ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:103/616)

SERNIK GOTOWANY 170

olejku cytrynowego Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i margarynę pokrojoną w kostkę. Siekamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. masa serowa: Ser przełożyć do garnka, dodać(...)koniec wlać olejek cytrynowy i zagotować masę serową mieszając od czasu do czasu. Gdy masa serowa będzie ugotowana to na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jasny blat ciasta i wylewamy 1/2 masy serowej. Przykrywamy kakaowym blatem i ponownie wylewamy 1/2 masy serowej, przykrywamy jasnym ciastem. Gotowe sernik odstawiamy najlepiej na całą noc aby ciasto zmiękło. Przed podaniem posypujemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto Aniołek 472

przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki  wyrabiając ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec na blaszce 25 x 30 cm w 180-190 stop przez 15-20 min. 2. Teraz robimy masę śmietanową(...)zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę. 3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta. Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Ciasto Zebra (prostsza wersja) 177

Szukacie łatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody (większość przepisów posiada gazowaną lub inne słodkie napoje gazowane) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)kakao masło i bułka tarta do nasmarowania blachy Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając olej i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy resztę mąki (pół szklanki), do drugiej  2 łyżki kakao. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakładamy

W kuchni bez szafek
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 165

ciasto.  Powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (na 1,5 /2 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy(...)przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu

Mia Cucina Sofieta
Sernik jagodowy 313

Moje Wypieki . Jej wypiek był dla mnie inspiracją i tak powstał mój przepis na… sernik jagodowy. Jako ciekawostkę dodam, że 30 lipca jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone(...)wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Sernik , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Krajanka rabarbarowa 207

cukru pudru 250 g masła 2 jajka   Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce. 3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut

Na Ciasteczkowych Papierach
Zebra 497

pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej łyżka po łyżce. Na koniec wlewamy olej, Spirte’a oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Obie masy bardzo dokładnie mieszamy. Tortownicę (moja o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem(...)tortownicy nakładamy łyżkę ciemnej/białej masy, a na nią łyżkę masy w przeciwnym kolorze. Masy powinny rozchodzić się jak koła na wodzie ;) Tak postępujemy do wyczerpania obu mas. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60-70 minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia za pomocą patyczka!). Wystudzoną zebrę można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

MyCookBook.pl
Bułki pszenne owsiane 277

podzielić na 6 części i formować bułki- bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą, posypać płatkami owsianymi, lekko przyciskając je do ciasta, następnie tępą stroną noża zrobić na środku każdej bułki "przedziałek"- piec w około 200 stopniach przez 30-35 minut Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż(...)ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam!Moje bułki wyszły średniej wielkości i myślę, że jest ona optymalna i porównywalna do wielkości bułek kupowanych w sklepie. Jeżeli nie mamy talentu do równego dzielenia ciasta na części, można posłużyć się wagą kuchenną - każda z moich bułek przed upieczeniem ważyła około 120g.  Można też pokusić się o inne dodatki zamiast płatków owsianych, wiem natomiast

Smakołyki Bereniki
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 341

posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1(...)naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta.Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika

Słodkie Przyjemności
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 198

Ponadto: 2 puszki brzoskwiń 5 białek 3/4 szklanki cukru Składniki na ciasto siekamy nożem po czym szybko zagniatamy. Jeżeli nie będą chciały się połączyć można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy blachę ok 35/20 cm i wkładamy do lodówki. Drugą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Składniki na masę serową powinny być(...)miksujemy aż masa będzie gładka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na 4 części. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy będą lśniące dodajemy po łyżce cukru. Na schłodzony spód ciasta wylewamy masę serową. Układamy na niej brzoskwinie. Całość przykrywamy pianą z białek. Druga część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na ser i pianę

sierotka maRysia w kuchni
Serowiec zasmażany 162

Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części.   2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp(...)Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.   5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.   Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Stromboli – zawijana pizza 207

zioła prowansalskie Przygotowanie Drożdże mieszamy z mąka, dodajemy sól, oliwę i wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, prostokątne placki. Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami, rozsmarowujemy na plackach. Nakładamy na nie również starte sery, pokrojone w plasterki oliwki(...)kilku miejscach, żeby mieć pewność, że w środku nie zrobi się zakalec. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy stromboli około 40- 45 min do uzyskania złotego koloru ciasta

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26950

bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa budyniowa : Z mleka odlewam(...)gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. 3. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w  kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Truskawki obieram z szypułek, przekrawam na pół

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tradycyjna szarlotka z bezą na kruchym cieście. 378

ciasto; 50 dag mąki pszennej 25 dag masła lub margaryny 5 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki.  Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka(...)potrzebna będzie mniejsza ilość. Dodajemy według swoich upodobań. Dosypujemy cynamon, mieszamy. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, część soku odlewamy.  Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka. Równamy. Do miski przekładamy zimne białka, ubijamy na sztywno, następnie porcjami wsypujemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kopytka z dyni 122

mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę w 200°C przez około(...)muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kopytka wrzucam

I LOVE LIFE
Pierogi z kurkami i bryndzą 313

masło i szczyptę soli. 3. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. Farsz: Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do miski, dosypujemy soli i zalewamy wodą. Czekamy, aż pozostałości piasku i innych zanieczyszczeń opadną(...)bardzo drobno posiekane kurki. Chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Do ostudzonych grzybów dodajemy bryndzę, drobno posiekaną cebule dymkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pierogi: 1. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 2. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 3. Na wykrojonych kołach

W kuchni Katie
Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy 152

Połączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki  2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka(...)najwyższych obrotach miksera, dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania