ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:119/616)

Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 196

zagotowujemy (gotujemy ok. 20 minut). Tortille można użyć gotowe lub przygotować samemu. Składniki na ciasto łączymy razem i jeśli jest za rzadkie do ugniatania to dodajemy odpowiednio więcej mąki. Ciasto dzielimy na dwie części i obie rozwłakowujemy do szerokości patelni. Tortille smażymy po 2-3 minuty z obu stron na odrobinie masła. Pieczarki podsmażamy na maśle do momentu całkowitego odparowania

rabarbarowo
Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 162

oliwa do smażenia do podania sałata, awokado i pomidory Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy

rabarbarowo
Ciasteczka cynamonowe 176

łyżeczka sody Dodatkowo: Mąka do podsypania Cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, jajka, cukier puder, cynamon, sodę oraz miód. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części, układamy na podsypanej stolnicy, wałkujemy na grubość 0,5 cm., za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem. Wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Tortilla domowa w roli głównej, czyli idealny dodatek do meczu podczas EURO 2016 :) 179

szybko zagniatamy, następnie dodajemy porcjami bardzo gorącej wody! (Bardzo ważny aspekt-woda musi być gorąca) Ciasto wyrabiamy ok. 6 minut, potem odkładamy na chwilę, przykrywając je ściereczką (15 minut). Ciasto dzielimy na 5 małych kuleczek i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 30 sekund z każdej strony ( kolejny ważny element wykonania tortilli- dzięki którym płatki

Receptura smaku
Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 141

używamy gotowych to możemy pominąć ten etap). Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy

rabarbarowo
Pierniczki świąteczne 203

odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.  Stolnicę oprószamy  mąką. Ciasto  dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami  wycinamy różne kształty  pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 195

kolorowe pisaki z lukrem Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 152

esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Tarteletki ryżowe z czereśniami 149

miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję

wesoła kuchnia
Kremówka 435

kwaśnej śmietany szczypta soli  kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę w lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej.  Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut. Krem:  1 litr mleka

Cynamonowe szczęście
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 160

miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc ) 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek). Kółka rozkładamy sobie

Gotowanie...to proste !
Miodownik z nutellą 321

łyżeczka sody W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka

Cynamonowe szczęście
KRUCHE CIASTO Z PIECZARKAMI I POREM 183

patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam dusić.  Podlewam ok 50 ml wodą, dodaję koncentrat pomidorowy. Kruche ciasto dzielę na pół. Smaruję koncentratem pomidorowym. Doprawiam. Posypuję tartym serem. Nakładam farsz. Całość wkładam do piekarnika na 180 stopni

Gotowanie Patki
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 181

godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo

Idę coś wszamać
GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 190

powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek niedźwiedzi. Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, odstawiamy

słodki bratek