cukrem. Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże oraz masło. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wystarczy 45 minut. Ciasto dzielimy na 16 części. Każda część wyrabiamy w rękach, rozpłaszczamy i na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Marmoladę zamykamy w środku i układamy tak przygotowane pączki na blaszce wyłożonej papierem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy" Nakładamy dżem, sklejamy i odkładamy sklejonym do spodu. Dla odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :) Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy do piekarnika... Pieczemy
chleba naszegosobotę trzeba upiec coś słodkiego na niedzielę :) Ciasto czekało w lodówce cały dzień... Wszyscy "latają " w domu, bo lato wyjątkowo zimne, dopiero wieczorem jest czas na wypieki :) Ciasto z 1kg mąki, 1/2 kost.drożdży,1szkl.cukru,2 jaj, 1/2 kost.masła, 1szkl. ciepłej wody. Jak zawsze robimy zaczyn, mieszamy z resztą i wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki... Jak znajdziemy
chleba naszegomleka... do pół kg twarogu dodajemy trochę cukru, cukier waniliowy, śmietanę jak nie mamy to jogurt, można również dodać dżem, konfiturę ... wszystkie składniki łączymy ze sobą i ... ciasto dzielimy, wałkujemy, nakładamy twaróg...zawijamy :) wrzucamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy 200 st.C 25-30 min... upieczone posypujemy pudrem i już :) oczywiście można polukrować po wystudzeniu :) Smacznego
chleba naszegoodchodziło od rąk. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut. Na rozgrzanej patelni roztapiam 2 łyżki masła, które wykorzystam do posmarowania płatów. Ciasto dzielę na dwie części, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję każdy kawałek na duży prostokąt, następnie za pomocą pędzelka smaruję masłem, posypuję cynamonem oraz cukrem. Płaty kroję w paski ( około
Kukuleczkidużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmieszane drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdą
Domowy Smak Jedzeniasię wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka
Pełny talerzciasto, przekrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na około 1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 6. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części aby lepiej nam się wałkowało. Podczas wałkowania nie podsypujemy mąką. Nie ma takiej potrzeby. Każdy kawałek wałkujemy na grubość około
Mój pomysł naszczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy kluski - powinny byś skośne, ale ja pokroiłam je "na prosto", gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 minuty
Zasmakuj Kuchnikilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, a każdą część na 3 mniejsze i dłonią na omączonym blacie toczymy cienkie wałeczki, które następnie zaplatamy w warkocze, a początek i koniec każdego zakładamy
Apetyczna babeczkawyrabiamy ręcznie Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :) Kończymy po drugim bólu ręki Ciasto formujemy w kulkę i zawinięte w folię odpoczywa 30 minut Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy na grubość ok 1 mm Wycinamy paski o ok 3 cm szerokości i 10 cm długości Nacinamy po środku i przez powstały otwór
Mechanik w kuchniwsypujemy przesianą mąkę, dodajemy schłodzone masło i śmietanę. Zagniatamy składniki, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinę, niech się chłodzi. Po godzinie ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na około 5 mm w prostokąt.Teraz wyjdą nam trójkąty, nacinamy nożem. Łyżeczką nakładamy marmoladę i zwijamy szerszą częścią do środka. Smarujemy rozbełtanym
Różowa kuchniaoleju + 300/400 g smalcu cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Do miski przesypuję mąkę, dodaję twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią, sodę, śmietanę, spirytus i masło - zagniatam ciasto. Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka. Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodajemy olej. Stopniowo łączymy ze sobą składniki, zagniatając mąkę do środka. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto dzielimy na pół, kolejno wałkujemy, podsypując mąką, na cienkie placki. Każdy placek dzielimy na pół, podsypujemy mąką i układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki masła szczypta soli 200 ml jagód 50 gram cukru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Farsz
Życie zaczyna się w kuchni