ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:544/988)

Tort Prince Polo 234

płaska łyżka kakao, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo:  50ml mocnej kawy parzonej, krokant z orzechów laskowych BARIMA z Cukieteria.pl , czekoladowe kuleczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na tortownicę (śr.24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegańska Pavlova 179

Czas czytania: 4 min Wegańska Pavlova z lekkim kremem i sezonowymi owocami. Pavlova w takiej wersji wspaniała jest nie tylko dla wegan ! Jest to przepis bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl
Granola 305

doskonale z jogurtem, świeżymi owocami, syropem klonowym, owsianką, jaglanką, naleśnikami, placuszkami, serkiem wiejskim, jako posypka do ciasta czy przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Zapraszam do gotowania! Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 4 łyżki orzechów nerkowca 4 łyżki orzechów brazylijskich 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego

Jaglusia
Bułeczki dynie 256

soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: 5 połówek orzechów pekan 1 jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i połowę mleka, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Po tym czasie do mąki dodać pozostałe mleko, jajko i puree dyniowe, zagnieść ciasto. Dodać tłuszcz i sól, dobrze wyrobić. Ciasto będzie(...)nabierze temperatury pokojowej. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki spłaszczyć i naciąć każdą 8 razy do samej blachy, nie przecinając środka. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować bułeczki, w środek każdej wbić ćwiartkę orzecha. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z jabłkami i masą śmietanowo-budyniową 158

delikatne, rozpływające się w ustach proste ciasto do kawy. Lepiej od razu zrobić dużą blachę! Smak zapamiętacie na długo. Składniki 6 świeżych jaj 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej półtora kg jabłek 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej 600 g śmietany 36% + fix do śmietany(...)Polewa czekoladowa gorzka-można kupić gotową lub zrobić samemu tarte orzechy włoskie Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i miksując dodawaj po łyżce wody, a następnie po kolei po jednym żółtku, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt z 180 stopniach/45 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki piernikowe z jabłkiem 246

szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko szczypta soli 3 jabłka garść orzechów Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym  dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam świątecznych od Papil Art ), napełniamy

Cynamonowe szczęście
Owsiane babeczki a'la szarlotka 207

lekko chrupiące i słodkie.  To taka wersja przenośna ukochanego przez większość ciasta w zdrowszej wersji.  Składniki na 6 dużych babeczek: 10 płaskich łyżek mąki owsianej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej) Garść orzechów włoskich 1/2 jabłka Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy w dłoniach. Olej łączymy

Czarnawisienka
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 218

mojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna

moj przepis na
Batoniki z granoli 197

Granola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium(...)Jacksonem. Batoniki z granoli. Składniki na ok. 30 dużych batoników forma 28 x 33 x 3 cm: - ok. 1.200 g granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę

mojewypiekiinietylko
Makowiec mojej Mamy 242

łyżki miodu 50 g masła 100 g rodzynków około 50 g  ulubionych orzechów, posiekanych opcjonalnie - pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu ekstrakt z migdałów lub aromat migdałowy - ilość wedle uznania, do smaku ( u mnie około 2 łyżeczki ) 3 białka Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru

Opowieści z piekarnika
Batoniki z granoli 246

Granola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium(...)Jacksonem. Batoniki z granoli. Składniki na ok. 30 dużych batoników forma 28 x 33 x 3 cm: - ok. 1.200 g granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę

mojewypiekiinietylko
Kakaowe kruche ciasteczka 164

Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food . Polecam! Kakaowe kruche ciasteczka Składniki na 20 sztuk: 125g miękkiego masła(...)jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy żółtko, mleko i wanilię i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i solą, dodajemy do utartych składników i miksujemy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy dowolne kształty (ciasteczka najlepiej zostawić na papierze, a zebrać tylko resztki

Smak mojej kuchni
Seromakowiec z bakaliami 212

margaryny, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50g bakalii MAKAR (orzechy, migdały, rodzynki), kilka kropli aromatu migdałowego, Masa serowa: 700g zmielonego sera białego, 1/2 kostki masła, 6 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek czekoladowo bakaliowy 224

ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 170 g zimnego masła 1 żółtko surowe 1 żółtko gotowane 80 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Pomada czekoladowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka esencji waniliowej Wierzch bakaliowy: 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g orzechów(...)suszonych moreli niesiarkowanych 3 suszone figi ale-raj 3 łyżki rumu Przygotowanie: Wierzch bakaliowy: Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania. Kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić

Ala piecze i gotuje
Ciasto - bakaliowy twardziel 262

dużo bakalii dołożyłam.  Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych(...)słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania