mama która ma wyższy "próg słodkości";p powiedziała, że jest za mało słodki) kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz kakao miksujemy dzielimy ciasto na 2 części do jednej dodajemy kakao i miksujemy okrągłą blaszkę (moja miała około 25cm) owijamy dokładnie od zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie dostała się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto robi się dokładnie tak, jak na drożdżowe z różyczek . Z tego ciasta powstaje chałka, która rewelacyjnie nadaje się do dżemu, domowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra. Po prostu pycha! Z podanych składników wychodzą trzy chałki. Składniki: 250 ml mleka(...)malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu Nastawić piecyk na 180 stopni C Następnie, na jedną chałkę, dzielimy ciasto na sześć części, z których robimy ruloniki Łączymy ruloniki na górze i rozkładamy je jak najszerzej, aby na środku było dużo wolnego miejsca Następnie bierzemy, za każdym razem, skrajne ruloniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao deserowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę makową: 100 g maku 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 50 g skórki pomarańczowej smażonej(...)Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie waniliowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. WYKONANIE I PIECZENIE: ½ ciasta czekoladowego rozwałkowana do wielkości blachy 25x36 cm masa makowa masa serowa ½ ciasta czekoladowego starta na tarce o grubych oczkach pieczemy 60-65 minut w temp
Domowe ciastaorzechów powstanie taka gesta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka. Na koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka(...)blendera to orzechy można zmielić w maszynce, część można drobno posiekać, a część zmielić, lub zmielić całość. Rogaliki urosną, więc podczas układania na blaskach zostawiamy większe odstępy. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło. Zawsze używam świeżych drożdży. Orzechy można zmielić w maszynce. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Świąteczne tradycje
Izabelawkuchniłyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy ją trzecim blatem. Całość obciążamy
Domowy Smak JedzeniaKiedy zobaczyłam to ciasto od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować.Półkruche, miodowe blaty, przełożone masą budyniową oraz jabłkową bardzo fajnie się ze sobą komponują smakowo
Czerwona Porzeczkawsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, na jeden surowy wykładamy masę orzechy i pieczemy przez(...)się mleka. Podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta smarujemy ok. 3 łyżkami powidła, wykładamy 1/2 cz masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem i pozostałą częścią masy. Przykrywamy trzecim blatem z orzechami. Ciasto najlepiej
Domowy Smak Jedzeniaszklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki śmietany). - Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach(...)się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważyKażdy blat ciasta nasączyć naparem, i rozsmarować na nich krem. Ostatni blat ciasta polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą.rrarossa@gmail.com
RAROSSAmargarynę) i siekamy nożem na jak najdrobniej. Dodajemy żółtka, wodę i sól. Wszystko razem szybko (ale i dokładnie) zagniatamy pilnując żeby nie zostały nam grudki masła nierozrobione z mąką. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną zamrażamy w woreczku, a drugą chowamy do lodówki na około 30 minut. MASA SEROWA: 450 g. sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie (jeśli nie mamy czasu, ochoty(...)łączymy ze sobą w misce i krótko miksujemy mikserem (tak tylko, żeby je wymieszać). DODATKOWO : około 1 kg umytych i odpestkowanych śliwek (u mnie węgierki - ulubione ;) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienką warstwę na blacie (można włożyć między dwie warstwy folii spożywczej, lub oprószyć blat i wałek mąką). Ciasto układamy na papierze do pieczenia
Jedzeniomaniapieczenia ½ szklanki cukru pudru 200 g margaryny 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu Margarynę rozkruszamy palcami w mące. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. schładzamy w lodówce przez godzinę. Wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy(...)masa nabierze konsystencji budyniu. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy kawę wymieszaną z wiśniówką. Pozostałe składniki: mały słoik powideł( dobrze, gdy są lekko kwaskowe) polewa WYKONANIE: blat ciasta kruchego powidła sernik+ krem kawowy blat ciasta kruchego polewa Smacznego
Domowe ciastapszennej 150 g cukru kryształu 150 g masła 4 łyżki śmietany 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki wkładamy do misy. Za pomocą miksera lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Wkładamy na około 30 minut do lodówki.Jabłka smażone:1 kg jabłek, najlepiej renety 120 g cukru kryształu 3 łyżki zimnej wodyJabłka obieramy, kroimy(...)mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.Wykonanie:Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego. Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka. Na jabłka wylewamy kokos. Na kokos wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And Sonsody oczyszczonej 300 g cukru 300 g margaryny 3 łyżki miodu 2 jaja opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Składniki na masę jabłkowo- agrestową(...)podgrzewamy i gotujemy do zgęstnienia ok. 3 minuty. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miksujemy ze śmietaną( uwaga masa szybko tężeje. WYKONANIE: ciasto miodowe* można nasączyć kawą masa jabłkowa truskawkowa ciasto miodowe masa jabłkowa agrestowa ciasto miodowe krem kawowy ciasto miodowe polewa Smacznego
Domowe ciastaPrzygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki o grubości palca. Środek powinien być cieńszy niż boki. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano i osączamy na papierowym(...)wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski
Kulinarny karnet Christopherahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek równej długości. Wałki układamy według wzoru poniżej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Następnie lewy wałek ciasta przekładamy na prawy. Następnie prawy wałek, który pozostał nieruszony przekładamy w lewą stronę na wcześniej przełożony wałek lewy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
kulinarnyswiatdomiktórych będzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie- warto wypróbować ten przepis. Potrzebujecie: 450 g ciasta francuskiego, najlepiej mrożonego, jest ono zwykle grubsze, łatwiej będzie nam zwinąć roladki, a dodatkowo powinno zawierać mniej "chemii" ok. 500 g schabu bez kości dużą cebulę 500 g pieczarek jedno(...)stron po minucie. Na koniec podsmażamy cebulkę, która była częścią marynaty, a gdy będzie rumiana wykładamy ją na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie składniki ostygną dzielimy ciasto na kawałki nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej
Pichceniomania