ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:548/988)

Tort czekoladowy z cytrusami 169

domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu

Plate of Joy
Ciasto niebo w gębie 1094

pieczenia Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każdą upiec osobno w nasmarowanej margaryną formie (25x25 cm), 15-20 minut w 180 stopniach. MASA ORZECHOWA : • 250-300 g łuskanych orzechów włoskich • szkl. mleka • 200-250 g masła • 1/3 szkl. cukru pudru • 2 łyżki cukru Orzechy zmielić(...)zalać gorącym mlekiem, dodać dwie łyżki cukru i wymieszać, zostawić do zgęstnienia, masło utrzeć z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodawać ostudzone orzechy. MASA JABŁKOWA : • słoik jabłek prażonych, ja użyłem domowych • łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka podgrzać, moje są dość gęste więc dodałam tylko łyżkę mąki ziemniaczanej, można zamiast mąki dać galaretkę cytrynową i podgrzać, aż się rozpuści. Na pierwszy placek wyłożyć

KUCHNIA POLSKA
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 181

ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj! A co nam będzie potrzebne(...)szklanki rodzynków 2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie) wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy

Raj dla Podniebienia
Świąteczny Trójsmak 17155

Składniki na kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury z pomarańczy (można zastąpić miodem) 75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich 75 g posiekanych(...)kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na dnie blaszki, docisnąć, aby kawałki stworzyły jednolitą całość i podpiec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut.  Przygotować masę makową. 2 żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i konfiturą z pomarańczy (lub miodem) na puszystą masę. Dodać wystudzony mak, posiekane orzechy lub migdały

Świat Ciasta
Kokosowy keks 193

Szymanowskiej wyszedł poprostu wyśmienity, lekki, puszysty ale mokry zarazem.  A jakie jest Wasze ulubione ciasto?  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny 250 gram masła szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki, migdały,  orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Bakalie mieszamy(...)ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. A na koniec oprószone mąką bakalie. Delikatnie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała wymiary 28 cm długości. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C ustawiając piekarnik góra - dół

Życie zaczyna się w kuchni
Domowa Masa Makowa 204

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :) Składniki : 1 kg maku 250 g cukru(...)pudru 3 łyżki miodu 4 łyżki ekstraktu pomarańczowego 100 g suszonej żurawiny 50 g rodzynek łyżeczka cynamonu 2 łyżki oliwy orzechowej 60 g orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Na sam początek mak wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy

Słodkie Przyjemności
Grecka Fanouropita 166

pomarańczy 1,5 szklanki + skórka z nich otarta, rodzynki 1 szklanka, orzechy włoskie grubo siekane 1 szklanka, cukier trzcinowy 0,5 szklanki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) Ciasto wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez 1 h. Upieczone odstawiamy

kulinarne odsłony pati
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 209

Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee

Blondynka Gotuje
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 154

przystawce i zupie przyszedł czas na drugie dania. Nasz wybór padł na pierogi z kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z  cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony(...)wspaniale smakowała dymem, a duet pieczony czosnek i ziemniak był idealny. Po obiedzie oczywiście przyszedł czas na deser! Do pysznej kawy zamówiłyśmy obłędny tort bezowy z musem cynamonowym i orzechami laskowymi (19 zł). Porcja była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską bezą i boskim sosem wiśniowym

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe herbatniki orzechowe 168

nabiału . Są tylko orzechy, więc jeśli nie możesz ich jeść to niestety przepis nie dla Ciebie. Jeśli chcesz możesz je wzbogacić, dodając do nich posiekaną gorzką czekoladę Bezglutenowe herbatniki orzechowe Składniki na 12 ciasteczek: 150 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki z orzechów włoskich 10 g mąki kokosowej 30 g masła z orzechów laskowych 30 g pasty kokosowej(...)przesyp ją do miski, dodaj mąkę z orzechów włoskich (jeśli jej nie masz możesz po prostu zmiksować orzechy włoskie) oraz mąkę kokosową. W drugim naczyniu wymieszaj sok jabłkowy, olej z orzechów, masło z orzechów laskowych oraz pastę kokosową. Następnie do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość zagniataj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Potem gotową kulę ciasta połóż na folii

365 dni dookoła kuchni
NIEMIECKIE PIERNICZKI 136

oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je. Wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 136

oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je. Wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka migdałowe 148

ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, migdały, mąkę cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto rękami. Masę owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasteczka muszą się zrumienić. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką. 187

tortu. Tort pięknie się prezentował. Do dekoracji również użyłam talerza AMBITION , ale w zielonym kolorze, położyłam na nim szyszki, orzechy i zielone gałązki. Talerze AMBITION nadają się do podania jedzenia jak i do dekoracji świątecznego stołu :) Potrzebujemy: Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny

Izabelawkuchni
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 158

drugiej misce mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie do   masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy

Słodkie zapomnienie