ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:122/616)

Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 137

miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc ) 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek). Kółka rozkładamy sobie

Gotowanie...to proste !
Miodownik z nutellą 296

łyżeczka sody W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka

Cynamonowe szczęście
KRUCHE CIASTO Z PIECZARKAMI I POREM 162

patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam dusić.  Podlewam ok 50 ml wodą, dodaję koncentrat pomidorowy. Kruche ciasto dzielę na pół. Smaruję koncentratem pomidorowym. Doprawiam. Posypuję tartym serem. Nakładam farsz. Całość wkładam do piekarnika na 180 stopni

Gotowanie Patki
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 157

godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo

Idę coś wszamać
GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 175

powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek niedźwiedzi. Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, odstawiamy

słodki bratek
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 214

następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy z nich wałkujemy an prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm. Wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy sporą ilość masy bakaliowej

Ostra na Słodko
Rogale marcińskie- po mojemu :) 150

masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki. 3. Wykonanie: Przygotowane, ocieplone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość wynosiła ok 20cm, a grubość pół cm. Kroimy na prostokąty, których szerokość podstawy stanowi ok 10cm. Smarujemy masą makowo

Kuchnia w czekoladzie
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1230

litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną

Swojskie jedzonko
ROGALIKI Z BUDYNIEM 538

ciepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, z których robimy kulkę, rozwałkowujemy aby powstało koło. Dzielimy na 8 części każde koło. Na szerszym końcu kładziemy budyń, zwijamy w rogaliki.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy

słodki bratek
Mini Pizze 548

łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej

Gotowanie...to proste !
Domowe kajzerki 203

mąkę i sól. Dodajemy jajko, przestudzone rozpuszczone masło, cukier i wodę z drożdżami. całość wyrabiamy mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem ciasto dzielimy na 9 części. Każdy kawałek formujemy w bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki nacinamy nożem. Pieczemy

Ewusiowe Smaki
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 153

Rozgniatamy. Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części (kopytka). Każdą kluskę turlamy na desce aby nadać jej owalny kształt, możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizzerinki czyli mini pizze 179

wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy.  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor.  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe 10 kulek, rozwałkowujemy każdą z nich i zaczynamy od nakładania sosu, kolejno: sera, pieczarek, kukurydzy,oliwek i znowu sera.  4. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku

Mój pomysł na
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1378

masłem, wbijam jajko i  dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed

babka w formie

Proponowane wyszukiwania