ciepło – w końcu co chwila coś piekę – więc wystarczyło 50 minut). Białka ubijamy (nie muszą być na sztywno) i dodajemy je do masy makowej, mieszamy łyżką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Na każdym placku rozsmarowujemy naszą masę makową (po pół masy na placek). Zwijamy makowce
Słodkie okruszkijuż gładkie dodajemy przesianą mąkę, sodą oraz wszystkie przyprawy korzenne oraz jogurt lub mleko. Mieszamy i zagniatamy ręką. Ciasto chowamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Z pierwszej części toczymy kulki, układamy na blaszce w odstępach. Z drugiej robimy nóżki. Pieczemy w 170 st. C ustawienie termoobieg ok. 25-30 minut. Uwaga nóżki
Pani na desermieszamy. Dodajemy płatki z wodą, mleko oraz drożdże. Ciasto porządnie zagniatamy (będzie dość klejące) Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dwie blaszki o wym. 22/11 cm smarujemy smalcem, obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na pół, przekładamy do blach, gładzimy zmoczoną ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy prawie zrówna się z blachą chleby smarujemy wodą, obsypujemy dowolnymi ziarenkami. Wkładamy do zimnego piekarnika
Pani na deserChrupiąca przekąska z drożdżowego ciasta. Zadowoli fanów krakersów i paluszków. Użyłam mąki orkiszowej, która zawiera mniej glutenu, niż mąka pszenna. Jeśli wykorzystacie mąkę pszenną, paluszki będą bardziej pulchne, a mniej chrupiące. Jeśli użyjecie mąki pełnoziarnistej, ciasto wyrośnie mniej, niż z mąki pszennej z niższego przemiału. W każdym przypadku paluchy są smaczne i stanowią zdrową alternatywę dla przetworzonych przekąsek(...)odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, w które wlewamy masło i rozczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, które następnie przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką, aby nie wyschło i odstawiamy je na ok. 1-2 godzin, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy cienkie wałeczki i kroimy je na paluszki długości ok. 10 cm. Paluszki układamy
Kucharzycalodówce. Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania. Piernik lub pierniczki należy upiec kilka dni przed świętami, aby troszkę zmiękły. Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około
Kulinarne Fantazje Mariolidodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej zagniatamy, jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut (im dłużej będziemy zagniatać ciasto tym będzie smaczniejsze). Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżeczce nadzienia i zawijamy formując kształt rogalików. Układamy
Cynamonowe szczęścieciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę/blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy szklanką ciastka. Połowę zwykłe kółka
Czarnawisienkapowinno być miękkie, elastyczne, odchodzić od ręki (choć będzie nadal lekko lepkie). Wyrobione ciasto (powinno się z niego łatwo utworzyć kulę) wykładamy na podsypany mąką blat/stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na placek grubości około 7mm (max 1 cm, ale lepiej cieńszy) i wycinamy kółka (mogą być też np. serduszka, ale nie stosujemy
Słodkie okruszkioraz sól i wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąka miski i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na ok. 10 równych części. Formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę, rozwałkowujemy rozsmarowujemy po ok. 1-2 łyżeczce masy makowe. Każdą z osobna zwijamy w rulon (tak jak naleśniki
Domowy Smak Jedzeniaminut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, smarujemy wierzch oliwą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z nich bagietki. Przekładamy je na blachę a następnie ukośnie nacinamy. bagietki pieczemy około 35 minut
Zainspirowana w kuchniwody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski. 2. Następnie stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, pamiętajmy, że ciasto nie może być zbyt luźne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. 4. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko
Izabelawkuchnisolą. Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy maślankę, jajko i żółtko oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem blaszce (mogą być ułożone w niedużych odstępach, w czasie pieczenia ładnie się "zrosną"). Bułeczki przykrywamy
Smak mojej kuchniklejące to dodajemy więcej mąki. Zagniatamy kulkę, przekładamy ją do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Po 30 minutach ciasto dzielimy na 6 (lub 8) części. Formujemy bułki i przekładamy na blaszkę. Odstawiamy ponownie, tym razem na 20 minut w ciepłe miejsce (przykrywamy ściereczką). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Czarnawisienkamąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem. Uważamy przy tym żeby nie przedobrzyć z mąką, bo kopytka będą wtedy gumowe. Gotowe ciasto dzielimy na części, z których formujemy wałeczki, które następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 1 cm. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy nasze kopytka i gotujemy na małym ogniu
Cynamonowe szczęście