ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:114/616)

PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 216

stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli

Kuchnia MagdaLeny
pizza z patelni - szybka kolacja 1207

pieprz zioła prowansalskie 2 pełne łyżki keczupu 2 plastry szynki 2 plastry salami 100 g żółtego sera  wykonanie: Mąkę, olej, wodę i przyprawy zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na dwie równe części i każdą wałkuję, w razie potrzeby podsypując mąką, na cienki placek wielkości patelni. Patelnię rozgrzewam, na gorącej, suchej patelni układam pierwszy placek. Zmniejszam ogień

babka w formie
Szybka szarlotka z bezą 178

łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy.  2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kluski na parze z sosem truskawkowym 267

cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy okrągłe kluski. Układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy złączeniem

Smaki Na Talerzu
Tort szpinakowy z owocami 194

suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części.  Biszkopt zwykły: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce

Kuchnia w czekoladzie
Chlebki flatbread na jogurcie 191

pieczenia pęczek drobno posiekanej natki pietruszki sól Dodatkowo: mąka do posypania ciasta przy wałkowaniu Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, natkę i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich posypujemy mąką i wałkujemy na okrągłe

PatiGotuje
Bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 207

minut,aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości ciasta . Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części . Każdą część formujemy w kulkę,następnie spłaszczamy i lepimy podłużną bułeczkę.Układamy łączeniem do blachy . Bułeczki przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować

Kolorowa kuchnia Elki
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 152

będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8- 10 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą następnie owijamy w liście chrzanu (ja spięłam liście wykałaczką ). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy

PatiGotuje
Bułeczki orkiszowe 190

roztopione masło) i całość wyrabiać 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy okragłą bułeczkę. Układamy je w posmarowanej brytfance zachowując odstępy (bułeczki będą rosły i mogą się posklejać). Zostawiamy bułeczki na 15-20 minut

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Brownie jaglane z kokosem 162

połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków): 2230 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 234

pracować. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i dodajemy pozostałe składniki: jajko, oliwę. Wlewamy drożdże, wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy tartę oplecioną warkoczem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 7 minut. FARSZ: Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane

Ostra na Słodko
Pizza ” Valencia „ 199

ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka(...)oregano , bazylii , tyle ile lubicie do smaku tarty ser żółty , dowolnego rodzaju Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 134

kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości. 6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki. Końce zaplatamy i formujemy wianuszki. 7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. 8. Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 174

ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, ciasto lekko rozpłaszczamy i wycinamy  kółeczka dużą szklanką lub całość ciasta dzielimy na kilkanaście części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Ilość zależy od wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Bułeczki przekładamy na ściereczkę lekko posypaną mąką i odstawiamy

MamaOskarka
Paluchy drożdżowe z makiem 214

drożdży. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 części, z każdej formujemy wałeczki o długości około 30 cm. Uformowane paluchy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około

Marta Gotuje