ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:120/616)

ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 240

następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy z nich wałkujemy an prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm. Wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy sporą ilość masy bakaliowej

Ostra na Słodko
Rogale marcińskie- po mojemu :) 169

masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki. 3. Wykonanie: Przygotowane, ocieplone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość wynosiła ok 20cm, a grubość pół cm. Kroimy na prostokąty, których szerokość podstawy stanowi ok 10cm. Smarujemy masą makowo

Kuchnia w czekoladzie
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1253

litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną

Swojskie jedzonko
ROGALIKI Z BUDYNIEM 561

ciepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, z których robimy kulkę, rozwałkowujemy aby powstało koło. Dzielimy na 8 części każde koło. Na szerszym końcu kładziemy budyń, zwijamy w rogaliki.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy

słodki bratek
Mini Pizze 566

łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej

Gotowanie...to proste !
Domowe kajzerki 232

mąkę i sól. Dodajemy jajko, przestudzone rozpuszczone masło, cukier i wodę z drożdżami. całość wyrabiamy mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem ciasto dzielimy na 9 części. Każdy kawałek formujemy w bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki nacinamy nożem. Pieczemy

Ewusiowe Smaki
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 175

Rozgniatamy. Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części (kopytka). Każdą kluskę turlamy na desce aby nadać jej owalny kształt, możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizzerinki czyli mini pizze 201

wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy.  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor.  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe 10 kulek, rozwałkowujemy każdą z nich i zaczynamy od nakładania sosu, kolejno: sera, pieczarek, kukurydzy,oliwek i znowu sera.  4. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku

Mój pomysł na
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1393

masłem, wbijam jajko i  dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed

babka w formie
ciasteczka z masłem orzechowym-przepyszne 137

składniki oprócz mąki dajemy do miski.  Miksujemy na gładką masę, i dodajemy mąkę. Miksujemy. Wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy na gładką masę-należy trochę podsypać mąką. Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rurki z kremem kakaowym 209

kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody W misie miksera mieszamy mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać  kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy

VioletoweKucharzenie
Żytnie podpłomyki z brzoskiwnią, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i rozmarynem 146

mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 4 części, w zależności od tego jakiej wielkości podpłomyki chcę uzyskać. Każdą część delikatnie wałkuję na cienki placek. Na sam spód placka układam część sera pleśniowego

Mango Papaja
Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu 179

ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar. Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250 st i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie

Gotowanie jest łatwe
Lunchbox #1 176

150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę

Czerwona Porzeczka