bardzo dawna. Kiedyś zobaczyłam je na blogu Passionfruit i dłuuugo było tylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko(...)tylko dodać, że przepis mnie nie zawiódł i gorąco go polecam. Zmieniając owoce i galaretkę otrzymamy za każdym razem nowy wypiek. Smacznego. Passionfruit – dziękuję za inspirację. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowo mi! , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylko200g cukru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość kwadratowej blaszki. Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około(...)pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, a następnie suszymy w 160 stopniach jeszcze około 30 minut. Składanie ciasta: Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek, sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą. Smacznego
Pyszności Słodkościżółtku, nie przerywamy ubijania. Mikser odkładamy, a do ubitej piany jajecznej dodajemy teraz w 2-3 partiach mak połączony z kokosem i migdałami, mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy. Odlewamy pół(...)zwykle jak widzę, że spód czekolady zaczyna się rozpuszczać, wyłączam palnik i dopiero wówczas zaczynam mieszać). Na polewę wykorzystałam pierwotnie jedną tabliczkę czekolady, gdy rozprowadziłam ją po wierzchu ciasta, wydawało mi się, że polewa „przebija”, więc szybko dorobiłam polewę z jeszcze jednej tabliczki. Warstwa polewy wyszła więc dość solidna i nie wiem czy to, czy może trzymanie ciasta
Smaki Na Talerzuwlejcie połowę – i farsz dokładnie mieszamy. Jeśli kurczak potrzebuje więcej nawilżenia, dodajcie więcej rosołu – nadzienie musi być mocno wilgotne, kurczak powinien wchłonąć cały płyn – u mnie to 150ml rosołu. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy, wycinamy i lepimy pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam je na posypanych lekko mąką deskach i przykrywam ścierkami lnianymi żeby nie wysychały, a później zajmuję(...)ziołowego 1 niepełna łyżeczka soli (można mniej, jeśli rosół jest bardzo słony) 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka czubrycy zielonej (bez dodatku soli!) 1 łyżeczka mielonej kozieradki CIASTO NA PIEROGI 500g mąki pszennej typ 500-550 250ml bardzo gorącej wody (85-90⁰C) 1 łyżka masła lub oliwy 1 płaska łyżeczka soli
Karo in the Kitchenrozczyn, jajko, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Każde koło nacinamy na mniej więcej 6 trójkątów*, a na każdy trójkąt nakładamy mak. Następnie zawijamy(...)kruszonka. Kruszonką posypujemy rogale przed pieczeniem. Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie
bistro mamałyżki cukru szczypta soli Oraz: 3-4 jabłka 3/4 szklanki cukru łyżeczka skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu mała garść żurawiny kandyzowanej łyżeczka esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier
sierotka maRysia w kuchniSkładniki na ciasto półfrancuskie: 250 g margaryny 1 żółtko 1 szklanka śmietany 18 % 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Pieczemy każdy po 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)się rozpuszczą. Mąkę i proszek budyniowy rozrabiamy w 1/3 szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć WYKONANIE: blat ciasta półfrancuskiego+ 1/3 masy serowej blat ciasta półfrancuskiego 1/3 masy serowej blat ciasta półfrancuskiego +1/3 masy serowej + blat ciasta półfrancuskiego Smacznego
Domowe ciastazamiast biszkoptu, znajdziecie w środku wilgotne, ciągnące czekoladowe ciacho- podane na talerzu w pysznej, czekoladowej oprawie …to nie może nie smakować! Jedyną wadą tego tortu jest to, że ciasto dzielimy na pół i każdy blat pieczemy osobno- co oznacza, że przydatne będą aż dwie tortownice ( chociaż przy odpowiedniej organizacji- można poradzić sobie z jedną …a reszta to już(...)wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika
Domowe Tortyprowadzenia bloga dołączyła Madzia i wzbogaciła go swoimi pomysłami. I tak teraz razem to ciągniemy i mamy z tego doskonałą zabawę. W końcu przecież oboje lubimy jeść. A dzielenie się jedzeniem (nawet tak pośrednio, przez bloga) jest jeszcze lepsze. Liczymy więc na jeszcze kilka takich fajnych i udanych lat. I dziękujemy, że wciąż jesteście z nami. Ja, poza(...)wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy do 2 barwnik żółty, do 2 zielony a do 2 pozostałych niebieski. W kolejnej miseczce z danego koloru dajemy 2x wiecej barwnika niż
Marder&Marder ManufactureBiszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem Iwona Bajek – na FB Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję
mojewypiekiinietylkowszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny tam spędzić
Mango PapajaMokre składniki wlewamy do suchych składników i ubijamy około 2 minut, na średniej mocy miksera, do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem maślany: 300 g masła
Made By Mom And Sonprzesiewamy do dużej miski. Dodajemy pozostały cukier, sól oraz przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże oraz mleko z masłem i jajkiem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16-18 równej wielkości kawałków. Każdy rolujemy na długi, cienki wałeczek (około 40 cm). Zawijamy precelki (zobacz zdjęcia poniżej). Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy
Smaki Na Talerzucukier puder do posypania Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,olej i na końcu wrzątek.Cały czas miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części.do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy margaryną.Wylewamy na zmianę raz jasne,raz ciemne ciasto.Pieczemy ok.50 minut
Przepisy mojej mamyodstawiamy na 5 minut. Jajka ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Do zaczynu dodajemy mąkę, miękkie masło oraz ubite jajka. Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część następnie rozwałkowujemy. Tniemy na 8 części, na każdy kawałek nakładamy po niepełną łyżeczkę dżemu i zwijamy w rulon. Każdy
CookYourself