dół. Dla synka kawałek ciasta wysmarowałam

ClauditteMissCooking
Paprykowy ser z orzechów nerkowca (paleo, bez laktozy) 162

kcal i aż 44 gramy tłuszczu! Dowiedzieliście się już, że warto jeść orzechy nerkowca (chociaż osobom, którym zależy na utracie wagi radziłbym jednak ograniczyć się do garści dziennie). A do tego mają naprawdę wiele zastosowań w kuchni. W przepisach na blogu pojawiają się często, i tak mamy: Ciasto czekoladowo-karmelowe. Ciastka oreo. Dzisiaj w nowej odsłonie, która zupełnie mnie zaskoczyła

PaleoLife
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 320

Wiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości(...)smarujemy pianką śmietanową. Całość dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem. Zajadamy! Smacznego! Ps. Seria wprost ze świata natury to nie tylko cukry z dodatkami, ale również seria naturalnych ekstraktów do ciast: – Wanilia – Cytryna – Pomarańcza – Migdał Spróbujcie!   Projekt powstał we współpracy z marką Dr.Oetker

Ostra na Słodko
Chleb na drożdżach 88

piec. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chleb na drożdżach Składniki 160 g mąki żytniej razowej 340 g mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 5-6 śliwek suszonych pokrojonych 2 łyżki orzechów laskowych w całości 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni łyżka majeranku 3 łyżki otrąb pszennych 50 g drożdży świeżych lub 2 torebki suszonych około(...)wlewamy do suchych składników dodając stopniowo pozostałą wodę. Nie dodajemy jej całej od razu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki dobrze się połączą. W miarę potrzeby dolewamy pozostałą wodę, ciasto nie może być zbyt gęste nie może też być za rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami formy (keksówka o wymiarach 35 x 12 x 8 cm), wyrównujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Serowe knedle ze śliwkami 141

Pyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;) Knedle: 50dag białego sera 2 jajka 30g miękkiego masła 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 170g bułki tartej 8 śliwek + cukier bułka tarta zarumieniona na maśle cynamon(...)jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru (po 1 łyżeczce). Knedle

Smakołyki Asi
Chrupanka Orzechowa 170

margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Nadzienie : 80 g masła 2 łyżki miodu 5 łyżek cukru ¼ szklanki mleka 200 g posiekanych orzechów włoskich  Masło, miód, cukier i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)posiekane orzechy a następnie garść siekanych bakalii:   u mnie: morele i daktyle .Mieszamy i lekko studzimy ( masa ma nie być twarda- w przypadku gdyby tak się stało- należy rozcieńczyć mlekiem, podgrzać i znów schłodzić).   WYKONANIE: Po schłodzeniu ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm. wykładamy nadzienie orzechowe zwijamy ściśle     smarujemy roztrzepanym

Domowe ciasta
Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym 175

Polewa orzechowa: – 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie) – 125g masła – 1/2 szklanki cukru – 3-4 łyżki miodu Na stolnicy zrobić stożek z mąk, z wgłębieniem w środku. W zgłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie(...)uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumieni

Smaki Armine
Świąteczny sernik 2804

skórki pomarańczowej w syropie Dodatkowo: 40 dag  masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg(...)minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę krówkową, posypać orzechami. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Piernik otrębowy 109

serka białego Emilka lub serka homogenizowanego 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku około 15 rozkruszonych tabletek stewi opcjonalnie orzechy/ rodzynki/ żurawina (ja niestety nie dysponowałam takimi rarytasami;p) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut doskonale smakuje z powidłami śliwkowymi ! ;D SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Galette z serem i truskawkami 285

fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty(...)twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. 273

tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a więc jeżeli dodacie jakiekolwiek bakalie czy pestki, to bardzo proszę, a by nie przekraczały one połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie wycinać dowolne kształty, a ciacha po upieczeniu

greenscarf
Bułeczki drożdżowe ze śliwką i kruszonką. 181

drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki : Ciasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 4 łyżki płatków owsianych ew. posiekane orzechy Śliwki ( u mnie akurat mrożone) Wykonanie: W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże

Malinowa Kawiarenka
Chlebek bananowy z mango i jagodami goji 137

Chleb bananowy (ang. Banana bread ) – amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji.   Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki cukru(...)jajka i cukier – mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe, lekko oprószone mąką jagody goji i pokrojone na małe kawałki plastry suszonego mango – łączymy składniki. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 75 minut (do suchego patyczka). Upieczony chlebek studzimy na kratce. Chlebek bananowy z mango i jagodami

mojewypiekiinietylko
Korzenne, dyniowe ciasto farmera 162

bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bo jest bardzo sycące. Można rozkoszować się jego smakiem przy gorącej herbacie z imbirem i goździkami, kocem oraz ulubionej książce. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru  niecała szklanka poszatkowanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek(...)szklanki oleju Przygotowanie: Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem i solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 w nagrzanym

Słodka Strefa