Wyrabiamy rękami aby powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodajemy serek i jajko oraz cebulę, zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego kminku. Trzecia część z chili, więc dodajemy
Życie zaczyna się w kuchnijeszcze raz przerabiamy. Następnie natłuszczamy kulkę ciasta olejem (odrobiną), by nie kleiło się. Nakrywamy ściereczką i zostawimy na godzinę do wyrośnięcia, lub wstawiamy do lodówki na noc. Podrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część formujemy w wałeczek o długości około 30 cm i przewijamy przez siebie na dwa lub trzy razy. Można także uformować okrągłe bułeczki
Poezja Smaków - blog kulinarnysiekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez
Kuchnia w czekoladzietutaj możecie obejrzeć dokładnie jak robi się takie koreańskie pączki..Nic nie zrozumiałam co mówi ta urocza pani, ale pokazane jest wszystko bardzo dokładnie...spodobał mi się sposób dzielenia ciasta ..i swoje podzieliłam aż na 32 części haha..więc moich pączków było więcej ,ale za to mniejsze. 3 szkl.mąki pszennej 2 łyżki masła (około 50 g) 7 g suszonych
Moje domowe kucharzenieprzygotowania: Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Ka ż d ą z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia
kulinarne odsłony patizagotowujemy (gotujemy ok. 20 minut). Tortille można użyć gotowe lub przygotować samemu. Składniki na ciasto łączymy razem i jeśli jest za rzadkie do ugniatania to dodajemy odpowiednio więcej mąki. Ciasto dzielimy na dwie części i obie rozwłakowujemy do szerokości patelni. Tortille smażymy po 2-3 minuty z obu stron na odrobinie masła. Pieczarki podsmażamy na maśle do momentu całkowitego odparowania
rabarbarowooliwa do smażenia do podania sałata, awokado i pomidory Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy
rabarbarowołyżeczka sody Dodatkowo: Mąka do podsypania Cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, jajka, cukier puder, cynamon, sodę oraz miód. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części, układamy na podsypanej stolnicy, wałkujemy na grubość 0,5 cm., za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem. Wstawiamy
Bajeczna Kuchniaszybko zagniatamy, następnie dodajemy porcjami bardzo gorącej wody! (Bardzo ważny aspekt-woda musi być gorąca) Ciasto wyrabiamy ok. 6 minut, potem odkładamy na chwilę, przykrywając je ściereczką (15 minut). Ciasto dzielimy na 5 małych kuleczek i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 30 sekund z każdej strony ( kolejny ważny element wykonania tortilli- dzięki którym płatki
Receptura smakuużywamy gotowych to możemy pominąć ten etap). Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy
rabarbarowoodkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki
W kuchennym oknie Ewykolorowe pisaki z lukrem Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatityesencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatitymiodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję
wesoła kuchniakwaśnej śmietany szczypta soli kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę w lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut. Krem: 1 litr mleka
Cynamonowe szczęście